# Aceleaşi afaceri au beneficiat de împrumuturi la greu din buzunarul directorului Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit. Absolvent de Mecanică Agricolă, Marius Jurubiţă, directorul Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (OJPDRP) oferă, la prima vedere, portretul funcţionarului corect, cu frică de autorităţi şi fără interese meschine sau personale, slujbaş umil şi prost plătit la dispoziţia agricultorului argeşean. Ai zice că toată viaţa a făcut agricultură de birou şi pentru nimic în lume nu ar da micuţa încăpere alocată în clădirea din Armand Călinescu pentru o tarla de cereale, undeva la mama dracului în sudul judeţului. Nimic mai fals, directorul Jurubiţă a activat la greu atât în agricultura socialistă, cât şi în cea privată, acolo unde, la înaintare, sunt băgaţi soţia sa, Daniela Jurubiţă, şi asociatul acesteia, Ion Niţă.
De la SMA Bârla la vârful agriculturii argeşene
Înainte de a ajunge la incompatibilitatea vecină cu ilegalitatea în care se află astăzi directorul OJPDRP, vă vom prezenta câteva informaţii mai mult decât necesare pentru înţelegerea situaţiei actuale. Potrivit CV-ului postat pe pagina de internet a instituţiei, Marius Jurubiţă a debutat în agricultura de anvergură în 1987, ca inginer la SMA Bârla. Aşadar, Revoluţia l-a prins „în pâine” şi, ca toţi băieţii descurcăreţi, s-a orientat corespunzător așa că în 1990 a fost promovat inginer şef în aceeaşi unitate devenită Servagromec Bârla. După trei ani, agricultura capitalistă, organizată după tipar comunist, avea nevoie de un director de nădejde la Servagromec Bârla, director care nu se putea regăsi decât în persoana aceluiaşi Marius Jurubiţă. După alţi zece ani, Jurubiţă a decis că, decât director într-o societate falimentară (pardon, falimentată), mai bine administrator la firma nevestei, SC Argeş Agro Proiect Stolnici. În fine, graţie serviciilor agricole prestate cu o vioaie coloratură politică, în 2005 a răsărit soarele şi pe tarlaua lui Jurubiţă, care, de la Stolnici a fost teleportat direct… director adjunct pentru Dezvoltare Rurală la Direcţia Agricolă Argeş. Asta pentru puţin timp pentru că, din martie 2006, adică de mai bine de cinci ani, omul nostru este şeful OJPDRP, o instituție care împarte fonduri europene la fermieri.
Bani europeni pentru exploataţia agricolă a familiei
Având ceva ani buni în administrare, dar şi pâinea şi cuţitul în ceea ce priveşte fondurile europene pentru dezvoltare rurală în Argeş, Marius Jurubiţă nu a uitat să-şi ajute şi afacerile personale, mai exact SC Argeş Agro Proiect şi SC Magistral Agro Proiect, ambele din Stolnici, ambele gestionate de soţia sa, Daniela, economist de meserie, şi de el însuşi. Mai exact spus, familia Jurubiţă administrează o exploataţie agricolă de 1158 de hectare în sudul judeţului, exploataţie pentru care a fost aprobat şi finanţat un proiect european de 780 000 de euro pentru achiziţia de utilaje agricole. Nimic de spus, în afară doar de amănuntul esențial că proiectul a fost derulat prin Agenţia Naţională de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit al cărei şef la nivel de judeţ Argeş este tocmai Marius Jurubiţă. Adică el a centrat și tot el a dat cu capul în adjudecarea unor fonduri europene de trei sferturi de milion de euro.
Firmele nevestei datoare vândute la soţul director OJPDRP
Declaraţia de avere şi interese completată şi depusă de Marius Jurubiţă în iunie 2011 este şi ea plină de surprize. Aflăm din aceasta că şeful OJPDRP este unic proprietar a 9,5 hectare de teren cumpărate în Stolnici şi Hârseşti, deţine împreună cu soţia trei apartamente, unul în Stolnici şi două în Piteşti, are bijuterii în valoare de 30 000 de lei, şi o maşină Skoda. Economiile sale constă în 313 200 de lei stocaţi în depozite bancare şi 18 000 de lei plasaţi în fonduri de investiţii. Surpriza cea mare o găsim la rubrica împrumuturi acordate în nume personal. Aici aflăm că societăţile soţiei, SC Argeş Agro Proiect şi SC Magistral Agro Proiect, au fost împrumutate de domnul director cu suma de 368 000 de lei. De asemenea, Jurubiţă deţine şi 85 000 de acţiuni în portofoliul Bursei de Valori Bucureşti în valoare de 45 000 de lei. Ca orice funcţionar care se respectă, are şi datorii în valoare totală de 135 000 de lei, din care 60 000 la bancă, scadent în 2017, 50 000 la Ion Jurubiţă şi 25 000 la Gheorghe Preda, ambele scadente în 2012. În afară de cei 51 991 de lei câştigaţi anual din salariul de director, Jurubiţă mai obţine, tot anual, 3 200 de lei dintr-un contract de arendă încheiat tot cu societatea soţiei, Argeş Agro Proiect. Facem precizarea că în declaraţia de avere nu există specificată moneda, leul, decât în cazul depozitelor bancare, plasamentelor în fonduri de investiţii, salariului şi veniturilor din arendă.
Marius Jurubiţă: „Nu e nimic ilegal că soţia a accesat finanţare europeană”
Chestionat asupra faptului că din postura de director a beneficiat de finanţare europeană derulată prin instituţia pe care o conduce, Marius Jurubiţă ne-a declarat cu o oarecare reţinere în glas: „Ştiu unde bate întrebarea dumneavoastră dar să ştiţi că nu e nimic ilegal şi nici de incompatibilitate nu e vorba. În societatea respectivă acţionari sunt soţia mea, Daniela, şi un cunoscut al nostru, Niţă Ion, eu nu sunt implicat cu nimic în firmă. Când au depus proiectul, eu am anunţat instituţia că e vorba de o solicitare a soţiei mele şi, drept urmare, dosarul nu a fost evaluat aici, la Argeş, ci a mers la Prahova şi apoi la Bucureşti pentru că aşa se procedează în astfel de cazuri. Proiectul s-a închis acum doi ani şi a fost în valoare de 780 000 de euro, din care 50% a fost participarea noastră, bani pe care i-am împrumutat de la CEC.” În afară de faptul că atunci când vorbeşte despre afacerile soţiei, Marius Jurubiţă se exprimă la persoana întâi, deşi susţine că nu e implicat, directorul OJPDRP se consideră în afara oricărei suspiciuni doar pentru faptul că dosarul de finanţare nu a fost evaluat de el, ci de colegii lui, la fel de portocalii, de la Prahova şi Bucureşti. Și când te gîndești că toate scandalurile legate de fonduri europene au pornit de la nepotism și de la faptul că funcționarii care le împărțeau le dirijau exact către rudele lor (vezi celebrul caz al ministrei PSD-iste, Hildegard Puvak, condamnată deja de instanță), mai că te apucă râsul la explicațiile directorului Marius Jurubiță. Alo, se aude până la Bruxelles?
Florin Silvestru