Web Analytics
scris luni, 07.10.2024

Devalizarea Bancorex. Cum explica jaful istoric un fost director al băncii

Devalizarea Bancorex. Cum explica jaful istoric un fost director al băncii

Multe bănci s-au înființat în primii ani de după căderea regimului comunist, dar s-a dovedit că unele aveau în spate anumite servicii secrete, iar paguba rezultată în urma acelor falimente s-a ridicat la echivalentul a circa opt miliarde de euro. Între anii 1992 și 1999, principalele bănci care au participat la acest jaf au fost Credit Bank, Columna Bank, Bankcoop, Dacia Felix, Banca Internațională a Religiilor, Banca Româno-Turcă și altele ceva mai mici, scrie EVZ.ro.

Bancorex a fost înființată în anul 1968. Timp de peste două decenii, prin intermediul BRCE s-au derulat cele mai multe operațiuni comerciale speciale efectuate de regimul comunist. După 1989 s-a aflat că majoritatea tranzacțiilor s-au derulat prin intermediul unor întreprinderi de comerț exterior în cadrul cărora erau angajați ofițeri de securitate ai Direcției de Informații Externe (DIE).

Valuta provenită din operațiunile valutare, dar și din comisioanele aferente acelor tranzacții era depusă în conturi secrete deschise pe numele unor ofițeri DIE.

După 1990, Bancorex și-a păstrat statutul de bancă specializată în tranzacții financiare externe. La un moment dat, toate marile afaceri din România postdecembristă s-au derulat prin conturile Bancorex.

Citește și Cine este Herbert Kickl, liderul partidului de extremă dreapta FPÖ, câștigătorul alegerilor generale din Austria

În anul 1999, a fost lichidată din cauza situației financiare precare. În cazul său, devalizarea s-a făcut prin acordarea unor credite neperformante, care nu au mai fost recuperate niciodată.

La un moment dat, Dan Pascariu, fost director al băncii a descris acest „circuit”: „Depunând garanție un televizor, luai credit o mașină. După aceea puneai garanție mașina și luai credit pentru o casă, După aceea puneai în garanție casa și luai credit o fabrică. După aceea fabrica respectivă dispărea sau se închidea și astfel se pierdea orice urmă a banilor.”

Totul s-a încheiat în 1999 când, la solicitarea Băncii Mondiale, România a decis lichidarea Bancorex. Tot Dan Pascariu a descris modul în care au decurs lucrurile. „Toate acele credite neperformante au fost preluate la datoria publică. Le-am plătit cu toții.” Concret, falimentul Bancorex a costat 2,4 miliarde de dolari. 

Citește mai departe articolul pe EVZ.ro.

Citește și Alexei Navalnîi a fost otrăvit, arată documente oficiale publicate de presa rusă independent

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Dani Coman faţă cu reacţiunea…

Prin demiterea lui Dică de pe banca alb-violetă, Dani Coman a demonstrat că are sânge rece de președinte. Chiar declarația lui, din interviul...

Din ediția tipărită

Dănuţ Bica are promis un loc în CNA

Cu o cotă de Unirea Slobozia să bată FCSB, la pariuri, senatorul Dănuț Bica își va lua adio de la Parlament, după două mandate. A fost plasat, ca să...