Web Analytics
scris miercuri, 30.04.2025

Despre golirea barajului Vidraru, o dată-n viaţă, cu prefectul Făcăleaţă…

Am așa o impresie că botezul Ioanei Făcăleață în funcția de prefect al Argeșului a fost în zilele de Paște. Nu spun că ea n-ar mai fi văzut un incendiu precum cel de la Cetățeni, izbucnit în Vinerea Mare și stins definitiv abia marți. O fi văzut, că a fost jurnalistă, s-o fi urcat și cu altă ocazie în elicopter, nu știu.

Despre golirea barajului Vidraru, o dată-n viaţă, cu prefectul Făcăleaţă…

De asemenea, nu zic că n-a mai fost pe teren la vreo inundație precum cea de la Bascov, produsă imediat după focul ăla mare din munte, când s-a spart magistrala de alimentare cu apă a Piteștiului. O fi fost, o fi văzut și cu altă ocazie așa ceva, o fi știind ce înseamnă o vană, nu pot afirma contrariul. Spun doar că în ambele situații, foarte dificile, cea aflată parcă prea repede în postura de șef al Comitetului pentru Situații de Urgență și-a păstrat cumpătul. A știut să-i asculte pe specialiști, să comunice cu ei, să-și arate disponibilitatea, să fie acolo.

E posibil, deci, ca focul și apa, la amploarea lor de manifestare recentă, să fi călit-o pe domnișoara prefect, care, peste câteva zile, are iar greu: are alegeri. Nu-i niciun secret: în funcție de rezultatul votării, ca de altfel a oricărui scrutin prezidențial, depinde soarta multor politicieni aflați la putere. Ioana Făcăleață, și ea o emanată a puterii, nu știe dacă va rămâne în funcția de reprezentant al Guvernului în teritoriu, dar – cum se zice – a prins gustul. Zilele trecute, la o emisiune TV, la Politikia, chiar vorbea despre un proiect de mare importanță pe care vrea să-l ducă la bun sfârșit anul ăsta: retehnologizarea în siguranță a barajului Vidraru.

Pe scurt, pentru prima oară în istoria sa, uriașa acumulare din Argeș (cu câteva sute de milioane de metri cubi de apă) va fi golită complet, în vederea schimbării unor echipamente tehnologice, a unor vane. Puteți să vă închipuiți asta? Demult, într-un an foarte secetos, în care apa din baraj a fost uzinată fără rațiune, câțiva jurnaliști am străbătut la pas albia cuprinsă între „coada lacului” și Cabana „Cumpăna”, într-un decor fantastic, incredibil, cu un mâl… nisipos, presărat cu tot felul de resturi. De data asta, însă, tabloul va fi complet: va fi golit și fundul lacului – un fel de canion la care nu a umblat nimeni, inclusiv din rațiuni de protecție a mediului subacvatic. Cel mult o dată-n viață poți trăi așa ceva! Golirea va începe pe 8 august, în primele trei etape se va face controlat, prin uzinare, dar în ultima etapă, programată în perioada 29 decembrie – 9 ianuarie, debitul (de cel puțin 40 metri cubi pe secundă, ne spun specialiștii) nu va mai putea fi controlat, dată fiind deschiderea totală a celor două vane.

De-aici și problemele ce trebuie rezolvate astfel încât argeșenii din aval să nu fie inundați tocmai la sfârșit de an. În acest context, d-ra prefect părea în temă, vorbea despre zone inundabile de risc, despre planuri de măsuri și de intervenție, despre decolmatări de albii etc. Nu-i rău că învață, că prinde repede. Problema e, însă, cum spuneam, cu alegerile din luna mai. Că s-ar putea ca Revelionul să n-o prindă la Vidraru, la vane, ci acasă, la sarmale…

Citește și Averile şi interesele parlamentarilor de Argeş. Unii nu au casă în judeţ, alţii au lire sterline pentru zile negre

Citește și Cornel Turcescu, soţul fostei directoare a APIA Argeş, Mari Pană, a fost schimbat din funcţie

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită