# Procurorii anticorupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale în cauza în care a fost reținut și șeful ANI, Horia Georgescu # DNA consideră că membri comisiei ANRP, în care Nicolescu a fost vicepreședinte, au prejudiciat statul cu 75 de milioane euro prin trei retrocedări a căror valoare a fost umflată excesiv de către evaluatori
Procurorii anticorupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de deputatul liberal argeșean Theodor Nicolescu cu privire la săvârșirea a trei infracțiuni de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, în dosarul ANRP în care bugetul de stat a fost prejudiciat cu 75 de milioane de euro prin trei retrocedări a căror valoare a fost umflată. Theodor Nicolescu a fost vicepreședinte al ANRP în perioada octombrie 2005-mai 2008.
În același dosar au fost puși sub acuzare și au fost duși în instanță cu propunere de arestare preventivă șeful ANI, Horia Georgescu, Mihnea Remus Iuoraș (fost vicepreședinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP), Ingrid Luciana Popa Mocanu (fost vicepreședinte al Comisiei), Constantin Cătălin Canangiu (membru al Comisiei), Gheorghe Vișoiu, Alexandru Florin Hanu, Dorin Cornel Drulă, Neculai Nistor, ultimii patru fiind experți evaluatori.
Procurorii DNA au mai dispus luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile față de Ingrid Zaarour, fost președinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP, în dosar fiind pus sub acuzare și Remus Baciu.
Una dintre retrocedările a căror valoare a fost umflată excesiv îl are ca beneficiar pe omul de afaceri argeșean Valentin Vișoiu. Potrivit unor surse din cadrul anchetatorilor, Matilda Oloșuteanu și Elena Ghețu au cedat lui Valentin Vișoiu un teren de 21 ha în Cernica, pentru suma de 2.713.500 euro, iar la ANRP terenul a fost evaluat la 375.050.942 lei (peste 83 milioane euro). Dosarul a fost soluționat pe 2 septembrie 2009. Valentin Vișoiu a transmis către Adrian Gheorghe Manole și Florin Șerban Barbu o cotă parte de 12%, respectiv 17% din drepturile litigioase, care făceau obiectul cererii de despăgubire din dosar, păstrând la rândul său o cotă parte de 71%.
Denis Grigorescu