# La Alba Iulia, zidul Cetăţii s-a surpat după un an şi jumătate de la construcţie
Săptămâna aceasta este hotărâtoare pentru proiectul de milioane de euro care trebuia să schimbe şi să refacă faţa Câmpulungului! Conducerea administrativă a municipiului a făcut un ultim apel la decenţa constructorului, Grup Corint Alba Iulia, şi îi aşteaptă reprezentanţii pentru a efectua predarea-primirea lucrărilor şi a materialelor pentru care s-au plătit peste şapte milioane de lei. Dacă angajaţii lui Dan Sabău îşi vor menţine atitudinea dezinteresată faţă de problemă, Primăria Câmpulung va cere în instanţă încheierea rapidă a afacerii cu Grup Corint, la mai mult de două luni de la expirarea contractului dintre cele două părţi. Ţinta administraţiei muscelene este reprezentată de organizarea unei noi licitaţii pentru desemnarea executantului restului de 77% din lucrările la reabilitarea centrului istoric şi a Parcului Kretzulescu.
Cine-i ţine pe-ăştia-n braţe?!
Faptul că în doi ani de contract firma Grup Corint a executat doar 23% din lucrări, împrejurarea câştigării licitaţiei la doar 60% din valoarea estimată, atitudinea de dispreţ faţă de câmpulungeni sunt elemente care, în timp, au alimentat presupunerile legate de o eventuală favorizare a acestei societăţi comerciale controlată de arhitectul Dan Sabău. În Consiliul Local Câmpulung, Dan Şipoteanu a sugerat de mai multe ori existenţa unor legături între această firmă şi persoane din administraţia centrală. Surprinzător a fost şi punctul de vedere al Ministerului Dezvoltării, finanţator al proiectului, atunci când a sugerat municipalităţii câmpulungene continuarea lucrărilor cu Grup Corint, în condiţiile eşecului îndeplinirii obligaţiilor contractuale. Mai mult, speculaţiile au fost alimentate şi de faptul că una dintre componentele proiectului, cea de management, a revenit, tot prin licitaţie, firmei Grossmann Engineering Group, controlată mult timp de către Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta. Ramificaţiile relaţiilor sunt, aşadar, direcţionate multilateral.
Dan Sabău şi Grup Corint au prins contracte de milioane de euro pentru reabilitarea Cetăţii Alba Iulia, a centrului Câmpulungului şi a Muzeului Bucovinei în timp ce Ministerul Dezvoltării a fost condus de reprezentanţi ai mai multor partide politice, inclusiv de către Elena Udrea. Oricum, potrivit presei din Ardeal, relaţiile lui Sabău cu fostul PDL s-au manifestat îndeosebi prin relaţia de amiciţie cu primarul din Alba Iulia, Mircea Hava. Şi poate că nu a fost întâmplătoare atribuirea contractului de lucrări la Alba Iulia, spre exemplu, în condiţiile în care unul dintre membrii Comisiei regionale a monumentelor istorice, comisie care avizează lucrări de intervenţie la monumente, era Mircea Sabău, fratele lui Dan Sabău. Potrivit celor de la „Caţavencii”, Sabău are conexiuni şi cu Institutul Naţional al Patrimoniului, cel care avizează proiectele de restaurare şi reabilitare, prin intermediul Uniunii Naţionale a Restauratorilor de Monumente Istorice, o asociaţie ai căror membri sunt infiltraţi ca decidenţi în Ministerul Culturii şi instituţiile din subordine.
La Câmpulung nu s-au finalizat lucrările… La Alba Iulia, da, însă nu au lipsit problemele. Ultimul exemplu în acest sens a apărut la finalul iernii trecute, atunci când s-a surpat o parte a zidului Cetăţii Alba Iulia. Lucrarea fusese recepţionată în noiembrie 2013 şi costase în jur de 15 milioane de euro. Fiind în garanţie, Grup Corint a trebuit să intervină. Şi nu era prima dată… Potrivit presei din Alba Iulia, în vara lui 2012 au apărut fisuri la una dintre porţile Cetăţii: reparaţiile au costat circa 500.000 de euro, bani care au ajuns tot la Grup Corint.
Cătălin Ion Butoiu