Web Analytics

Doru Dinu Glăvan, președintele UZPR, s – a stins din viață

de | 31.10.2021 19:11 | Cultură, Actualitate

31 octombrie 2021, Doru Dinu Glăvan, președintele Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR), se stinge din viață, ca o lumină, la 75 de ani, urmând să se aprindă în altă parte, în gânduri, în amintiri…
O știre de presă, atât de dureroasă!…
Tocmai când a format o Uniune puternică, cea mai numeroasă din țară, tocmai când crease Filiale ale românilor din lume, tocmai când avea atâtea proiecte, Zilele jurnalistului, Săptămâna presei, Gala Premiilor UZPR, Concursul „Sens și contra-sens, în mass-media”, Dezbateri publice,a plecat pe cel mai sumbru și negru „contra-sens” posibil. N-aș fi dorit să scriu niciodată acest text, n-aș fi dorit să primesc și să dau niciodată această veste tristă. În iunie, de ziua lui, la cei 75, trei sferturi de veac, îi apărea o carte omagială, „Demnitate, Devoțiune, Generozitate”, cu mesaje ale șefilor de filiale, ale prietenilor, colegilor, membri ai familiei. Rămâne acest document, pe hârtie, printre atâtea emisiuni de radio, de televiziune. Toți ziariștii îi datorează dreptul de a face parte dintr-o Uniune, cu drepturi depline. Doru Dinu Glăvan se contopește cu mișcarea jurnalismului românesc.
Mi-am notat pe un carnețel, câteva nume, de rezonanță, de curând trecute în eternitate: Ivan Patzaichin, Ion Caramitru, Alexandru Sassu, Ion Gheorghe, Pavel Coruț… Doru Dinu Glăvan intră în această serie, a marilor dispăruți, pe 2021.
„Ape vor seca în albie, și peste locul îngropării sale va răsări pădure sau cetate, și câte o stea va vesteji pe cer în depărtări, până când acest pământ să-și strângă toate sevele și să le ridice în țeava subțire a altui crin de tăria parfumurilor sale.” (George Călinescu)
Doru Dinu Glăvan l-a îndrăgit pe Eminescu, poetul și jurnalistul, iar „Seratele Eminescu” au reprezentat evenimente de neuitat. De aceea, poate, citatul lui Călinescu despre Eminescu se potrivește atât de bine.
Nu știm ce va urma, dar dispar oameni cu greu de înlocuit și, în urma lor, edificiile nu mai au aceeași stabilitate, faimă și măreție. Cu toată smerenia gândului.
Elena M. Cîmpan,
Președinta Filialei UZPR, Bistrița
Notă: Ziariștii de la Jurnal de Argeș, membri UZPR, transmit condoleanțe familiei. Dumnezeu să-l odihnească!

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii