Web Analytics

Deputatul Mircea Drăghici şi-a înstrăinat mare parte din avere

de | 2.07.2015 12:27 | Dezvăluiri

# Teamă de un posibil sechestru în Dosarul Consultanţei?

Urmărit penal încă din martie 2014 alături de Constantin Nicolescu, fostul președinte al CJ Argeș și de alți 43 de actuali și foști primari în Dosarul Consultanței, deputatul Mircea Drăghici și-a înstrăinat o parte din avere, nefiind deloc exclus ca decizia sa să fie legată de teama unui posibil sechestru. Asta se poate vedea la o simplă comparație a celor două declarații de avere ale parlamentarului argeșean depuse în iunie a.c. și respectiv iunie 2014. Înainte de a vă prezenta diferențele semnificative de… avere, vă reamintim că persoanele urmărite penal în Dosarul Consultanței sunt cercetate în legătură cu atribuirea unor contracte de aproape 3,8 milioane de lei unei firme care ar fi fost controlate de parlamentar. Deputatul Mircea Drăghici este urmărit penal sub aspectul complicităţii la infracţiunea prevăzută de art. 13 din Legea nr. 78/2000 – folosirea influenţei sau autorităţii funcţiei de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată (14 acte materiale).

Unde a dispărut un teren?

În declarația de avere din 2014, deputatul Drăghici avea patru terenuri: unul în Pitești de 3003 mp, două în Curtea de Argeș, de 1371 mp și respectiv 805 mp (ultimul, în comun cu soția) și un alt teren în Arefu, de 5000 mp. În declarația de avere din acest an, au rămas terenurile din Pitești și Arefu, în schimb au dispărut cele din Curtea de Argeș. Dacă unul dintre cele două terenuri – nu se menționează care anume – din Orașul Basarabilor a fost vândut, alături de o casă și o anexă (practic reședința deputatului Drăghici) în schimb celălalt teren a… dispărut pur și simplu din declarație.

Banii încasați din vânzarea unor clădiri și a unui teren nu au fost trecuți la active financiare

Dacă cei de la DNA vor dori vreodată să îi pună sechestru pe clădiri parlamentarului argeșean, nu vor avea pe ce. Drăghici și le-a vândut pe toate. Este vorba de un apartament pe care îl avea în Târgoviște, plus casa în care își avea domiciliul și o anexă din Curtea de Argeș. Apartamentul din Târgoviște a fost vândut cu 21.000 de euro, iar pentru o casă, un teren și o anexă, toate din Curtea de Argeș, Mircea Drăghici a încasat în total 57.000 de euro. În mod normal, cei 78.000 de euro încasați trebuia trecuți la active financiare, numai că în mod surprinzător deputatul nu i-a trecut. Iar la capitolul respectiv nu apare nici măcar un leu. Ce greu e să fii parlamentar și să nu ai niciun ban în conturi…
Ca și anul trecut, deputatul Mircea Drăghici nu are un autoturism proprietate personală, deși e văzut la volanul unui Audi.

Mircea Drăghici: „Bunurile au fost înstrăinate, lichidităţile fiind necesare pentru achitarea unor datorii şi pentru o investiţie pe termen lung: cea legată de viitorul copiilor mei”

Am luat legătura cu deputatul Mircea Drăghici pentru a lămuri inadvertenţele şi semnele de întrebare din declaraţia de avere din acest an. Răspunsurile sale sunt  însă departe de a lămuri adevărul. În plus, din răspunsul la a doua întrebare reiese că deputatul nu mai are nicio proprietate în Curtea de Argeș, nici măcar… vila în care locuia. Așa că se mai adaugă un mister legat de parlamentarul argeșean: unde locuiește acum?

