# Argeșul are 2 situri contaminate și nu mai puțin de 111 situri potențial contaminate (pentru care nu au fost încă realizate rapoarte de evaluare). Datele sunt prezentate în documentul Strategia Națională și Planul Național de Acțiune pentru Gestionarea Siturilor Contaminate din România, document aflat în curs de avizare la ministere # Agenția Națională de Mediu refuză fără argumente clare să ne pună la dispoziție lista cu siturile contaminate din Argeș, în condițiile în care decontaminarea lor va fi plătită din bani publici și de la Uniunea Europeană!
România are 210 situri contaminate și 1.183 potențial contaminate (pentru care nu au fost realizate încă rapoarte de evaluare) rezultate de pe urma activităților industriale și miniere desfășurate în ultimele decenii. Costurile de refacere a acestora sunt uriașe. 1,264 miliarde de euro ar costa evaluarea de risc și remedierea celor 210 situri contaminate, la care se pot adăuga 7,192 miliarde de euro evaluările de risc și refacerea pentru siturile potențial contaminate. Datele sunt prezentate în documentul Strategia Națională și Planul Național de Acțiune pentru Gestionarea Siturilor Contaminate din România, care se află în curs de avizare la ministerele responsabile. În Argeș sunt – conform documentului – 2 situri contaminate și nu mai puțin de 111 situri potențial contaminate.
Practic, este pentru prima dată când în România se recunosc la nivel politic, în mod oficial, dimensiunile și impactul uriaș al distrugerilor de mediu cauzate de dezvoltările industriale și miniere, acțiunile anterioare vizând doar refaceri punctuale, fără o strategie unitară și fără existența unei metodologii adecvate. Principalele sectoare economice cu impact negativ asupra solului, subsolului și apelor subterane și de suprafață sunt industria minieră și metalurgică, industria chimică, industria petrolieră și depozitele vechi de pesticide.
Remedierea costă 6 milioane de euro per sit
Conform aceluiași document prezentat mai sus, costurile estimative pentru siturile contaminate și potențial contaminate sunt de nu mai puțin de 6 milioane de euro. Raportat la Argeș, asta înseamnă că distrugerile de mediu cauzate de proiectele miniere și industriale din județul nostru costă România aproape 700 milioane de euro! O sumă uriașă care în procent mare va fi suportată din bani publici. Destule din siturile contaminate sunt în proprietate privată, dar există și situri din domeniul public pentru care este responsabil statul român. Poluatorul va suporta costurile de remediere ale sitului contaminat, conform principiului „poluatorul plătește”.
În spatele viitoarei decontaminări la nivel național de aproape 8 miliarde și jumătate de euro se află grupuri de interese și companii foarte influente în România și Europa. De ce? Pentru că așa cum se precizează și în Planul Național de Acțiune pentru Gestionarea Siturilor Contaminate din România, printre sursele de finanțare pentru decontaminare vor fi fonduri europene, alături de finanțarea de la stat și împrumuturile de la instituțiile de creditare internaționale. Altfel spus, firmele ce vor decontamina respectivele situri vor încasa zeci și zeci de milioane de euro.
Tot în Planul Național de Acțiune pentru Gestionarea Siturilor Contaminate din România scrie negru pe alb că „fișele cu informații detaliate despre fiecare sit contaminat și potențial contaminat se găsesc la Agenția Națională pentru Protecția Mediului.”
Drept urmare, în baza Legii accesului la informațiile de interes public, Jurnalul de Argeș a solicitat Agenției Naționale de Mediu să ne pună la dispoziție lista defalcată cu cele 2 situri contaminate și 111 situri potențial contaminate din Argeș.
Numai că răspunsul semnat de președintele A.N.M. – Zoltan Levente Nagy – și întocmit probabil de vreun consilier plictisit, scorțos și birocrat este penibil și plin de paragrafe prozaice cu texte de lege. În răspuns ni se spune printre altele că „până la aprobarea acestor liste, datele respective nu sunt publice.” Asta în condițiile în care în Planul Național de Acțiune pentru Gestionarea Siturilor Contaminate din România nu scrie nicăieri că datele sunt secrete. Asta în condițiile în care România va trebui să plătească sume colosale din banii noștri, ai contribuabililor, pentru decontaminarea respectivelor situri. Refuzul A.N.M. este cu atât mai nejustificat cu cât lista cu siturile contaminate a fost elaborată pe baza datelor din Inventarul național existent la Agenția Națională pentru Protecția Mediului.
Argeșul, locul doi pe țară ca situri potențial contaminate
Trebuie spus că în ceea ce privește siturile potențial contaminate din Argeș, nu mai puțin de 111, județul nostru se află pe un deloc onorant loc doi la nivel național după Giurgiu (223). Iar impactul unor asemenea situri asupra calității factorilor de mediu și implicit asupra calității vieții este devastator.
În aceste condiții, argeșenii și românii au tot dreptul să știe care sunt siturile contaminate și potențial contaminate și cu care statul român va cheltui aproape 8,5 miliarde de euro.
Denis Grigorescu