Web Analytics
scris joi, 19.09.2019

Dezvăluirile unui secretar de stat din Ministerul Culturii. Cum s-a intervenit la el în scandalul blocului de 10 etaje

# Exclusiv. Alexandru Pugna: „Doamna Somazzi Safta a crezut că, dacă e consul onorific, cădem pe spate! I-am spus: «Doamnă, noi nu putem face ilegalități!»” # Marinela Somazzi Safta, care a dat deja avansul pentru un apartament în viitorul bloc al firmei Titidan din centrul Piteștiului, nu i-a spus secretarului de stat Alexandru Pugna că are și interes personal în acea afacere și că e intervenient într-un proces de partea dezvoltatorului imobiliar # Pusă în fața evidențelor, consulul onorific îl introduce în ecuație și pe patronul firmei Titidan, Adrian Ionescu, despre care recunoaște, în premieră, că a însoțit-o în biroul secretarului de stat

Dezvăluirile unui secretar de stat  din Ministerul Culturii. Cum s-a intervenit la el în scandalul blocului de 10 etaje

Revenim cu detalii spectaculoase privind controversatul bloc de 10 etaje pe care firma Titidan îl ridică în centrul Piteștiului, în situl urban Republicii. Un secretar de stat recunoaște, cu subiect și predicat, faptul că s-au făcut intervenții la el pentru a fi favorizat dezvoltatorul imobiliar. Dacă vă reamintiți, acum trei luni, Marinela Somazzi Safta, consul onorific al României în Elveția, la Lugano, recunoștea cu nonșalanță, într-un interviu pentru Jurnalul de Argeș, că a fost la Ministerul Culturii, de mână cu juristul firmei Titidan și cu patronul firmei, Adrian Ionescu. Într-o nevinovată audiență, spunea atunci doamna consul onorific, care mai susținea că dorea să clarifice ceva. Ce anume? Îi reamintim noi: dacă o clădire aflată pe un sit urban și demolată cu de la sine putere de către dezvoltatorul imobiliar e înregistrată ca monument istoric. Ei bine, lovitură de teatru! Secretarul de stat Alexandru Pugna a acceptat să vorbească pentru Jurnalul de Argeș și ne-a dezvăluit cum a decurs întâlnirea cu doamna consul onorific, atitudinea acesteia, precum și în ce a constat intervenția în favoarea dezvoltatorului imobiliar.

„Doamna Somazzi s-a arătat foarte revoltată că – vezi, Doamne! – în Elveția e altfel”

# În ce calitate a venit doamna Marinela Somazzi Safta la dumneavoastră în audiență în această primăvară?
– A venit ca persoană fizică. Mi-a spus că este consul onorific și așa mai departe. A încercat să îmi spună problemele legate de acea construcție din Pitești. Eu am chemat colegii de la Patrimoniu și de la Juridic, ca să îi pun față în față. Le-am spus să verifice situația și să dea soluția legală, nu discutăm despre altceva.
# Au apărut multe articole în presa locală și centrală privind problemele acelui viitor bloc din Pitești…
– Să fiți încredințat că Ministerul Culturii nu va face absolut nimic în afară de ceea ce vor spune Comisia Zonală și Comisia Națională și Direcția de Cultură din Argeș. Sunt organe de specialitate, sunt acolo oameni care au experiență în domeniu. Doamna Somazzi Safta a venit… nu am putut să nu o primesc.
# Cum s-a comportat doamna Somazzi Safta când ați primit-o? A fost mai insistentă?
– Bine, a venit așa, crezând că, dacă e consul onorific, noi imediat cădem pe spate. Nu, vai de mine! Totul trebuie să fie legal. Poate să fie și consul plin, nu onorific, nu contează. Noi respectăm legea. Nu putem să facem altfel.
Doamna Somazzi s-a arătat foarte revoltată că – vezi, Doamne! – în Elveția e altfel. I-am spus că și în Elveția și aici se respectă legea și asta o să facem.
# V-a spus doamna Somazzi Safta că a cumpărat un apartament în viitorul bloc din Pitești al firmei Titidan?
– Nu mi-a spus că a cumpărat apartament acolo. Nici nu am intrat în multe detalii, întâlnirea a durat câteva minute. Am expediat-o cu colegii noștri de la Direcția de Patrimoniu și cu cei de la Juridic să rezolve problema.
# Cum v-a justificat doamna Somazzi Safta interesul legat de acel bloc, din moment ce nu v-a spus că a cumpărat apartament acolo?
– Nu mai țin minte exact. Mi-a spus că este de bună-credință, că îl cunoștea pe omul acela cu care a venit, care o însoțea.

„Doamna consul onorific se aștepta probabil să își rezolve problema pe loc. Însă nu se poate așa ceva”

# Cu cine a venit?
– A venit cu un avocat, doamna Somazzi spunând că vrea să ajute oamenii, că vrea să facă dreptate. I-am spus: „Doamnă, noi nu putem face ilegalități. Ce spune legea, aia e. Dacă sunteți nemulțumită, aveți calea instanței”.
# Și ce reacție a avut doamna Somazzi Safta la răspunsul dumneavoastră? A fost nemulțumită?
– Probabil că se aștepta la altceva, să își rezolve pe loc problema. Însă nu se poate așa ceva.
# V-a mai căutat doamna Somazzi Safta de la acea audiență din primăvară?
– Nu, nu a mai venit. Probabil că a văzut că nu are ce să facă. I-am spus clar: ce e legal facem, ce nu e legal nu facem.

Consulul Somazzi Safta: „Am fost în audienţă cu juristul şi cu promotorul, persoanele direct interesate”

Am stat de vorbă și cu consulul onorific Marinela Somazzi Safta pentru a comenta declarațiile secretarului de stat Alexandru Pugna. „Domnul secretar de stat Pugna, care m-a primit cu o deosebită curtoazie, are tot dreptul să spună ceea își amintește. Cert este că nu am fost la dânsul cu «un avocat» ca să-l impresionez, cu atât mai puțin cu aroganță. Am cerut prin telefon la biroul dânsului o audiență, normal că am declarat titlul meu, am obținut-o și am fost la acea audiență cu domnii Roșoi și Ionescu (Robert Roșoi și Adrian Ionescu, juristul, respectiv patronul firmei Titidan, n.red.).
Respectiv juristul și promotorul, persoanele direct interesate și perfect informate. Au venit de la Pitești cu documentația respectivă a orașului, PUZ/PUG, ca și cu acte de la Direcția Județeană, care dovedeau că sunt niște incongruențe față de ceea ce există în niște înscrieri la minister. Evident că nu eu am prezentat situația! Așadar, din documentația locală nu rezulta (cum nu rezultă nici azi) că Brătianu 54 ar fi o zonă protejată, făcând parte din patrimoniu etc. etc. Printre altele, eu am asistat la discuție fiindcă detaliile tehnice erau mult mai bine stăpânite de către promotor și juristul firmei. Deci, aici dl. secretar Pugna are o amintire «reconstruită», deci alterată. Nu poate afirma decât exagerând că am fost acolo să obțin cine știe ce efecte, de-a dreptul sărind peste cai!”, mai spune consulul onorific Marinela Somazzi Safta.

Doamna consul se autodenunţă: „A fost o sugestie mai degrabă, a fost chiar pusă în practică, de firească ce era”

Iată ce ne-a mai declarat consulul onorific al României la Lugano: „Întorcându-ne la momentele acelea, iată că tocmai dl. secretar ajunge la concluzia că trebuie făcute verificări, fiindcă la Direcția de Patrimoniu a ministerului ar rezulta altceva, adică o înscriere de prin 1996 care ar atesta că Brătianu 54 ar intra cumva în zona Republicii, zonă care are un regim de patrimoniu. Și asta fără «ajutorul» meu, mai ales că nu am avut intervenție de niciun fel. Asistam la discuție. Tot dl. secretar, cu acea ocazie, a afirmat că au o serie nesfârșită de erori materiale de transcrieri în documentațiile din arhive (numere civice inversate ex: 24 cu 42, străzi cu criterii/asonanțe asemănătoare schimbate între ele – exemplu Zambilelor cu Lalelelor). La acest punct, ȘI NUMAI LA ACEST PUNCT, am intervenit cu considerația că este necesar un control serios în arhivele lor și am rugat să se facă lumină. Am adăugat că, fiind o cauză legală la mijloc, aș ruga, dacă este posibil, să se trimită o adresă la judecătorie, cerând timp să se facă verificările de rigoare în arhive (jur că nu am bătut cu pumnul în masă!). A fost o sugestie mai degrabă, a fost chiar pusă în practică, de firească ce era. Atât și nimic mai mult.
Cred că-mi pot permite, cu tot respectul, să afirm că dl. secretar Pugna, de altfel foarte corect cu noi și disponibil, i-a dat indicații d-lui director al Patrimoniului, care era prezent la TOATĂ ședința, să se afle dacă suntem în fața unei erori materiale. Iar că tot ceea ce îmi atribuie – că eram revoltată, că am cerut să fie făcute ilegalități, că am fost invitată să iau calea legală ș.a.m.d. – este o «poluare» a prafului depus de timp pe întâlnirea noastră. Cunosc bine mecanismele mentale și știu că timpul alterează și transformă realitatea. Deci, nu-mi permit să spun că un demnitar ca dl. secretar de stat Pugna minte afirmând aceste lucruri, ci doar că adevărul este deformat, vina este a naturii noastre umane.
Și ca să dovedesc ceea ce spun, rog să fie drăguț și să citească ceea ce ministerul a trimis în urma acelei ședințe la Judecătoria care se ocupă de caz.
Restul este timp pierdut și praf pe amintiri! Evident că aș fi fost mai bucuroasă dacă dl. secretar m-ar fi ținut minte ca o persoană decisă și pragmatică, în căutare de Lumină! Tocmai de aceea îmi permit să amintesc tuturor, dumneavoastră la redacție, cititorilor, prietenilor, personalităților cu care am onoarea să colaborez, inclusiv domnului secretar Alexandru Pugna, că nimeni niciodată nu a primit de la mine cereri ilicite, dimpotrivă, am dat mâna bucuroasă să se rezolve probleme. La orice nivel. Nu fiindcă AM un titlu, ci fiindcă SUNT Marinela Somazzi Safta. Nu știu cât poate fi de interesant ceea ce fac, dar dacă nu aș FI, cred că nu s-ar întâmpla mare lucru în viața mea”.

Marinela Somazzi Safta, intervenient pentru dezvoltatorul Titidan în procesul cu dr. Irimia

Legat de doamna consul onorific, mai trebuie spus și că aceasta are calitatea de intervenient pentru firma Titidan în procesul strămutat la Vâlcea, în care doctorul Irimia l-a dat în judecată pe dezvoltatorul imobiliar, dosar în care familia Irimia, care are o locuință în zona unde se va ridica viitorul bloc de 10 etaje, cere suspendarea autorizației de construcție pentru investiția celor de la Titidan.
Marinela Somazzi Safta locuiește de 44 de ani la Lugano și de 16 ani este consul onorific al României în orașul elvețian. De profesie e psihoterapeut și se prezintă drept „expert în comportament și comunicare”. Legat de faptul că e cumpărătoarea unui apartament în viitorul bloc Titidan, Marinela Somazzi Safta ne declara acum câteva luni: „Am hotărât să fac cu soțul meu o investiție, să venim să ne petrecem bătrânețea în sânul familiei, la Pitești. Am cumpărat pe hârtie un apartament în viitorul bloc de pe b-dul I.C. Brătianu nr. 54, am plătit avansul. M-am interesat și eu la Primărie, la Direcția de Cultură, să văd dacă e în regulă. Eu, în calitatea mea de consul onorific, sunt chemată de tot felul de investitori care sunt «arși». Și asta pentru că există un vid în legislație. Am făcut interpelări inclusiv la Senat. Doresc să protejez investitorii străini, ca și pe cei români. Domnul de la Titidan este un investitor serios”. (…) Mi-am făcut cont în România ca să plătesc avansul de 30% pentru viitorul apartament. 30% din sumă va fi plătită când blocul ajunge la ultimul etaj. Și când blocul e gata voi plăti restul de 40%”, ne mai spunea consulul onorific al României la Lugano.
Cum explica doamna consul onorific intervenția la Ministerul Culturii? „Fiindcă 30% din investiția mea e în pericol.”
Coincidență sau nu, Marinela Somazzi Safta a fost invitată de mai multe ori de Primăria Pitești și edilul Cornel Ionică la Simfonia Lalelelor, ultima sa vizită la eveniment fiind la ediția cu nr. 40 din aprilie 2017. De altfel, așa cum și consulul onorific ne-a dezvăluit, „și cei de la Primăria Pitești au fost în vizită la Lugano”. Așadar, o relație strânsă cu oficialii din Primăria Pitești.

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită