Web Analytics
scris sâmbătă, 22.06.2024

Din nou, praf saharian peste România. Din Africa nu vine doar căldura

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a comunicat că o masă de aer încărcată cu praf saharian se va afla deasupra României începând de sâmbătă, de la prânz, și până în a doua parte a zilei de luni. Praful saharian se va deplasa dinspre vest-nord-vest către est-sud-est.

Din nou, praf saharian peste România. Din Africa nu vine doar căldura

Citește și: Bolnavii de inimă – să evite șofatul pe timp de caniculă. Recomandările Poliției

În perioada 22 iunie, ora 12 – 24 iunie, ora 12, circulația aerului, predominant sud-vestică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană, către sud-estul Europei și deasupra României”,  se arată într-un comunicat al Administrației Naționale de Meteorologie. 

Depunerile de praf saharian vor fi vizibile îndeosebi în zonele în care va ploua, mai precizează ANM.

Cum se formează acest praf

Furtunile de praf se formează când vânturi puternice bat în Sahara în condiții de umiditate foarte redusă. Deșertul saharian se întinde pe o suprafață mare din nordul Africii. Nisipul de acolo este alcătuit din numeroase particule diferite.

Unele dintre aceste particule sunt mari și grele, dar nu acestea sunt aduse de vânt peste Marea Mediterană în Europa. Când aceste elemente mai grele ridicate în aer de de vânturi puternice cad din nou pe sol, ele dislocă alte bucăți de nisip agregat, care se răspândesc în particule ultrafine de praf, luate apoi de vânt și purtate peste tot, tocmai pentru că sunt atât de mici și ușoare.

Particulele de praf saharian duse de vânt spre Europa pot rămâne atât de mult timp în aer pentru că sunt mult mai mici decât nisipul, care cade mai repede înapoi pe sol – spun specialiștii.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită