Web Analytics

„Despre demonismul şi eroismul beethovenian”, la Filarmonica Piteşti

de | 22.11.2018 12:58 | Cultură

Filarmonica Pitești organizează joi, 22 noiembrie 2018, de la ora 19, la sediul său de la Centrul Multifuncțional concertul simfonic intitulat „Despre demonismul și eroismul beethovenian”, în program aflându-se două lucrări celebre ale lui Ludwig van Beethoven: Concertul pentru pian și orchestră nr. 3 în do minor și Sonata nr. 28 op. 10 pentru pian (orchestrația pentru orchestră simfonică de Mircea Luculescu, primă audiție absolută pe scenele de concert). Va fi vorba de un nou concert-lecție marca Florin Totan, dirijor invitat tot mai des la Filarmonica Pitești la cererea publicului. Solistă, o foarte tânără pianistă de la Chișinău, Diana Voronetskaya.

Dirijorul Florin Totan s-a născut în anul 1955 în Bucureşti, într-o familie de muzicieni. Studiază dirijatul de orchestră cu C. Bugeanu şi se perfecţionează în cadrul cursurilor de măiestrie, alături de Sergiu Celibidache, la München şi Mainz, F. Ferrara la Siena şi R. Schumacher, la Berlin şi Paris. A efectuat turnee de concerte în țări ca Franţa, Italia, Anglia, Germania, Spania, Portugalia, Israel, Austria, Belgia, Elveţia, Finlanda, Mexic, Egipt, Ecuador, Turcia și SUA, conducând renumite orchestre etc.
Diana Voronetskaya (foto) s-a născut în 1999 la Chişinău. A urmat cursurile Școlii de Arte „Alexei Stârcea” și ale Liceului Republican de Muzică „Serghei Rahmaninov”, în prezent fiind studentă a Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chişinău, clasa profesorului Anatol Lapicus. Timp de 10 ani a participat la numeroase concursuri naționale și internaţionale, cele mai importante premii fiind obținute la „Carl Filtsch” de la Sibiu, „Lira de aur” de la Suceava, „Milenium Piano” de la Bucureşti, Jocurile Delfice, Concursul internațional „A. Caramanov” în Ucraina, „Jocuri Veszprém” în Ungaria, „Blossoming” în Republica Cehă, „M.P. Mussorgsky” în Rusia. De curând a fost solistă a Orchestrei Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din Chișinau, la pupitrul dirijoral aflându-se Mihail Agafița.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii