Web Analytics

Doar trei ziarişti la ultima conferinţă a PSD Argeş. Ce spun directorii de presă…

de | 1.11.2018 14:20 | Politica si Administratie

# Zodia cancerului sau vremea lui Valeca Vodă…

Premieră neagră pentru social-democrații argeșeni în istoria de peste două decenii a filialei. Vinerea trecută, la săptămânala conferință de presă n-au participat decât trei ziariști, dintre care doi de la aceeași publicație. Sala a fost goală, atmosfera sumbră, de morgă. În încercarea de a afla care este motivul pentru care jurnaliștii argeșeni au lipsit în masă de la conferința celui care se pretinde cel mai mare partid din Argeș, i-am contactat pe directorii de ziare și televiziuni din județul nostru. Răspunsurile lor, în rândurile ce urmează.

Spiridon Voinescu, „Atitudine în Argeș”: „Motivul este că cei de la PSD, în această perioadă, nu au nimic de spus. Pot cel mult să vorbească despre sexul îngerilor de la Referendum, la care oricum n-a fost nimeni, așa încât prezența la conferința de presă a fost exact cea de la referendum. Atât au meritat ei și atât au primit. Probabil nici ziariștii nu aveau ce să aștepte de la ei. A fost și o proastă planificare, pentru că erau mai multe personalități în oraș, a fost și ședința Colegiului Prefectural. Ei nici măcar nu s-au deranjat să își organizeze o conferință de presă într-o zonă mai inteligentă, ca să spun așa. Atât au putut”.

Mihai Golescu, „Argeșul”: „Pentru că nu sunt pregătite cum trebuie, pentru că nu răspund la întrebările pe care le așteptăm noi și pentru că cei care le fac habar n-au cu ce se mănâncă treaba aceasta. Nu știu cum trebuie făcute conferințele de presă. Rostul unei conferințe de presă e ca autoritatea, de orice gen ar fi ea, să răspundă la întrebările pe care le pun gazetarii, nu că vor ei, ci pentru că sunt exponenți ai opiniei publice. E adevărat că unii gazetari se duc acolo doar să bea o cafea, să mănânce o grisină și să mai ridice mușchii, să arate că ei știu să pună întrebări deștepte. Din păcate, nici pe partea asta nu stau lucrurile chiar bine. Unele întrebări nu sunt deștepte”.

Marilena Barață, „Curier TV”: „Pentru că nu mai au nimic de spus cei de la PSD. Nu și-au format comunicatori. PSD Argeș a adoptat o atitudine de întristare sau de sindromul cochilie, crezând că e mai bine așa. Asta face ca ziariștii să nu mai participe la conferințe, din moment ce PSD-iștii nu mai au nimic de spus”.

Edi Vasile, realizator de emisiuni la „Argeș TV”: „Pentru că nu au nimic serios de spus, pentru că maniera în care o spun e destul de penibilă, pentru că n-au comunicator serios, care să îi atragă pe oameni la conferințe, pentru că nu mai înțeleg ce înseamnă comunicarea normală cu media și pentru că abia acum, la jumătatea unui mandat întreg, încearcă să revizuiască atitudinea aceasta”.

Lili Costache, „Instituțiilestatului.ro”: „Nu mai prezintă interes PSD-ul, nici măcar pentru ziariști. Nici măcar cafeaua nu e bună la PSD Argeș!!! Am crezut că ei vor prezenta, în urma discuției de la Muzeul Golești, noul purtător de cuvânt. Eram curioasă cine e purtătorul de cuvânt și cum îl vor prezenta, de aceea am venit la conferință”.

Adi Ilinca, „Impuls de Argeș”: „Nu există subiecte care să fie tratate în urma acelor conferințe de presă, nu se oferă niciun fel de informații. Reprezintă o pierdere de timp pentru ziariști atunci când merg la o conferință de presă din care nu află niciun subiect care ar putea să îl intereseze pe cititor, nicio informație sonoră. Lipsă de informații”

Cristi Neguț, „Curierul Zilei”: „Eu nu particip, noi nu participăm la nicio conferință. De un an și jumătate, eu nu mai trimit pe nimeni la conferință la PSD, la niciun partid, nu doar la PSD. Pierdem vremea cu ei. Pentru ce să trimiți oameni acolo? Pentru ce să mergi acolo? N-ai ce să afli. Sunt niște momente moarte, timpi morți, pe care îi petreci mai bine citind la redacție”.

Ioana Făcăleață, „Argeșenii.ro”: „Lipsa unui mesaj coerent și lipsa unor lideri care să-și asume anumite declarații, măsuri și să transmită lucruri clare pentru populație sunt doar o parte dintre explicațiile pentru care jurnaliștii lipsesc de la conferințele de presă. Opacitatea de care au dat dovadă în ultima perioadă liderii PSD Argeș, cei care conduc instituții importante din județ, reprezentanții guvernului este un alt motiv pentru care oamenii de presă lipsesc de la aceste conferințe.
Fac precizarea că sunt, într-adevăr, și excepții. Au fost și perioade lungi, de câteva luni de vacanță, în care acest partid de guvernământ nu a avut niciun fel de comunicare. Iată că această reticență a liderilor politici este taxată. S-a văzut chiar și la ultimul referendum și, cu siguranță, cetățenii îi vor taxa la vot. Nu pot spune că este o problemă doar a PSD Argeș, este o problemă și a altor partide. Va veni, însă, momentul în care cetățenii se vor «răzbuna» la vot. S-a promis că se vor face mai multe schimbări și că vor pune mai mult accent pe comunicare, însă așteptăm cu interes”.

Gheorghe Smeoreanu, „Criterii.ro”: „Sunt două motive. Unul dintre ele ține de PSD, anume nu aduc la conferință persoane care să trezească interesul, parlamentari, oameni mai controversați, oameni care au ceva de spus pe subiectul momentului, de pildă, acum era chestiunea cu procurorul general Lazăr și cu ministrul Justiției. Putea să vină unul dintre parlamentarii argeșeni implicați mai mult în politică. Cei care mai vin sunt implicați mai mult în partea de administrație.
Al doilea motiv, și acesta ne privește mai mult pe noi ca jurnaliști: jurnaliștii vorbesc foarte mult în conferințele de presă. Acestea nu sunt bine organizate. Toată lumea, acolo, își face editorialul pe loc, în loc să și-l facă acasă. Se pun mai multe întrebări de către aceeași persoană, ziariștii își dau cu părerea, e ceartă în direct. E un bâlci, un circ, nu e interesant și atunci lumea nu mai vine. Ne alungăm unii pe alții. Ei ne alungă pe noi și noi ne alungăm între noi.
Eu am fost și voi mai merge, pentru că, dincolo de aspectele de conținut ale conferinței, mă interesează stilul, oamenii pe care îi citesc în priviri, în gesturi, în atitudinile față de jurnaliști. Fiind la meseria de bază psiholog, fac o analiză psihologică și de aici îmi trag subiectele de presă. De aceea m-am dus”.

Camelia Bădulescu, „Ancheta”: „Nu cred că nu se mai duc ziariștii la conferințele de presă de la PSD. Din ce am înțeles, conferința respectivă, nefiind anunțată, a lăsat la liberul arbitru al reprezentanților presei prezența în sală. La nivelul redacției noastre aceasta a fost principala cauză a situației create, cea în care au fost doar trei ziariști prezenți, faptul că această conferință nu a fost confirmată, anunțată, și atunci foarte mulți reprezentanți ai presei nu au știut că va avea loc. Cred că timpul va demonstra că presa va fi prezentă la conferințele partidului, pentru că vorbim totuși de întâlniri cu reprezentanții partidului de guvernământ, în interesul cititorilor. A fost vorba de o situație punctuală, acesta este punctul meu de vedere pe baza datelor pe care le am de la colegii mei din redacția «Ancheta». Dacă avem de-a face cu un fenomen generalizat, care să aibă alte surse, un eventual protest în media, rămâne ca timpul să demonstreze. Până la acest moment nu mă întemeiază nimic să cred că avem de-a face cu așa ceva”.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii