# Președintele Asociației Sprijin pentru Viață va lucra în domeniul protecției copilului în Comitatul Buckinghamshire din Marea Britanie # Și părintele Decebal Floroaica a primit un post similar la Buckinghamshire County Council, dar l-a refuzat
De câțiva ani, preotul și asistentul social Ionuț Neacșu, președintele Asociației Sprijin Pentru viață” este nelipsit de sărbători din preajma copiilor nevoiași cărora le duce hăinuțe și dulciuri, din adăposturi după oameni sărmani, cu ceai cald și sandwich-uri atunci când frigul tăios ne alungă iarna, pe noi ceilalți, prin casele noastre. S-a dedicat rezolvării problemelor de integrare a copiilor români de etnie romă înființându-le centre de zi și educându-i atunci când societatea îi marginaliza. De asemenea, s-a ocupat şi de organizarea unor cursuri în premieră pentru persoanele de etnie romă. A avut grijă de oamenii nimănui iar în urmă cu un an, în cadrul Galei Naționale a Excelenței în Asistența Socială a fost desemnat cel mai bun asistent social. De curând, însă, Ionuț Neacșu a aplicat pentru un post în administrația locală a Comitatului Buckinghamshire, din Marea Britanie, unde a fost acceptat și va pleca în această toamnă împreună cu familia. Gura lumii spune că acesta a plecat din cauza dezamăgirilor venite din partea sistemului dar și a unor oameni ai bisericii, în speță ai Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, despre care se știe că deși promovează caritatea, nu o susține financiar. Asemenea lui, părintele Decebal Floroaica, un alt preot care s-a remarcat în acești ani în activitatea socială, a susținut un interviu pentru un post similar, la aceeași administrație a comitatului din apropierea Londrei, numai că acesta nu s-a decis încă dacă va pleca, sau nu.
„Dacă ești mic și îți vezi de treabă ieși din peisaj”
# Am înțeles că sunteți supărat…
– Da și nu. Avem toți să zicem, motive și motive. Eu nu aș lua-o chiar așa. Mi-a trecut supărarea. Dacă a fost, mi-a trecut. Acum prefer să mă orientez către viitor și către ce e de făcut decât către trecut, mai ales că din punctul meu de vedere este o lecție din care am învățat ceva. Orice eșec am avea, este o cale de a învăța ceva.
# Dar, practic ce anume considerați dumneavoastră un eșec, pentru că în toată această perioadă în care prea puțini fac ceva pentru cei de lângă ei, dumneavoastră, prin forțe proprii, ați susținut o activitate socială la care statul nu se înhamă?! Pentru societatea românească sunteți unul din destul de puținele exemple de compasiune și solidaritate umană…
– Să vă dau un exemplu de, hai să-i zicem, de aparent eșec. Am avut în derulare niște proiecte cu finanțare europeană. A fost perioada Guvernului Boc când s-au blocat practic plățile pe POSDRU, dar blocarea plăților însemna practic blocarea plăților pentru cei care prestau pentru că activitățile trebuiau continuate și noi activam în condițiile în care cererilor de rambursare nu li se dădea curs. A fost foarte greu să depășim acea perioadă. Ce să vă zic, conturi blocate, sechestru pe bunuri… A fost o perioadă cruntă. S-au deblocat ulterior dar cu ce preț, prețul a însemnat niște datorii foarte mari la instituțiile financiare locale, niște costuri care nu erau eligibile și a trebuit să le suportăm… este perioadă în care dacă ești mai „mic” îți vezi de treabă, riști să dispari din peisaj. Dar ăsta este doar un exemplu, în rest am avut o deschidere totală din partea oamenilor, tot ce ne-am propus ca și campanii am reușit să le derulăm. Avem și un adăpost pentru oamenii străzii, funcționează. Adică este un exemplu că se poate.
# Plecați împreună cu familia? Unde anume?
– Da, împreună cu familia, este vorba despre Buckhingamshire aproape de Londra, la County Council, Protecția Copilului.
„Orice dezamăgire este tot cu un scop pentru noi ca să învățăm anumite lecții, să fim mai buni sau să mergem înainte”
# Dumneavoastră erați și preot aici, în Argeș, din câte știu…
– Sunt desemnat onorific într-o parohie pentru persoane aflate în situație de vulnerabilitate, o comunitate de romi din Valea Corbului. Îmbin activitatea de preot curentă, în sensul că merg duminică de duminică cu activitatea socială. Pentru că acolo am făcut un centru de zi pentru copii ca să fie aproape de acești oameni. Este o activitate pe care am făcut-o cu sufletul, pentru acei oameni. Acum de exemplu se desfășoară cursuri după amiaza la școala din localitate pentru aceste persoane. E nevoie de corelarea tuturor organismelor și a instituțiilor statului și a sistemului privat și a societății civile.
# Din câte știu dumneavoastră aveți o dezamăgire venită și din partea Bisericii, de fapt a oamenilor care, vremelnic conduc această instituție la nivel de Argeș și Muscel și aici mă refer la Arhiepiscopie…
– Nu vreau să comentez. Deși dacă a fost vreodată, a fost personală și nu vreau să mai vorbesc despre asta. În clipa de față pot spune că nu îmi doresc decât să fiu împăcat cu toată lumea și în primul rând cu mine însumi. Orice dezamăgire este tot cu un scop pentru noi ca să învățăm anumite lecții, să fim mai buni sau să mergem înainte. Adică și dacă există dezamăgiri sau au fost vreodată față de anumite persoane a fost ca eu să învăț anumite lucruri pe care cred că eu le-am învățat bine.
# Vorbim, despre persoane, repet, nu despre Biserică, acesteia bănuiesc că îi rămâneți fidel…
– Sigur că da! Biserica este a lui Christos. Este urmașa lui către apostoli. Vorbim despre oameni care vremelnic o conduc.
***
Și părintele Decebal Floroaica un alt înfocat activist vizibil în domeniul social ne-a confirmat faptul că este așteptat în Anglia, dar nu este decis dacă o să plece sau nu. „A apărut într-adevăr o oportunitate de a pleca împreună cu familia. A fost un moment acum câteva luni în care era prea bine ca să dau cu piciorul, iar în urma interviului am fost acceptat. Dar în momentul ăsta m-am răzgândit. Am avut discuții cu familia, avem niște proiecte de continuat aici. Probabil copiii or să meargă mai departe să studieze într-o țară care îți oferă condiții prielnice de educație și viață.”
Interviu realizat de Alina Crângeanu