Web Analytics

Două achitări şi o condamnare pe viaţă în cazul triplei crime de la Stoeneşti

de | 5.10.2017 10:50 | Dezvăluiri

4 DurleciVasile fratele criminalului# Declaraţii exclusive ale fratelui şi tatălui criminalului, achitaţi după ce au stat în închisoare un an şi jumătate
După un proces cu răsturnări de situație, probe aduse cu greu în fața magistrațior și o opinie publică total nefavorabilă tuturor celor trei inculpați din dosarul de omor de la Stoenești, unde trei persoane (o tânără, tatăl și bunicul acesteia) au fost ucise cu nu mai puțin de 48 de lovituri de cuțit, instanța de fond a ajuns la concluzia că Laurențiu Durleci (23 de ani) este singurul autor al triplei crime care a zguduit județul în aprilie anul trecut și l-a condamnat la închisoare pe viață. Fratele și tatăl tânărului au fost achitați, deși procurorii porniseră de la premisa că cei doi au fost părtași la abominabilele fapte. Dacă instanța de apel va menține decizia Tribunalului Argeș  și va stabili că au stat nevinovați în închiosare un an și jumătate, cei doi vor merge la CEDO.

În noaptea de 13 spre 14 aprilie 2016, o crimă sângeroasă zguduia Argeșul și România: Laurenţia Durleci (17 ani), tatăl său, Filip Tinca (37 ani), şi bunicul acesteia, Paul Durleci (57) au sfârșit înjunghiați, în bălți de sânge. Odată cu ei, a fost atacată și Narcisa Tinca, mama fetei, singura care a scăpat cu viață din carnagiul de la Stoenești.
De la început, procurorii au presupus că principalul suspect, Laurențiu Durleci, fostul concubin al fetei (numele celor doi sunt doar coincidențe, fata purtând, de fapt, numele bunicului), care are cu aceasta un copil, n-a comis de unul singur măcelul, ci ajutat de familia acestuia, mai exact de tatăl și fratele tânărului (Dorel Durleci și Vasile Durleci). Toți trei au fost trimiși în judecată în stare de arest. Pe 2 octombrie anul curent, Tribunalul Argeș a dat sentința: „achită pe inculpaţii Durleci Doru Vasile şi Durleci Dorel pentru infracţiunile de omor calificat (…). Condamnă pe inculpatul Durleci Pavel Laurențiu la închisoare pe viaţă şi 5 ani interzicerea drepturilor (…). Dispune punerea de îndată în libertate a inculpaţilor Durleci Doru Vasile şi Durleci Dorel”.
Florentin Sorescu, avocatul celor doi inculpați achitați luni (care este, totodată, și avocatul lui Laurențiu Durleci, autorul crimelor) spune că, din start, ancheta a pornit de la premise greșite. „Parchetul de pe Lângă Tribunalul Argeş a mers pe ideea că cele trei crime au fost comise de Durleci Laurenţiu, Durleci Dorel şi Durleci Vasile. Din punctiul meu de vedere, Parchetul, când a mers pe astfel de ipoteză s-a hazardat. Şi nu mă miră reacţia lui de început, cât mă miră fapul că a  apărut o probă esenţială, de care nu s-a ținut cont: expertiza ADN (…). Este o achitare care se întemeiază în exclusivitate pe probe ştiinţifice (…). Avem 48 de lovituri de cuţit. S-a făcut experiză şi a rezultat că 47 sunt, fără dubiu, aplicate cu cuţitul depus la dosarul cauzei sau cu unul identic. Discuţia era la o singură lovitură în care se spunea că ar fi vorba de un alt cuţit, dar într-un final se spune, da, nu excludem să fie acelaşi cuţit. Dacă ar fi sărit toţi trei cu cuţitele, cum spune Narcisa Tinca, unde sunt celelalte lovituri? Nu e niciuna diferită”, a declarat, pentru Jurnal de Argeș, Florentin Sorescu, avocatul inculpaților.

Tatăl, despre fiul ucigaș: „Dacă a făcut-o, să şi-o tragă până la final”

După un an și jumătate în arest, tatăl și fratele ucigașului s-au întors, luni, acasă. Cei  doi relatează cum s-au petrecut lucrurile în fatidica noapte.
„Eram cu băiatul și soția și cu fata în seara aia.  N-am știut ce face ăl mic, Laurențiu.  Mi-a bușit în ușă. Când l-am văzut, era plin de sânge: «Hai să fugim, că ne omoară!». «Ce-ai făcut?», l-am întrebat. N-aveam cum să-l iau atunci să-l duc, să-l predau la poliție. Am trecut toți dealul, apoi l-am predat. Am fost toți duși la Poliție. Acum a ieșit la iveală că am fost nevinovați. Da’ am stat 18 luni închiși nevinovaţi. Puteam să mă ucid şi eu. Dacă (n.red. – Laurențiu) a făcut-o să şi-o tragă până la final. Dar judecătorii să ia în vedere şi plângerile pe care le-a depus”, a declarat, pentru Jurnal de Argeș, Dorel Durleci, 45 de ani, tatăl criminalului.

Fratele criminalului „Ne-au ținut la închisoare, pe mine și pe tata, fără să fi făcut nimic”

4 DurleciDorel„În seara aia dormeam împreună cu familia mea. Frati-miu a venit plin de sânge și a spus să fugim de acasă. Am fugit toți. Ne era frică c-o să vină peste noi. Ne-au ținut acolo, la închisoare, pe mine și pe tata fără să fi făcut nimic”, a mărturisit, pentru Jurnal de Argeș  Vasile Durleci  – 24 de ani, fratele criminalului.
Avocatul Florentin Sorescu arată care a fost succesiunea lucrurilor în ziua dinaintea sângeroasei crime și în noaptea respectivă.
„În ziua fatidică, inculpatul Durleci Pavel Laurențiu împreună cu actuala lui concubină au fost agresați în plină stradă de Tinca Narcisa și cu soțul ei, devenit una din victime. Pricina fiind despărțirea de fiica lor cu care acesta se aflase înainte vreme într-o relație de concubinaj, în urma căreia s-a născut un copil. Copil pe care nu l-au lăsat să-l vadă nici măcar atunci când s-a născut(…) Revenind, în ziua abominabilei crime(…) după ce din nou a formulat plângere la poliție și a constatat că nimeni nu ia vreo măsură, inculpatul s-a întors acasă unde, după ce a consumat alcool pe fondul nervilor pe care și-i făcuse peste zi, s-a hotărât să-și facă singur dreptate. Aceasta este o formulare succintă, dar pentru a realiza cu adevărat firul evenimentelor trebuie să ni-l imaginăm pe inculpat întors acasă și fierbând ca o oală sub presiune după ce fusese bătut și umilit sub ochii actualei concubine, pe care a trebuit să o vadă bătută și umilită, la rândul ei. După care a trebuit să se vadă umilit și în fața poliției care nici de această dată nu a înțeles să ia vreo măsură, cu atât mai mult cu cât agresorii s-au transformat brusc în victime, pretinzând că ar fi fost furate. Aflat în această stare, roagă un copil să-i cumpere băutură. Așa cum am spus, el nu se poate duce, magazinul comunal fiind situat în zona de influență a agresorilor. Nefiind consumator de alcool, nu-i trebuie prea mult să-și piardă mințile, iar starea de furie să i se amplifice exponențial, sub stăpânirea unei puternice tulburări sau emoţii, determinată de o provocare din partea persoanei vătămate, produsă prin violenţă, printr-o atingere gravă a demnităţii persoanei sau printr-o altă acţiune ilicită gravă…
Îi spune concubinei că pleacă pentru o afacere cu ii vechi, după care pleacă de-acasă, nu înainte de a o încuia pe aceasta în casă. Ceea ce s-a întâmplat după aceea, știm. Numărul loviturilor de cuțit, modul în care s-au succedat arată un om care lovește aproape la întâmplare, sub imperiul furiei. Loviturile sunt aplicate haotic, ceea ce ne indică nu numai starea lui psihică, dar și că se afla în puterea nopții. Și la propriu, și la figurat. Se năpustește orbește, principalele ținte fiind fosta concubină  și mama ei. Mai ales aceasta din urmă. Cel mai probabil, Durleci Pavel, soțul Narcisei Tinca și tatăl fostei concubine sare în apărarea acestora, motiv pentru care devine, la rândul său, victimă. Repet, cel puțin o vreme, lucrurile se petrec noaptea, nicidecum la puterea luminii. Sub imperiul și puterea nopții. Victimele sunt luate din somn și, tocmai din acest motiv, puse în imposibilitatea de a se apăra. Și au de-a face nu cu un om calculat, ci cu unul în care s-a înstăpânit nebunia. Un posedat. Aflat în puterea diavolului, cum se spune în popor.
Prima victimă este Durleci Laurenția, fosta concubină. Pricina, pentru el, a tuturor necazurilor ce-au fost să fie. Tinca Narcisa sare în apărarea fiicei, dar, deși devine ținta loviturilor inculpatului, nu poate fi răpusă. Lucru care nu s-ar fi întâmplat dacă în loc de un agresor, ar fi fost trei. O ajută constituția fizică și orientarea în spațiu ca să se poată refugia. Sau poate și soțul ei. De reținut că fosta concubină, Durleci Laurenția, inițial a fost doar rănită, probabil urmare faptului că atât mama, cât și tatăl ei i-au sărit în apărare, astfel încât reușește să iasă din casă și, odată ajunsă pe uliță, se pitește sub/lângă un atelaj/căruță. Doar că, spre nenorocul ei, inculpatul dă peste ea, din afirmațiile acestuia se pare că accidental, fiindu-i aplicată lovitura fatală (cea despre care expertul a spus la început că ar prezenta caracteristicile unui alt cuțit, pentru ca ulterior să revină și, sub aparența că își menține concluziile, în realitate să le schimbe la 180 de grade de vreme ce de această dată nu mai exclude posibilitatea ca lovitura respectivă să fi fost dată de același cuțit, mai exact SINGURUL găsit și depus la dosarul cauzei). După ce îi aplică o nouă lovitură victimei Durleci Laurenția, mai exact cea care îi provoacă moartea prin declanșarea unei puternice hemoragii interne, se duce și îl omoară pe Durleci Paul, tatăl numitei Tinca Narcisa, aflat într-o casă din imediata vecinătate, pe care îl omoară prin aplicarea mai multor lovituri de cuțit. (…) Persoanele pe care inculpatul le-a socotit vinovate atât de despărțirea lui, cât și de problemele ulterioare sunt mama fostei concubine, Tinca Narcisa și bunicul acesteia pe linie maternă, Durleci Paul. După ce comite toate aceste crime, inculpatul Durleci Pavel Laurențiu fuge acasă unde își alertează mai întâi părinții, fratele și sora care dormeau în casa părintească, după care se duce și o descuie pe actuala concubină spunându-le tuturor că a fost peste familia fostei concubine și trebuie neapărat să fugă întrucât vor veni după ei și sigur vor fi linșați. Din vizualizarea cu mare atenție a urmelor de sânge și coroborarea cu rezultatul testului ADN, rezultă în mod irefutabil faptul că există un singur autor care a comis crimele și care s-a deplasat în acea noapte la locuințele victimelor: Durleci Pavel Laurențiu! Nu le spune nimic despre crime și, personal, sunt convins că la acel moment nu știa cu certitudine dacă și pe cine a omorât, loviturile fiind date orbește și sub imperiul nopții”, explică Acvocatul Florentin Sorescu.
Cei trei au fugit de teama unei răzbunări din partea familiei fetei. După câteva ore  Laurențiu Durleci s-a predat, însă sub acuzare au fost puși toți trei.
Una peste alta, la 18 luni de la comiterea triplei crime, tatăl și fratele lui Laurențiu Durleci au fost achitați.
„Mie mi se pare că instanța a făcut ceva dreptate. Copilul meu şi omul meu mi-au stat în arest nevinovaţi un an şi şase luni. Le-am spus de la bun început că ei nu sunt vinovaţi, decât cel mic, care şi-a omorât soţia. El a făcut singur fapta asta. A luat singur decizia în capul lui. Era disperat. Concubina lui era gravidă, când au luat-o ai ei şi au măritat-o cu altul. N-au lăsat-o nici cu ăla să trăiască. Băiatul meu când a văzut că ea s-a măritat, a trebuit să se însoare. A luat şi el o fată. Fosta soacră a lui nu putea să-l suporte de nicio formă”, a declarat, pentru Jurnal de Argeș, Mirela Durleci, mama lui Laurențiu.

„Crimele s-au comis. Nimeni nu contestă. Ştim cine le-a comis”

4 florentin sorescu04Cel mai probabil procurorii vor face apel la soluția de achitare a celor doi. La fel și familia victimelor. „Să mergi pe o achitare este o decizie radicală. Dar eu spun următorul lucru: instanţa, dacă ar fi mers pe o soluţie de condamnare, nu ar fi avut cum să o motiveze. Cum poţi să motivezi aşa ceva în condiţiile în care experiza indică o singură persoană care a comis fapta. Parchetul clar se va duce în atac în ceea ce privește soluția de achitare, dar nu am emoții”, a mai declarat, pentru Jurnal de Argeș, avocatul Florentin Sorescu.
La rândul său, avocatul va face apel la sentința privind condamnarea la închisoare pe viață a celuilat client al său, Laurențiu Durleci, cel considerat de instanța de fond autorul triplei crime, pentru care cere o pedeapsă mai blândă, mai ales că, pe timpul  detenției, cu puțin timp înainte de pronunțarea sentinței, bărbatul a fost diagnosticat cu probleme psihice și internat în secția de Psihiatrie a Penitenciarului Colibași. „Crimele s-au comis. Nimeni nu contestă. Ştim cine le-a comis, ştim de ce le-a comis. Ceea ce mie îmi produce o mare tristeţe este că mi-am dat seama de un lucru: acest om n-ar fi comis în viaţa lui o crimă, dacă autorităţile statului și-ar fi respectat profesia, căci despre asta vorbim”, a mai declarat, pentru Jurnal de Argeș, avocatul Florentir Sorescu, care ne-a transmis concluziile sale legate de faptele de acum un an. „Da, este adevărat că inculpatul Durleci Pavel Laurențiu a avut doi complici, așa cum susține parchetul. Dar complicii lui nu au fost nici fratele, nici tatăl, ci autoritățile împreună cu victimele și familia acestora. Autoritățile care nu au luat nicio măsură”.

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii