# Mama mortului acuză autoritățile de tergiversare și i-a scris și președintelui Iohannis, cerându-i ajutorul # Italianul Nicola Inquieto (foto stânga), condamnat în Italia la 16 ani de închisoare pentru asociere cu mafia, poate fi judecat și în lipsă
Deși Nicola Inquieto, italianul acuzat că spăla banii mafiei italiene în România și care își făcuse un imperiu imobiliar la Pitești, a fost trimis în judecată încă din noiembrie 2018 pentru ucidere din culpă în cazul unui tânăr care a murit în august 2016, procesul de la Judecătoria Pitești nu a început nici până acum. Unul dintre motivele acestei amânări excesive este legat de faptul că Nicola Inquieto a fost condamnat, în mai 2019, la 16 ani de închisoare de Tribunalul din Napoli pentru asociere cu mafia și se află încarcerat de atunci în Italia. Mădălina Vasile, mama tânărului care a murit acum trei ani și jumătate pe șantierul unuia dintre blocurile ridicate de Inquieto, acuză autoritățile din România de tergiversare și a sesizat inclusiv Președinția României, care i-a răspuns și a trimis petiția ei către Judecătoria Pitești. Pe 17 august, Marius Vasile, care avea doar 25 de ani, a murit după ce a căzut de pe o macara ce nici măcar nu avea autorizație, iar tânărul nu fusese instruit – conform legii – pentru a lucra pe acea macara-turn pe șantierul firmei italianului.
„Nimeni nu a plătit și justiția din România nu face nimic”
”Din ultimele informații pe care le am de la avocatul meu, am aflat că procurorul din România a trimis o cerere în Italia, acolo unde Inquieto este închis, pentru a ne spune dacă este de acord să fie judecat în lipsă sau prin videoconferință de la închisoarea din Italia. Deocamdată nu s-a primit vreun răspuns din Italia. Nici de la Judecătoria Pitești nu am primit vreo reacție, sunt foarte dezamăgită. Nimeni nu a plătit și justiția din România nu face nimic. Am ajuns să îi trimit o scrisoare președintelui Iohannis. Am primit un răspuns de la unul dintre consilierii săi cum că vor face demersuri la Judecătoria Pitești în acest sens”, spune Mădălina Vasile, mama băiatului care a murit în 2016 pe șantierul lui Nicola Inquieto.
Ce i-a spus Inquieto mamei tânărului mort: „Judecă-te cu mine, dacă te ține!”
La audieri, Nicola Inquieto le-a declarat procurorilor că, după decesul tânărului, a ajutat financiar familia acestuia cu aproximativ 80.000 lei, construind o casă cu totul de la temelie, respectiv a înmânat cash aproximativ 60.000 lei ca ajutor, depunând la dosarul cauzei mai multe documente justificative. Cel puțin așa reiese din rechizitoriu. Pe de altă parte, Mădălina Vasile susține că Inquieto nu a ajutat-o cu vreun leu, deși, subliniem, în actele oficiale procurorii precizează că italianul ar fi depus documente justificative pentru ajutorul în bani. Altfel spus, cineva minte. ”Nu este adevărat, nu ne-a ajutat cu vreun leu, eu sunt gata să merg la detectorul de minciuni în acest sens. Nu am de ce să mint. Indiferent câți bani mi-ar da, nimeni nu îmi mai aduce copilul înapoi. Am auzit că italianul ar fi spus că ne-ar fi construit o casă. Nu e adevărat. Când a murit copilul meu, casa era ridicată până la placă. După moartea lui am mai făcut eu podul la casă din banii mei. Apropo de detectorul de minciuni, acolo a ieșit că șeful de șantier, Nicolae Diaconu, a mințit. S-a dovedit că domnul Diaconu, responsabil cu instruirea personalului din subordine cu privire la protecţia muncii şi cu verificarea stării utilajelor, a fost de acord ca macaraua să fie folosită, deşi firma pentru care lucra nu avea responsabil cu supravegherea şi verificarea tehnică a instalaţiilor”, ne-a declarat mama tânărului mort în august 2016.
Mădălina Vasile mai precizează și că după tragicul accident a fost la biroul lui Inquieto pentru a obține cei 3.000 de euro pe care italianul trebuia să îi plătească băiatului și echipei sale pentru munca sa. ”Inquieto a vrut să mă servească cu o cafea. I-am spus să îmi dea cei 3.000 de euro pe care îi datora băiatului pentru munca sa și a echipei sale, pentru ultima placă pe care a turnat-o și nu a primit banii. La cât de potent financiar era Inquieto, ar fi fost o sumă mică, nesemnificativă. Italianul mi-a spus și râdea: «Judecă-te cu mine, dacă te ține!» I-am spus că, dacă justiția din România nu își va face treaba, justiția divină va face cu siguranță dreptate. Mă rog în fiecare zi ca niciun părinte de pe lumea asta să nu treacă prin durerea mea”, adaugă Mădălina Vasile.
Macaraua de pe care a căzut tânărul nu avea autorizație
După cum spun procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Piteşti în rechizitoriu, Daniela Construcţii, firma al cărei patron era Nicola Inquieto, a dispus utilizarea macaralei-turn la şantierul de construcţii din cartierul Găvana din Piteşti, utilaj pentru care era absolut necesară admiterea funcţionării de către un responsabil cu supravegherea şi verificarea tehnică a instalaţiilor (RSVTI), deşi ”societatea nu avea angajat RSVTI şi nici nu avea contract de prestări servicii cu o persoană juridică autorizată de ISCIR pentru astfel de activităţi, acceptând utilizarea şi repararea ocazională a acesteia de către personal neinstruit, fapt ce a determinat escaladarea macaralei, pe 17 august 2016, de către Marius Vasile, în vederea reaşezării cablului de tracţiune pe rola R3, şi a condus la căderea acestuia de la înălţime, provocându-i decesul”. Tot procurorii mai precizează şi că şeful de şantier Nicolae Diaconu, responsabil cu instruirea personalului din subordine cu privire la protecţia muncii şi cu verificarea stării utilajelor, a fost de acord ca macaraua să fie folosită, deşi firma pentru care lucra nu avea responsabil cu supravegherea şi verificarea tehnică a instalaţiilor. În ziua teribilului accident de muncă, Nicolae Diaconu fusese desemnat să conducă şi să îndrume activitatea lucrătorilor de pe şantierul din Găvana, unde se ridica un bloc cu 6 etaje. Tânărul a căzut de la 15 metri, sub privirile tatălui şi fratelui. Impactul de la înălţime i-a fost fatal tânărului de doar 25 de ani din Dâmboviţa, care a murit sub privirile îngrozite ale tatălui şi fratelui său, şi ei muncitori pe şantierul lui Nicola Inquieto. În momentul tragicului accident, când jurnaliştii şi autorităţile au sosit la faţa locului, reprezentanţii firmei Daniela Construcţii au spus că macaraua nu funcţiona, încercând să îl scoată vinovat pe tânărul mort. Expertiza făcută ulterior şi declaraţiile martorilor i-au contrazis: macaraua funcţiona. Şi tot în raportul de expertiză judiciară se precizează clar că şeful de şantier trebuia să fie obligatoriu pe şantier, în conformitate cu legislaţia în vigoare şi cu o decizie dată de Nicola Inquieto cu mai multe luni înainte de accident. Numai că Nicolae Diaconu era plecat la mare, deşi era obligat să asigure supravegherea macaralei. Tot procurorii mai spun că macaraua de pe care a căzut tânărul nu avea autorizaţie.
0 Comentarii