# Procurorii Anticorupţie verifică legalitatea acordării gradaţiilor de merit în anul 2013, când șefi ai ISJ erau liberalul Florin Gardin și pesedistul Dumitru Tudosoiu # Atât inspectorul general adjunct al ISJ Argeș, Constantin Biriboiu, cât și fosta inspectoare de la Învățământ Preșcolar, Maruța Ristoiu (foto), confirmă că DNA a cerut, încă din aprilie 2014, CV-urile educatoarelor care au participat la concursul pentru obţinerea gradaţiei de merit # Surpriză! Jumătate dintre inspectorii școlari au fost cadorisiți cu gradații de merit, printre ei aflându-se și actualul ”general” Dumitru Tudosoiu, inspector general adjunct în 2013 # Liderul sindical Adrian Voica reclamă că a fost vorba de un sistem suveică și ”de fraudarea la greu a bugetului public” și că la anumite discipline au primit gradații de merit persoane care nu au ieşit cu nimic în evidenţă din punct de vedere profesional # De exemplu, Diana Dumitrașcu, o profesoară eminentă de la Colegiul Dinicu Golescu din Cîmpulung, cu numeroase medalii de aur și argint la diverse olimpiade, nu a reușit să ia gradație de merit.
Maruţa Ristoiu, fosta inspectoare de la Învăţământ Preşcolar: „E posibil să fi fost o reclamaţie a unui candidat sau chiar din partea sindicatelor”
Iată și cum a pornit totul. În 2013, la startul concursului pentru obţinerea gradaţiei de merit s-au înscris 530 de cadre didactice, dintre care mai puţin de jumătate, respectiv 238, au primit sporul salarial respectiv. Cele mai multe gradaţii de merit s-au acordat la învăţători (49 gradaţii) şi educatori (30), în timp ce alte discipline precum educaţie plastică, educaţie muzicală sau limba latină au beneficiat de o singură gradaţie. Fosta inspectoare de specialitate pentru Învăţământ Preşcolar din timpul mandatului fostului „general” Gardin, Maruţa Ristoiu, confirmă și ea că prin luna aprilie a acestui an, DNA a cerut Inspectoratului Şcolar mai multe documente vizând dosarele depuse de candidaţii de la specialitatea Educatoare. „Am primit de la DNA un document prin care mi se cereau procesele verbale ale comisiilor, dar nu mi-au precizat pentru ce. M-am dus la ei, am depus copii ale documentelor respective şi de atunci nu m-au mai chemat niciodată, aşa că nu mai ştiu ce s-a întâmplat. E posibil să fi fost o reclamaţie a unui candidat sau chiar o reclamaţie din partea sindicatelor. Dar s-au mai cerut astfel de documente şi în 2010, 2011. Atunci au fost acuzaţii foarte urâte”, ne-a spus Maruţa Ristoiu. Fosta inspectoare de la Învăţământ Preşcolar a mai precizat că printre documentele solicitate de DNA se regăsesc rapoartele de autoevaluare şi procesele verbale din consiliile profesorale, deci practic CV-urile tuturor candidaţilor la concursul pentru gradaţia de merit de la specialitatea Educatoare. De asemenea, și Constantin Biriboiu, adjunctul ISJ Argeş, ne-a confirmat faptul că procurorii DNA au cerut dosarele mai multor candidaţi înscrişi la concursul pentru gradațiile de merit, însă numai pentru specialitatea Educatoare.
Liderul sindical Adrian Voica a refuzat să semneze procesul verbal de validare a gradațiilor de merit
În 2013, în cadrul procedurii de validare a listei finale cu gradaţiile de merit acordate de ISJ Argeş a fost obligatorie şi prezenţa liderilor sindicali din învăţământ care aveau calitatea de observatori. La final, aceştia ar fi trebuit să semneze procesul verbal de validare a gradaţiilor, transmis ulterior Ministerului Educaţiei Naţionale, numai că Adrian Voica, liderul sindicatului „Muntenia”, a refuzat să îşi pună semnătura pe documentul respectiv. „Nu a fost respectată întrutotul metodologia. Am sesizat foarte multe nereguli. În primul rând, actele cadrelor didactice se legalizau în şcoli. Ar fi trebuit făcută o comisie la nivelul Inspectoratului pentru legalizarea acestor acte. Am descoperit că aceeaşi diplomă, mai exact acelaşi act de studiu de la cursurile de formare profesională, apărea în mai multe dosare, la mai multe educatoare. Era un sistem suveică de transfer al diplomelor între cadrele didactice”, spune Adrian Voica.
Gardin, vizat de acuzaţiile lui: ”Prioritari au fost oamenii care au cotizat la partid, la cel aflat atunci la putere”
Liderul SIPA Muntenia susţine că sesizările la Direcţia Naţională Anticorupţie au fost făcute de numeroşii dascăli care nu au reuşit să obţină gradaţia şi care au contestat concursul atât la ISJ Argeş, cât şi la Ministerul Educaţiei Naţionale, cele două instituţii rămânând totuşi impasibile. „Oamenii au contestat faptul că la anumite discipline au apărut pe locuri fruntaşe persoane despre care nici nu se ştia că există în învăţământ, care nu au ieşit cu nimic în evidenţă. Au fost foarte multe reclamaţii pe care comisia de validare le-a tratat cu superficialitate. Prioritari au fost oamenii de partid, care au cotizat la partidul aflat la putere atunci (n.red. e vorba de PNL, de unde provenea şeful ISJ, Florin Gardin). La Informatică, ţin minte că o profesoară de la Colegiul Dinicu Golescu din Câmpulung, Diana Dumitrașcu, nu a reuşit să ia gradaţia, deşi avea medalii de aur şi argint la olimpiade. Persoane cu o vechime foarte mică, care nu au avut timp să se facă remarcate, au fost pe locuri fruntaşe, iar asta a atras atenţia. În 2013, au rămas şi vreo 38, 40 de gradaţii de merit neatribuite despre care nu se mai ştie nimic. Nu s-au mai atribuit în 2014 şi li s-a pierdut urma. Gradaţia de merit reprezintă 25% din salariu şi se atribuie pe o perioadă de 5 ani. E un spor salarial de vreo 500 lei pe lună, iar în cinci ani ar fi vorba de aproape 8.000 de euro de persoană, o sumă considerabilă. Probabil că din această cauză s-a sesizat şi DNA. E vorba de fraudarea la greu a bugetului public”, ne-a explicat liderul sindical Adrian Voica.
Cristina Roşu, posesoarea primei gradaţii de merit de la Educatoare: „Poate să vină de o sută de ori anticorupţia peste mine, nu are ce să descopere”
Am reuşit să le contactăm telefonic şi pe cadrele didactice care s-au aflat pe primele două poziţii pe lista gradaţiilor la specialitatea Educatoare. Prima gradaţie de merit a fost obţinută, cu 82.85 puncte, de către educatoarea Cristina Roşu din Ţiţeşti. „Nu ştiu nimic de nicio Anticorupţie. Eu am participat şi cu un an înainte, dar am fost prima sub listă. Între ultima clasată şi mine a fost atunci o diferenţă de câteva sutimi, dar nu am făcut contestaţie. Eu am avut un dosar beton în 2013. E munca mea. Am avut gradaţie mereu. Am fost la o grădiniţă la care chiar a trebuit să muncesc. Habar n-am dacă au fost contestaţii. Am un dosar foarte bun. Poate să vină de o sută de ori anticorupţia peste mine, nu are ce să descopere”, ne-a comunicat educatoarea Cristina Roşu. Educatoarea Aurelia Radu, de la Grădiniţa cu Program Prelungit „Căsuţa Poveştilor” din Piteşti a obţinut, cu 81.90 puncte, cea de a doua gradaţie de merit din cele 30 atribuite la specialitatea Educatoare. Contactată de noi, aceasta ne-a mărturisit că aude pentru prima dată că Anticorupţia verifică dosarele gradaţiilor de merit acordate de ISJ Argeş în 2013. „Nu mai reţin dacă au fost contestaţii la vremea respectivă. Eu n-am avut probleme. Am depus dosarul şi am lăsat comisia să-şi facă treaba”, ne-a precizat Aurelia Radu.
Criterii în acordarea gradaţiei de merit: auxiliarele, concursurile cu taxă şi banii strânși din fondul clasei
Printre criteriile care au stat la baza acordării gradaţiei de merit în anul 2013 se regăsesc rezultatele deosebite obţinute în pregătirea preşcolarilor şi elevilor, desfăşurarea unor activităţi de voluntariat, integrarea copiilor cu cerinţe educative speciale în şcolile de masă, activitatea de coordonator de programe educative şcolare şi extraşcolare sau îndrumarea colectivelor redacţionale ale revistelor şcolilor, activitatea în domeniul sindical în cadrul federaţiilor sindicale, participarea la proiecte din fonduri structurale europene, dar şi activitatea de evaluator de manuale, de mentorat sau de formator. Un alt criteriu pe baza căruia ISJ Argeş a acordat celor 238 de profesori gradaţia de merit a fost creşterea prestigiului unităţii de învăţământ prin atragerea de finanţări extrabugetare pentru unitate. Ori aceste finanţări extrabugetare provin, de regulă, din buzunarele părinţilor, prin acel fond al clasei sau al şcolii sau prin sponsorizări. Păi nu ne spuneați chiar dvs, domnule inspector general Tudosoiu, că strângerea de bani pentru fondul clasei este o practică ilegală, interzisă de Ministerul Educației? Păi cum e ilegală, dacă în criteriile de acordare a gradațiilor de merit, dvs și domnul Florin Gardin, ca șefi ai ISJ la nivelul anului 2013, le-ați supervizat și tolerat?
Şi performanţele dovedite în pregătirea elevilor distinşi la olimpiadele şcolare sau concursurile de profil constituie unul din criteriile de acordare a sporului salarial, iar de aici putem deduce foarte uşor motivul pentru care elevii din Argeş participă masiv, încă de la clasa 0, la tot soiul de concursuri cu taxă de nivel mediu. De asemenea, un criteriu în selecţia dascălilor care au primit gradaţia în 2013 a fost şi elaborarea de programe şcolare, metodologii, îndrumătoare, manuale şcolare şi auxiliare didactice, cărţi care sunt băgate apoi pe gâtul elevilor şi plătite din buzunarele părinţilor.
Iustina HARCO-BURCEA
0 Comentarii