Divinitatea a fost îngăduitoare cu Arhiepiscopia, cu prilejul amplelor ceremonii desfășurate săptămâna trecută de Sfântul Nicolae și Sfânta Muceniță Filoteia. Semn clar că atunci când se lucrează cu har, în beneficiul credincioșilor și al celor sfinte, nu în scop electoral, cu o liotă de politicieni ieșită la defilare prin oraș cu Sfântulița de la Mănăstire, treburile ies bine, iar Mucenița Filoteia ocrotește cu dragoste manifestările. Și asta s-a văzut cât se poate de limpede în cele trei zile de procesiuni și slujbe religioase, protejate de vicisitudinile ploii exact în momentele potrivite, ca un dar divin. Deloc întâmplător, ploaia a început la Curtea de Argeș exact la câteva minute după depunerea la Biserica Sf Nicolae Domnesc a raclei cu moaștele Sfântuliței și, la fel, a doua zi s-a oprit, ba soarele a început chiar să lumineze cu putere, exact cu prilejul procesiunii și slujbei în care moaștele Muceniței Filoteia, la care s-au adăugat în premieră absolută și moaștele Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul, au fost readuse la Catedrala Arhiepiscopală. Deci ploaia, îndelung așteptată după luni grele de secetă, a început fix când trebuie și s-a oprit tot atunci când trebuie, protejându-se miile de credincioși venite să asiste la procesiune și la Sfânta Liturghie. Iată deci dovada de care vorbeam, că providența ocrotește ceremoniile lucrate cu har, dar se mânie atunci când treburile duhovnicești sunt amestecate, în chip hidos, cu interesele politicienilor. Așa cum s-a întâmplat în luna septembrie când, chipurile pentru a se alunga seceta, racla cu moaștele Sfântuliței a fost purtată prin oraș, la expoziție cu mutrele oamenilor puterii, aflați la vânătoare de imagine. De-atunci, seceta a continuat cu înverșunare, spre luarea aminte a capilor Arhiepiscopiei, că nu pot utiliza virtuțile cele sfinte în slujba politicienilor.
Absența oamenilor politici, rețetă pentru vreme bună
Ca un făcut, reușita ceremoniilor patronate săptămâna trecută de Arhiepiscopie poate fi pusă, fără teama de a greși, și pe seama absenței desăvârșite a oamenilor politici pe parcursul desfășurării acestora. Dovedindu-și încă o dată grandomania și ipocrizia, aceștia nu s-au prezentat la manifestări, iritați probabil că, de data aceasta, nu li s-a mai făcut hatârul de a fi invitați, în mod oficial, să polueze atmosfera. Ofuscați că n-au fost preamăriți cu țidule oficiale înmânate cu plecăciune de reprezentanții eparhiei, politicienii s-au făcut nevăzuți, nici măcar primarul de Curtea de Argeș, Ninel Diaconu, ca să nu mai vorbim de marile căpetenii ale partidelor, nefiind de față. Deși ar fi putut s-o facă, nu cu megalomania de buric al târgului, ci cu smerenia simplului credincios. Dar, cum spuneam, este foarte bine că n-au venit, pentru că astfel totul a ieșit ca la carte, ba și vremea a ținut cu cei peste 15.000 de oameni veniți să se închine la moaștele sfinte și să asiste la un ceremonial cu totul deosebit. Trebuie spus că Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor impresionant de înalți ierarhi, la care s-au adăugat numeroase alte fețe bisericești, în frunte aflându-se, desigur, ÎPS Calinic, însoțit și de ÎPS Gherasim, arhiepiscopul Râmnicului, PS Emilian, episcop vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, PS Visarion, episcopul Tulcii și PS Lucian, episcopul Caransebeșului, ultimul fiind, din câte se spune, unul dintre ierarhii favoriți pentru însuși Preafericitul Patriarh Daniel. Așa se face că, într-o atmosferă care a bucurat sufletele miilor de credincioși, Curtea de Argeș a avut parte de un eveniment de mare încărcătură, un excelent debut pentru suita marilor sărbători religioase care va urma, până la mult așteptatul Crăciun.
„Prințișorul” Caliopie s-a făcut staroste și peste CAR-ul preoțesc
Mărturisim cu sinceritate că am fi vrut să consacrăm în totalitate episodul de față din serialul nostru, exclusiv la modul pozitiv, ceremoniilor despre care am pomenit mai sus și care merită cu prisosință o astfel de abordare. Am mai spus-o pe parcurs, nu suntem porniți să aducem la iveală doar relele, ba dimpotrivă, ne face mare bucurie să scoatem în relief, cu prioritate, și lucrurile bune care se petrec pe raza Arhiepiscopiei. Din păcate însă, un eveniment de ultimă oră, care tulbură din plin în aceste zile liniștea slujitorilor bisericii, ne-a stricat planul, obligându-ne să-l relatăm. Poate nu știați că, la fel ca și alte categorii socio-profesionale, și preoții au propriul CAR, la care depun rate, iar atunci când le vine rândul, pot face împrumuturi. Trebuie spus că CAR-ul cu pricina are deja câteva sute de membri cotizanți în tot județul, în mare majoritate preoți, dar și destul de mulți mireni. Până nu demult, el era condus, prin alegeri desfășurate în cadrul unei adunări generale, de protopopul de Curtea de Argeș, Ghiță Ilie. Ei bine, pe nepusă masă, s-a luat decizia ca în fruntea CAR-ului să fie proțăpit același nestăpânit călugăr Caliopie, a cărui unică patimă pare a fi reunirea sub propria cârmuire a tuturor sectoarelor bănești din eparhie. „Prințișorul” este deja, de mai multă vreme, consilier economic și cu construcțiile la Arhiepiscopie, calitate în care coordonează la sânge, de nu mai rămâne nimic de stors din ele, toate afacerile aducătoare de profit, în frunte cu firmele colaterale ale eparhiei. Ce nevoie mai era să fie proțăpit și la șefia CAR-ului preoțesc? Până la urmă este profund incorect și imoral ca o singură persoană, fie ea și „Prințișor”, să acumuleze atâta putere financiară în interior, ba mai mult, să combine funcții care în orice instituție normală, n-ar avea cum să se intersecteze într-o singură mână. Fețele bisericești deslușesc deja, cu multă neliniște, rostul acestei noi mutări. Din câte se aude, fondul de rezervă aflat la CAR-ul cu pricina s-ar ridica undeva la 12 miliarde lei vechi. I-au făcut cu ochiul lui Caliopie sume mult mai mici, darămite stăpânirea atâtui bănet. Unii chiar spun că neobișnuita mișcare ar avea ca scop rularea atât de pricepută a fondului de la CAR, astfel încât să se acopere și datoriile acumulate de firma de construcții Filotheos la Mănăstire, ba poate să se adune și alte soiuri de scamatorii financiare, la care cuviosul a dovedit în atâtea rânduri că se pricepe de minune. Vom trăi și vom vedea. Până atunci, încheiem episodul de față, cu mențiunea că vom opri serialul pe perioada sărbătorilor de iarnă, urmând să revenim de la anul cu noi destăinuiri.
Mihai BĂDESCU