# De ce v-aţi înstrăinat o mare parte din avere? De teama unui posibil sechestru în Dosarul Consultanţei?
– Bunurile au fost înstrăinate, lichidităţile fiind necesare pentru achitarea unor datorii şi pentru o investiţie pe termen lung: cea legată de viitorul copiilor mei.
# În declaraţia de avere depusă în 2014 aveaţi patru terenuri. Acum, în declaraţia depusă în iunie, au mai rămas doar două, iar un teren din Curtea de Argeş a fost vândut. Ce s-a întâmplat cu al patrulea teren pe care îl deţineaţi, tot în Curtea de Argeş? De ce a dispărut pur şi simplu din declaraţie?
– Terenurile deţinute în Curtea de Argeş au fost  alipite, primind acelaşi număr cadastral, (aşa cum prevede legea în termen de un an, atunci când sunt învecinate) şi apoi, aşa cum aţi sesizat, înstrăinate, ca un singur corp de teren.
# Tot în declaraţia de avere depusă în această lună, se specifică faptul ca aţi încasat cumulat 78.000 de euro din vânzarea unui apartament în Târgovişte, precum şi a unei case, unei anexe şi a unui teren din Curtea de Argeş. De ce nu este trecută suma de 78.000 de euro la secţiunea „active financiare” din declaraţia de avere?
– Aşa cum bine ştiţi activele financiare sunt reprezentate de conturi şi depozite bancare, fonduri de investiţii, carduri de credit etc. Suma de care mă întrebaţi nu face obiectul vreunui activ financiar şi am decis să folosesc acei bani în scopuri familiale. Astfel, mi-am achitat toate datoriile avute şi am investit în viitorul celor trei fiice. Consider că aceasta este cea mai profitabilă „investiţie”! Banii la care vă referiţi au fost şi sunt folosiţi pentru educaţia şi sănătatea fetelor mele. Familia a considerat prioritare obiectivele de mai sus şi am procedat cu toţii în consecinţă.
Denis Grigorescu

***

Ce zic primarii din Dosarul Consultanţei despre ce a făcut deputatul Drăghici

Legat de această înstrăinare bizară am stat de vorbă cu o parte dintre primarii implicați în Dosarul Consultanței pe care i-am întrebat dacă sunt dispuși să-și înstrăineze bunurile pentru a le proteja, urmând exemplul lui  Mircea Drăghici și cum comentează modul cum a procedat acesta.

Bebe Ivan, primarul de la Băbana: „Dacă Mircea Drăghici ştia că este curat, imaculat, nu îşi înstrăina o parte din avere”

Bebe Ivan, primarul comunei Băbana: „Este o necunoaștere a legii din partea lui. Chiar dacă înstrăinezi la rude bunurile, să știți că sunt atacate în instanță și acestea. În al doilea rând, eu cred că înseamnă că se simte vinovat. Dacă știa că este curat, imaculat, nu făcea acest lucru. Domnule, dovedesc că sunt nevinovat, nu înstrăinez bunurile pe care le dețin! Legiutorul atacă toate actele făcute în ultimii trei ani și ți le anulează. Poate să atace în instanță anularea acestora și el e obligat să-i despăgubească pe oamenii ăia pe care i-a păcălit. Și noi suntem cu sechestru pus pe avere. Și atunci ce ar trebui, să mă apuc să-mi vând bunurile? De când am primit acea informare de la DNA Pitești, puteam să vând totul, dar nu am făcut-o tocmai pentru a arăta că sunt nevinovat. Alții nu mai au nimic… și-au trecut totul pe rude, pe copii, pe foste neveste, pe amante…”.

„Nu sunt un om bogat, însă sub nicio formă nu-mi înstrăinez bunurile”

Nicolae Smădu, primarul comunei Domnești: „Ca să vă spun o chestiune corectă, nici nu mă interesează de ce au făcut ei pentru că important în toată ecuația asta e că s-a făcut o mare nelegiuire vizavi de noi primarii. Iar eu mă judec până la CEDO cu ei. Sub nicio formă nu îmi înstrăinez bunurile, iar eu nu sunt un om bogat, am o casă, o mașină cumpărată de 8 ani, în rest nu am nicio avere, nu am terenuri pentru că nu mi-a trebuit. Nu comentez vizavi de dânsul, nu am treabă cu nimeni. Pe mine mă interesează familia mea.”

„De ce să-mi protejez eu bunurile, când știu foarte bine că nu am nicio vină?!”

Nicolae Dochinoiu, primarul comunei Vedea: „E decizia lui. Așa gândeș
te, așa face! De ce să-mi protejez eu bunurile, când știu foarte bine că nu am nicio vină!”

„Legat de înstrăinarea bunurilor, la momentul potrivit fiecare alege”

Gheorghe Cernătescu, primarul comunei Cuca: „Nu știu ce a făcut, nu am nici foarte multe cunoștințe despre dl. Drăghici. Fiecare face ce crede, eu nu pot să gândesc pentru altul, gândesc pentru mine, dacă dumnealui a gândit așa nu e treaba mea. Legat de înstrăinarea bunurilor, la momentul potrivit fiecare alege.”

„Nu comentez nimic până nu se soluţionează dosarul”

Constantin Iatagan, primarul comunei Șuici: „Nu comentez nimic până nu se soluţionează dosarul. Nu fac aluzie la cazul domnului Drăghici și nu comentez.”

”E treaba lui până la urmă ce face!”

Marian Ibric, primarul comunei Leordeni: ”Nu prea știu eu ce să zic! E treaba lui până la urmă ce face! Nu pot eu să-mi dau seama ce face fiecare! Eu nu am niciun sechestru, nu am nicio treabă. Totul a fost făcut corect”.

”Nu vreau să vă răspund și oricum eu nu fac așa ceva!”

Dumitru Voicu, primarul comunei Micești: ”Nu vreau să vă răspund și oricum eu nu fac așa ceva! La revedere!”.

”În ceea ce mă privește, nu am de ce să fac așa”

Aurel Bălășoiu, primarul comunei Rociu: ”Nu știu și nici nu e treaba mea! Nu mă interesează ce face dl. Drăghici. Eu nu am să-i reproșez nicio chestiune pentru că vizavi de consultanță Primăria Rociu nu are niciun fel de vină. Ce să îi imput eu omului acesta? În ceea ce mă privește pe mine, eu nu am de ce să fac așa ceva”.

”Eu unul nu aș face așa ceva”

Nicolae Radu, primarul comunei Negrași: ”Fiecare face ce crede de cuvință! Nu am eu ce comenta! Este decizia dânsului, problema dânsului… Cine știe? Poate vrea să-și protejeze bunurile, poate nu… Nu mă pot eu pronunța. Poate are alte probleme… Eu știu că dânsul a mai fost căsătorit etc. Poate e și asta la mijloc… Eu unul nu aș face așa ceva. În primul rând trebuie să-ți arăți nevinovăția, să demonstrezi că ești nevinovat”.

„Le-am pus la dispoziție oricărei instituții abilitată să le verifice, să le confiște”

Ion Marin, primarul comunei Stoenești: „Nu am cunoștință de așa ceva. Nu am fost pus la punct cu informația asta. Eu am declarat tot ce am avut de declarat legat de bunuri. Le-am pus la dispoziție oricărei instituții abilitată să le verifice, să le confiște. Ce am avut, am și acum. Eu nu am bunuri să fie bătătoare la ochi. Am o singură mașină, o casă pe care am făcut-o în viața mea și atât. Eu sunt omul care mă consider că nu am niciun gram de vină în acest dosar și nu mi-e frică să spun acest lucru oricărei persoane care mă întreabă. Nu mă simt vinovat.  Nu am știut cine se ascunde în această chestiune. Nu contest că nu a fost ceva în spate, dar eu nu am știut.”

”Eu nu mi-aș înstrăina bunurile și cu asta basta!”

Dumitru Secăreanu, primarul comunei Dâmbovicioara: ”Eu unul nu știu nimic. Acum aud și eu de acest lucru. Nu pot să comentez mai multe. Un singur lucru aș dori să vă spun în acest sens. Eu ca primar, cinstit și omenește vă spun că am accesat fonduri de la Uniunea Europeană, avem cinci proiecte care s-au aflat în derulare și pe care le-am dus la bun sfârșit. Cu alte cuvinte, pentru noi a fost benefic… Mai mult de atât nu am ce să declar! Eu nu mi-aș înstrăina bunurile și cu asta basta! Legea e lege și trebuie respectată de toți!”.

”Bunurile sunt înstrăinate în timpul anchetei și cred că le-a înstrăinat degeaba”

Sorin Lupu, primarul comunei Priboieni: ”Habar nu am! Acum aud și eu aceste lucruri! Chiar dacă a înstrăinat bunurile, părerea mea este că oricum nu sunt valabile. Sunt înstrăinate în timpul anchetei și cred că le-a înstrăinat degeaba. Pot fi atacate în instanță! Cel puțin așa cred eu! Atâta timp cât am avut și eu niște dosare pe la DNA și nu am vândut nimic, nu văd de ce m-aș apuca acum să le vând sau să înstrăinez! Eu nu am nicio frică! Știu că nu am făcut nimic greșit, nu am furat, nu am luat șpagă, nu am făcut nicio problemă. Nu are de ce să-mi fie frică. În ceea ce îl privește pe Mircea Drăghici pot spune că dumnealui este pe alt colegiu și nu prea avem noi legătură. Cred că în ultimul timp m-am întâlnit față în față cu Drăghici o singură dată în doi ani de zile. Eu sunt pe colegiul de sud, iar el este pe Curtea de Argeș… După ce nu a mai fost dl. președinte Nicolescu noi ne vedem o dată pe an maxim. Se cunoaște lipsa dlui Nicolescu în PSD Argeș”.Grupaj realizat de  Marius Ionel şi Alex Vlaicu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii