Web Analytics

Deputatul Simona Bucura Oprescu: „Toți cetățenii trebuie să știe cum s-au făcut achizițiile publice”

de | 18.04.2020 13:56 | Actualitate

Parlamentarii au încuviințat, joi- 16 aprilie, în şedinţă online, cu majoritate de voturi, solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis de prelungire a stării de urgenţă pe teritoriul României cu încă 30 de zile, dar au fost impuse Guvernului o serie de condiţii. Astfel, Guvernul va trebui să prezinte un raport săptămânal cu activităţile luate pentru combaterea pandemiei de coronavirus, iar la 60 de zile de la încetarea stării de urgenţă Curtea de Conturi va verifica modul în care au fost făcute achiziţiile publice.

Cele 4 obligaţii impuse cabinetului Orban sunt următoarele:

“Pe durata stării de urgenţă restrângerea exerciţiului unor drepturi sau libertăţi este dispusă numai prin acte normative cu putere de lege (…) pentru prevenirea şi combaterea epidemiei COVID-19, temeinic motivată şi cu respectarea strictă a exigenţelor art. 53 alin. (2) din Constituţia României”;

“Pe perioada stării de urgenţă, periodic, la fiecare 7 zile sau ori de câte ori este necesar, Guvernul prezintă Parlamentului un raport cuprinzând măsurile adoptate sau preconizate pentru prevenirea şi combaterea epidemiei COVID-19 şi motivele care le-au determinat”;

“În termen de 30 de zile de la încetarea stării de urgenţă, Guvernul va prezenta Parlamentului un raport complet privind măsurile adoptate pe perioada stării de urgenţă pentru prevenirea şi combaterea epidemiei COVID-19, măsurile care au restrâns exerciţiul unor drepturi sau libertăţi fundamentale şi măsurile cu caracter economic şi social, temeiurile care au determinat luarea măsurilor şi efectele produse, precum şi conformitatea acestora cu exigenţele dispoziţiilor art. 53 şi art. 93 din Constituţia României, ale Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 22 din 21 ianuarie 1999, aprobată cu modificări şi completări prin Legea 453/2004, cu modificările şi completările ulterioare”;

“În termen de 60 de zile de la încetarea stării de urgenţă, Curtea de Conturi va efectua un control al modului de gestionare a resurselor publice în această perioadă şi va prezenta Parlamentului un raport cuprinzând cele constatate, concluzii şi propuneri, în condiţiile prevăzute de Constituţia României”.

Condițiile au fost anunțate și de deputatul PSD de Argeș Simona Bucura Oprescu, pe Facebook, joi, 16 aprilie:

Inexistența testării masive a populației, lipsa transparenței informărilor și achizițiilor publice, lipsa măsurilor concrete pentru salvarea locurilor de muncă și pentru relansarea economiei, lipsa măsurilor concrete de sprijin a populației în aceste momente și lipsa măsurilor pentru agricultura românească sunt motivele pentru care PSD a decis să voteze încuviințarea stării de urgență, dar condiționat!

Guvernul va acționa pentru deplina respectare și aplicare a Convenției pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale.

Pentru a suplini lipsa de transparență a datelor comunicate, Guvernul trebuie să prezinte Parlamentului, săptămânal și ori de câte ori este chemat, un raport cuprinzând măsurile adoptate sau preconizate pentru prevenirea și combaterea epidemiei COVID-19 și motivele care le-au determinat.

La încetarea stării de urgență, Guvernul trebuie să prezinte Parlamentului un raport complet privind măsurile adoptate pentru prevenirea și combaterea epidemiei COVID-19, măsurile cu caracter economic și social, temeiurile și efectele produse.

La încetarea stării de urgență, Curtea de Conturi va trebui să facă un control şi să prezinte Parlamentului un raport. Toți cetățenii trebuie să știe cum s-au făcut achizițiile publice. Dacă legea a fost sau nu respectată!”, se arată în comunicatul de presă.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

2 Comentarii

  1. Avem foarte mulți profesori de religie care sunt si popi in același timp.
    Orele nu și- le fac, dar primesc bani și de la biserică și de la școală.
    Tudosoiu (de la PSD sau PNL că nu se mai știe) șef la ISJ ARGEȘ se face că nu știe. Tăcerea lui Tudosoiu îi este cumpărată de popi pe bani grei.
    Este inadmisibil ca în timp ce avem absolvenți de religie care nu au loc de muncă, popii să ia salariu pentru ne muncă din două locuri.
    Vă rugăm să faceți un articol de presă și pe această temă.

  2. Proverbul romanesc Hotul striga hotii e foarte adevarat!
    Sa se faca control de la curtea de conturi la firmele pesedistei bucura,firme ce capuseaza de ani de zile Consiliul judetean arges,primaria mioveni,mihaesti,etc.
    Faceti control si la firmele altor pesedisti îmbogățiți din banii publici.
    Verificați „contractele de consultanta” si achizițiile cu incredintare directa