Web Analytics
scris marți, 31.10.2023

Dezvoltare infrastructura de transport între Republica Moldova și UE

Comisia Europeană salută semnarea a trei acorduri de grant în cadrul Mecanismului pentru interconectarea Europei – Transporturi, în valoare de aproape 45 de milioane EUR.

Dezvoltare infrastructura de transport între Republica Moldova și UE

Scopul acestor acorduri este să îmbunătățească legăturile de transport dintre Republica Moldova și România de-a lungul rețelei transeuropene de transport (TEN-T). Proiectele vor moderniza infrastructura de transport la punctele rutiere de trecere a frontierei Ungheni, Albița-Leușeni și Reni-Giurgiulești-Galați. Aceste investiții vor consolida culoarele de solidaritate UE-Ucraina – rutele care sunt utilizate, de la blocada Rusiei asupra porturilor ucrainene de la Marea Neagră, pentru a transporta mărfurile exportate și importate de Ucraina și de Republica Moldova.

Comisarul pentru transporturi, Adina Vălean, a declarat: „Mulțumită cooperării strânse dintre România și Republica Moldova, putem demara astăzi faza de implementare a trei proiecte foarte importante care vor spori în mod semnificativ capacitatea și vor facilita fluxurile de trafic de-a lungul frontierei dintre România și Republica Moldova. Este important ca aceste proiecte să fie implementate rapid, deoarece ele vor apropia și mai mult Republica Moldova, țară candidată, de Uniunea Europeană, oferind cetățenilor și întreprinderilor sale un acces mai ușor și mai rapid la piața noastră internă.”

Citește și:

Pe partea română vor fi modernizați 18 km de drum, pentru a îmbunătăți serviciile vamale la punctul de trecere a frontierei Ungheni. Republica Moldova va construi un nou drum de acces și un nou punct de trecere a frontierei. Infrastructura existentă de ambele părți ale punctului de trecere a frontierei Albița-Leușeni va fi modernizată pentru a îmbunătăți gestionarea fluxurilor de trafic. Proiectul final va extinde spațiile de parcare din Giurgiulești și va achiziționa echipamente necesare controlului vamal.

Legăturile de transport dintre UE și Republica Moldova au fost discutate în cursul reuniunii de ieri dintre comisarul Vălean și prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean.

În plus, tocmai ce a fost lansată o nouă cerere de propuneri în cadrul MIE – Transporturi, care va pune la dispoziție peste 7 miliarde EUR pentru proiecte de infrastructură feroviară, rutieră, pe căi navigabile interioare și în porturi maritime sau interioare. Pentru prima dată, entitățile din Republica Moldova se pot înscrie direct pentru a solicita finanțare din partea UE în cadrul acestei cereri de propuneri, în urma semnării Acordului de asociere MIE la începutul acestui an.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită