Web Analytics

Dezbatere despre viitorul Europei, la Bradu

de | 28.03.2018 18:22 | Cultură

9 europeCentrul „Europe Direct” Argeș a lansat seria dezbaterilor despre viitorul Europei. Acesta și-a propus ca, pe parcursul anului 2018, să organizeze, în localități ale județului Argeș, 4 dezbateri cu cetățenii, în vederea inițierii unor discuții despre cele 5 scenarii ale președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, referitoare la viitorul Europei.

În acest sens, „Europe Direct” Argeș a organizat săptămâna trecută, în parteneriat cu Biblioteca Bradu, prima dezbatere cu cetățenii despre modul în care Europa se va schimba în următorii zece ani, așa cum este precizat în Cartea Albă.
Reprezentanții Centrului au vorbit despre impactul acestor scenarii asupra politicilor europene, scenarii incluse în Cartea Albă. Aceasta reprezintă contribuția Comisiei Europene la summitul de la Roma din 2017 și conține o serie de reflecții pentru o Uniune Europeană cu 27 de state membre până în 2025. Pentru fiecare scenariu, se pleacă de la premisa că cele 27 de state avansează împreună, ca o Uniune.
Alături de participanții la dezbatere, a fost analizat, rând pe rând, fiecare scenariu în parte: „Continuând pe același drum” – Uniunea Europeană se axează pe realizarea agendei sale de reforme pozitive, „Accent exclusiv pe piața unică” – Uniunea Europeană se reaxează treptat pe piața unică, „Cei care doresc mai mult realizează mai mult” – Uniunea Europeană permite cooperarea mai strânsă între statele membre care doresc să realizeze mai mult în anumite domenii, „Mai puțin, dar mai eficient” – Uniunea Europeană se axează pe obținerea de rezultate mai multe și cu mai mare rapiditate în anumite domenii de politică, acționând mai puțin în alte domenii, „Mult mai mult, împreună” – Uniunea Europeană decide să realizeze mai mult, colaborând în toate domeniile de politică.
Cum o  Europă unită trebuie să elaboreze o viziune pentru propriul viitor, cele 5 posibile opţiuni pentru viitorul proiectului european acoperă o gamă de posibilităţi şi au un caracter ilustrativ. Ele nu se exclud reciproc şi nu sunt exhaustive. Dezbaterile din teritoriu au rolul de a identifica așteptările și părerile cetățenilor cu privire la viitorul Europei în următorii ani, rol asumat și de către Centrele „Europe Direct”, existente la nivel european.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii