# Cum a fost manipulat sistemul ECRIS de 11 ori pentru ca dosarul ING Bank să pice la judecătoarea preferată, Cornelia Inge Ene. Revenim la dosarul executării silite (și cu cântec) a băncii olandeze ING Bank, sucursala Pitești, de către fostul director executiv al Uzinelor Sodice Govora, Sergiu Florin Bălan, prin Biroul Executorului Judecătoresc Eugen Fieraru. Astfel, pentru o datorie de numai 3 euro, s-au cerut în final cheltuieli de executare de trei milione de euro, provocând astfel un uriaș scandal care i-a determinat pe olandezi să se opună aderării României la Spațiul Schengen. Ca o paranteză, nu întâmplător a cerut Olanda, zilele acestea, Comisiei Europene două rapoarte MCV (Mecanismul de Cooperare și Verificare) în domeniul justiției, pentru România, ca și condiție pentru aderare.
Cum să manipulezi sistemul electronic de repartizare a cauzelor
Dosarul executării cu cântec conține încă destule nebuloase. Unul din marile semne de întrebare care se ridică este cum de a fost posibil ca același complet de judecată să judece atât cauza principală – cea în care sucursala Pitești- Exercițiu a ING Bank a fost obligată să plătească lui Sergiu Florin Bălan cheltuieli de judecată de 11,15 lei – , cât și cererea de ordonanță președințială, pentru punerea în executare a acestei sentințe. Misterul este lămurit chiar de către juristul băncii, Ioana Regenbogen, director al Direcției Juridice din cadrul ING Bank NV, sucursala București. Potrivit domniei sale, după ce Judecătoria sectorului 3 București, ca instanță competentă teritorial – dat fiind faptul că ING Bank își are sediul în București – , a suspendat executarea silită începută de BEJ Fieraru Eugen, Bălan Sergiu Florin a formulat un număr de 11 ordonanțe președințiale, sperând că astfel va reuși să obțină repartizarea cauzei sale, de către sistemul electronic ECRIS, către un complet favorabil, care să „deblocheze” executarea silită. Cu alte cuvinte, din 11 variante de complete posibile, una trebuia sa fie câștigătoare. Prin aceste ordonanțe președințiale promovate în mod repetat, Sergiu Florin Bălan l-a chemat în judecată pe executorul Fieraru pentru a obține obligarea acestuia să continue executarea silită. „Rezultă cu claritate procedeul reclamantului de a alege completul de judecată în condițiile în care a introdus o cerere cu același obiect și față de același pârât de 11 ori și a determinat judecarea celei introduse ultima dată.”, precizează jurista băncii. Iar completul ales de Bălan a fost același cu cel care judecase acțiunea principală, adică cel condus de judecătoarea Cornelia Inge Ene. Și care i-a și încuviințat, prin sentința civilă din 19.11.2010, punerea în executare a hotărârii pe care tot domnia sa o semnase mai înainte. Numai că, potrivit declarațiilor reprezentanților băncii, la acea dată, datoria ING-ului de 11,15 lei, față de creditorul Bălan, era deja achitată. Ceea ce nu se prea potrivea cu planurile grupului, interesat să mulgă ING Bank de 3 milioane de euro prin mărirea cheltuielilor de executare.
Avocatul Cocaină și-a radiat firma de audit după ce a facturat pe ea 60 miliarde lei vechi
Cheltuielile exorbitante pe care executorul Fieraru le-a consemnat în procesul verbal se ridică, așa cum am mai spus, la un total de 12.010.456 lei, din care: 10.000 lei reprezintă onorariul avocatului Mihai Cocaină de la Baroul Argeș, 6.000.000 lei factură consultație juridică pentru avocatul Liviu Ardeiaș, din Baroul Teleorman, iar alte 6.000.000 lei pentru un audit asupra procedurii de executare silită realizat de SC Intel Blitz Audit SRL (firmă al cărei asociat unic este același avocat Cocaină) și 74,4 lei onorariul executorului judecătoresc. În ceea ce privește plata așa-ziselor servicii de audit prestate, chipurile, de societatea avocatului Cocaină, la dosarul cauzei nu există nicio dovadă de plată a acestora. Există doar două facturi emise de societatea cu pricina, cu numerele 001/20.09.2010 și 002/20.09.2010, fiecare dintre ele pentru suma de 6.000.000 lei, însă fără a purta vreo semnătură de primire a beneficiarului serviciilor, în speță Bălan Sergiu Florin. Interesant este că, deși înființată în urmă cu 3 luni de la data facturării acestor sume, în tot acest răstimp, până la pleașca de 60 de miliarde de lei, nu s-a arătat niciun client interesat de servicile firmei de audit a avocatului Cocaină. Și mai interesant este că societatea a funcționat doar un an și jumătate și a fost radiată (dizolvată) la începutul acestui an, pe 18 ianuarie 2012, la scurt timp după dezvăluirile din Jurnalul de Argeș. Lucru curat nu pare să fie. Dosarul care ne-a blocat intrarea în Schengen încă tot nu s-a finalizat, este în curs de soluționare pe rolul Tribunalului București, care se va pronunța asupra recursului formulat de Bălan Sergiu Florin, având ca prim termen de soluționare data de 5 septembrie a.c. Cât privește ingineriile din documentele prin care executorul judecătoresc Eugen Fieraru & comp. visau să se căpătuiască, acestea se bucură de atenția specială a ministrului justiției, Cătălin Predoiu și a Comisiei Superioare de Disciplină din cadrul Uniunii Naționale a Executorilor Judecătorești. Adriana Gândilă