Avocatul Gabriel Bălașa, fost judecător timp de 25 de ani și colaborator al site-ul Juridice.ro, se întreba, pe bună dreptate, într-un articol al publicației de specialitate scris încă din 2008 (!), „a cui este Curtea Constituțională?”. Dacă ar fi fost ascultate observațiile sale de atunci, România nu ar fi ajuns în situația neleguită de azi. Iată sinteza sa de excepție:
Citește și: Un român, singurul străin din echipa care a lucrat la mormântul Papei Francisc
„Din ce putere face parte Curtea Constituțională?
Recunosc ca nu sunt un specialist in drept constitutional, dar am o mare nelamurire pe care doresc sa v-o impartasesc:
– Din ce putere face parte Curtea Constitutionala ?
Pentru ca potrivit art. 1 alin. 4 din Constitutie se arata clar ca in statul roman exista 3 si doar 3 puteri :
– puterea legislativa
– puterea executiva
– puterea judecatoreasca
Or, Curtea Constitutionala nu face parte din autoritatile publice prevazute de Titlul III din Constitutie, titlu care reglementeaza cele trei puteri constitutionale prevazute in art.1 din Constitutie, ci din Titlul V.
Curtea Constitutionala care, in mod gresit, cred eu, este vazuta ca fiind apropiata de puterea judecatoreasca nu face parte din aceasta putere, iar acest lucru cred ca este simplu de vazut din Constitutia pe care o avem.
Si atunci nu pot sa nu ma intreb: Curtea Constitutionala este o structura care se afla deasupra celor 3 puteri constitutionale si careia Constitutia i-a acordat de fapt intr-un mod indirect dreptul de a controla statul roman prin controlul ce-l poate exercita asupra puterilor legislativa, executiva si judecatoreasca?
0 Comentarii