Web Analytics
scris vineri, 04.04.2025

Doar 5% din populația României ar încăpea în adăposturile de protecție civilă în cazul unui atac

Raport îngrijorător al Curţii de Conturi: mai mult de jumătate dintre adăposturile de protecţie civilă din ţară nu pot fi folosite, în caz de conflict. Doar puţin peste trei procente din populaţie ar putea să se adăpostească în ele, în caz de nevoie. Unele judeţe au început să identifice alte soluţii, cum ar fi peşteri, tuneluri ori saline.

Doar 5% din populația României ar încăpea în adăposturile de protecție civilă în cazul unui atac

Potrivit ultimului raport al Curţii de Conturi, în România sunt în prezent 5.072 de adăposturi, publice şi private. Dintre acestea, doar jumătate sunt operative. În urmă cu mai mult de zece ani aveam în total peste 7400. Nu se ştie ce s-a întâmplat cu o treime dintre ele. Iar cele care exista sunt de cele mai multe ori blocate cu lucruri depozitate de locatari. Legea prevede că orice lucru depozitat trebuie să poată fi scos în 24 de ore.

Citește și: Marocanul care a ucis doi studenți, în 2021, a fost condamnat pe viață

În caz de conflict, în cele 5.072 de adăposturi câte avem s-ar putea refugia 611.000 de persoane, adică doar 3,21 de procente, calculat la populaţia din 2023. Procentul ajunge la 5,19% din populaţie dacă luăm în calcul şi galeriile de metrou, pasaje şi parcări subterane.

Exceptând Capitala, judeţul Dolj are cele mai multe locuri de adăpostire – adică 213. La capătul opus, în Neamţ, există doar unul. În 25 de judeţe, capacitatea de adăpostire este sub un procent. 17 judeţe au identificat aşadar şi alte variante de refugiu: galerii miniere, grote, pasaje, peşteri sau tuneluri feroviare.  

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită