Se fac pași tot mai mulți spre soluționarea complexului dosar legat de incendiul din octombrie 2013, de la depozitul de deșeuri din Câmpulung al firmei Global Eco Center, deținute de omul de afaceri Vasile Tofan. În respectivul incendiu au fost răniți trei pompieri, iar dacă focul ar fi ajuns la tonele de deșeuri periculoase, totul s-ar fi putut termina cu o catastrofă de mediu și cu multe victime. Jurnalul de Argeș a arătat cu probe în ultimii ani că incendiul de pe fosta platformă ARO a fost favorizat de o autorizație dată ilegal de către Agenția pentru Protecția Mediului, condusă pe atunci de către Mariana Ionescu, cea care a fost destituită la începutul acestui an și găsită incompatibilă și în conflict de interese acum două săptămâni de către A.N.I.
Într-un răspuns remis Jurnalului de Argeș de către Biroul Informare și Relații Publice al DNA, ni se precizează că dosarul referitor la incendiul de la Global Eco Center „se află în lucru la DNA – Serviciul Teritorial Piteşti, în acest moment, în cauză se desfășoară acte de urmărire penală doar cu privire la faptă („in rem”), alte informații referitoare la stadiul anchetei nu pot fi oferite, în conformitate cu prevederile art. 12, alin. 1, lit. e, din Legea 544/2001. Această etapă nu are caracterul formulării unor acuzații împotriva unei persoane, ci are doar semnificația instituirii cadrului procesual în care se pot strânge primele probe cu privire la o anumită faptă”.
Superficialitate crasă: declarații și memorii tehnice nesemnate, neștampilate și nedatate
Corpul de Control al Ministerului Mediului a făcut în vara lui 2014 verificări „la sânge”, după ce Prefectura Argeș a sesizat că autorizațiile de mediu date firmei Global Eco Center sunt ilegale. În raportul semnat de către Mihail Mănoiu, șeful Corpului de Control Implementare Strategie Națională Anticorupție, se precizează clar: „Solicitarea privind emiterea autorizației de mediu trebuia respinsă întrucât conținutul anunțului titularului din presa locală nu exprima în fapt obiectul real (activitățile) al solicitării actului de reglementare, iar documentația depusă era incompletă”. În raportul Corpului de Control sunt menționate și dovezi ale superficialității crase cu care a fost acordată autorizația de mediu: în documentația aferentă solicitării emiterii autorizației de mediu, pe lângă Fișa de prezentare și declarație nesemnată, neștampilată și nedatată există și un Memoriu tehnic nesemnat, neștampilat și nedatat.
Iată în continuare cele mai importante acuze aduse în 2014 de raportul Corpului de Control al Ministerului Mediului:
1. Faptul că la depozitul din Câmpulung al Global Eco Center erau prelucrate zilnic peste 10 tone de deșeuri presupunea acordarea unei autorizații integrate de mediu de către Agenția Regională de Protecția Mediului Argeș și nu a unei autorizații simple. „Agenția Locală pentru Protecția Mediului Pitești și-a depășit atribuțiile”, se spune în raport.
2. În 2010 a fost acordată autorizația de mediu pentru Global Eco Center, deși aceasta din urmă nu încheiase încă un contract de închiriere cu proprietarul spațiului de la Câmpulung, în speță Landmark.
3. La autorizația de mediu revizuită din 2012 și semnată de către Mariana Ionescu ar fi trebuit făcut și un acord de mediu. La aceeași autorizație revizuită în 2012 nu s-a evaluat impactul asupra mediului, deși depozitul s-a triplat și cantitatea de deșeuri periculoase s-a dublat!
Denis Grigorescu