Web Analytics

Dirijorul care a studiat religia cu Papa Francisc a concertat cu Filarmonica Pitești

de | 1.06.2018 07:28 | Actualitate

dirijor argentina elev papaFilarmonica Piteşti a organizat joi 31 mai, la Centrul Multifuncţional un eveniment excepțional. Este vorba de un concert simfonic de muzică argentiniană, realizat cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Argentina. Concertul a avut ca scop promovarea muzicii argentiniene și a lui Astor Piazzola în Europa, în preajma Zilei Naţionale a Argentinei. O sală arhiplină a urmărit concertul, iar printre invitați s-a numărat chiar ambasadorul Argentinei, Excelența Sa Felipe Alvarez de Toledo.
La pupitrul dirijoral al orchestrei simfonice a Filarmonicii Piteşti se va afla dirjorul argentinian Jose Maria Ulla, un muzician cu o carieră impresionantă. Absolvent al Conservatorului din Berna (Elveţia), specializarea dirijat orchestră, Jose Maria Ulla este director general şi dirijor la Municipal Symphonic Band din Mar del Plata. După absolvirea facultăţii s-a perfecţionat, ca dirijor, la Academia din Milano (Italia), unde a studiat cu Hans Swarowski. Este discipol al dirijorului Julius Kalmar (profesor la Hochschule fur Musik din Viena). Jose Maria Ulla a fost dirijor principal şi director al Orchestrei Simfonice din Bahia Blanca (1995-2003) şi al Orchestrei Simfonice Municipale din Mar del Plata (2004-2008). Ca dirijor invitat, a condus principalele orchestre argentiniene și din America Latină, precum și pe cele din Europa, Asia și SUA. În 2000 a înregistrat CD-ul „Travesía, la guitarra testigo de cinco siglos” oratoriu pentru voce, orchestră de cameră, chitară și percuție , de José Luis Merlín. Această lucrare a fost declarată de Ministerul Culturii al Președinției Argentinei de interes cultural național. În 2008, a fost invitat pentru două luni de zile să dirijeze, la Teatrul National de Operă şi Balet din Constanţa, un spectacol coregrafic de tangouri simfonice.
Înainte de concert, Jose Maria Ulla a stat de vorbă cu Jurnalul de Argeș. Reputatul dirijor ne-a dezvăluit că atunci când era elev la Colegiul iezuit din Sante Fe, a făcut practică de meditații cu părintele Jorge Bergoglio Francesco, nimeni altul decât viitorul Papă Francisc. ”Era un om cu o aură specială, un om care a rămas tot timpul vertical și care se preocupa de soarta celor sărmani. Ne vorbea mult despre inechitățile de pe glob și despre sistemele sociale imperfecte. Jorge Bergoglio Francesco era și a rămas foarte pasionat de fotbal și ne vorbea și despre fotbal. Ne-am mai întâlnit o dată într-un aeroport acum câțiva ani, înainte să ajungă Papă, și ne-am salutat”, a declarat Jose Maria Ulla pentru Jurnalul de Argeș.
Trebuie spus că Ministerul de Externe din Argentina a suportat cheltuielile cu deplasarea dirijorului Jose Maria Ulla în România.
Un rol foarte important în realizarea acestui concert-eveniment l-a avut dirijorul român Radu Ciorei.
Născut în 1952 la Cluj-Napoca, Radu Ciorei este unul dintre cei mai apreciați dirijori contemporani.
Discipol al maestrului Emil Simon, la Academia de Muzică din Cluj- Napoca, Radu Ciorei și-a desăvârșit pregătirea muzicală în Germania, cu reputați maeștri ai baghetei precum Igor Markevitch, Kurt Masur și Otmar Suitner.
Traiectoria profesională cuprinde posturile de dirijor la Teatrele de Opera din Craiova și Constanța, iar din 26 decembrie 1989 și de Director al Teatrului Liric Constanța.
În 1991 a înființat Orchestra Simfonică Constanța , care în 1996 se va transformă în Filarmonica “Marea Neagră” Constanța, instituțîi pe care le va conduce în calitate de Manager-Director în perioada 1991 – 2001.
Radu Ciorei a desfășurat o bogată activitate muzicală interpretativă, dirijând spectacole de opera și concerte simfonice în România, Portugalia, Spania, Franța, Elveția, Belgia, Olanda, Germania, Italia, Grecia, Turcia, Bulgaria, Ucraina, U.S.A., Argentina, El Salvador, Bermuda, Coreea de Sud, etc.
Radu Ciorei a dirijat în săli celebre din Europa precum “Teatro Verdi” – Firenze (Italia) sau Olympia – Paris (Franța).

 

Foto: Diana Iordache

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii