# Sub titlul „România, ţara în care nu se mai fură ca-n codru, ci se fură codrul direct. Pădurea Trivale”, prestigiosul site The Epoch Times, parte a unui trust media cu sediul la New York, a scris un amplu articol pornind de la zecile de investigații publicate de-a lungul anilor în Jurnalul de Argeș
În ultimii șase ani, în Jurnalul de Argeș au fost publicate aproape o sută de articole și interviuri despre jaful comis pe picior mare în Pădurea Trivale, acolo unde au fost retrocedate ilegal sute de hectare, totul cu complicitatea a zeci de oficiali de la instituțiile din județ. Ca urmare a dezvăluirilor din Jurnalul de Argeș, unele dintre retrocedări au ajuns dosare la DNA. Numeroasele articole publicate de noi au atras și atenția presei centrale.
Prejudiciul, estimat la peste 360 miliarde lei vechi
Sub titlul „România, ţara în care nu se mai fură ca-n codru, ci se fură codrul direct. Pădurea Trivale”, prestigiosul site The Epoch Times, parte a unui trust media cu sediul la New York, a publicat în această săptămână un amplu articol pornind de la zecile de investigații publicate de-a lungul anilor în Jurnalul de Argeș
Iată ce scrie jurnalista Loredana Diacu: „Renumită drept ţara unde se fură ca-n codru, România a ajuns, de-a lungul anilor, ţara unde chiar şi codrii sunt furaţi. Mărturie a acestei triste realităţi stă cazul Pădurii Trivale, pădure declarată monument al naturii în 1939 şi mândrie a oraşului Piteşti. Până acum câţiva ani – căci, în prezent, Trivale a ajuns un paradis al rechinilor imobiliari. Împroprietăriri ilegale, urmate de defrişări au transformat pădurea simbol a oraşului Piteşti într-o sursă de înavuţire pentru băieţii deştepţi, acoliţii şi slujbaşii lor, reiese dintr-o amplă serie de investigaţii publicate de jurnaluldearges.ro. Cu concursul unor oficiali care au beneficiat şi ei de pe urma ilegalităţilor comise, aproape 200 de hectare de pădure au fost nu retrocedate căci ar fi impropriu spus, ci date unor persoane care avuseseră cândva păduri dar nu în Trivale ci în alte localităţi. Hectarele au intrat ulterior pe mâna afaceriştilor. Ciozvârte mai mari sau mai mici de la marele festin au ajuns şi în posesia unor funcţionari care au făcut ilegalităţile posibile.”
Reamintim că prejudiciul, calculat doar la valoarea masei lemnoase, a fost estimat la 360 miliarde lei vechi, la aceasta adaugându-se însă şi prejudiciile de mediu. În jur de 15-20 de persoane care revendicaseră păduri au fost împroprietărite în baza Legii 247/2005, în zona Trivale unde metrul pătrat valorează sute de euro.
Problema care se ridică însă este că punerile în posesie făcute în Parcul Trivale sunt ilegale, pe motiv că încă dinainte de venirea comunismului, pădurea a fost a statului, nicidecum a celor împroprietăriţi de autorităţi care au deţinut cândva păduri, însă pe cu totul alte amplasamente, unde miza imobiliară era zero.
De altfel, la începutul lui 2015, Gheorghe Davidescu, fostul prefect şi director al Direcţiei Silvice Argeş a pus la dispoziţia Jurnalului de Argeș o hartă din 1943 ce dovedeşte că suprafaţa retrocedată din pădurea simbol a Piteştiului se afla în proprietatea statului.
Ilegalităţile au fost confirmate şi de Curtea de Conturi care a dat publicităţii un raport din care reieşea că circa 192 ha din pădurea simbol a Piteştiului au fost înstrăinate ilegal, cu complicitatea autorităţilor judeţene.
D.G.