Depozitul de deşeuri de la Câmpulung a fost sigilat în aşteptarea dezafectării

de | 15.05.2014 13:17 | Dezvăluiri

# Global Eco Center va ataca în justiţie dispoziţia Agenţiei pentru Protecţia Mediului # În depozit mai sunt aproximativ 3.000 de tone de deșeuri, jumătate dintre acestea fiind periculoase. La aproape trei săptămâni de la emiterea dispoziţiei de anulare a autorizaţiei de mediu pentru activitatea Global Eco Center pe fosta platformă ARO, miile de tone de deşeuri încă au rămas în depozit. Administratorul firmei, Vasile Tofan, susţine că nu poate să evacueze locaţia până nu are notificare scrisă de la APM şi ne-a declarat că va ataca în justiţie decizia de stopare a activităţii.
Circulaţia hârtiilor în cazul depozitului de deşeuri de pe fosta platformă ARO, deţinută de către Landmark Management, este greoaie, mai ales că cei vizaţi sunt reţinuţi în efectuarea procedurilor care decurg din hotărârea luată de APM pe 24 aprilie 2014. Potrivit administratorului Global Eco Center, Vasile Tofan, dispoziţia de anulare a autorizaţiei i-a fost comunicată de-abia pe 5 mai. „Mai am timp să contest dispoziţia Agenţiei de Mediu şi mă voi adresa în termenul legal instanţei de contencios administrativ”, susţine Tofan. Va conta ce se va decide în instanţă, însă până atunci cei de la Global Eco Center sunt dispuşi să se conformeze prevederilor din dispoziţia APM-ului. După cum ne-a declarat anterior Vasile Tofan, în depozit mai sunt în jur de 3.000 de deşeuri, aproximativ jumătate dintre acestea fiind periculoase, dar cantitatea este mai mică decât în lunile anterioare, în condiţiile în care s-a procedat la transportul unei părţi a acesteia. „Depozitul este sigilat şi supravegheat permanent, să nu apară vreo problemă. În baza dispoziţiei de la Mediu aştept încuviinţare pentru a dezafecta locaţia, să golesc depozitul de deşeuri.”, astfel prezintă Vasile Tofan situaţia actuală. Efectiv nu se poate desfăşura nicio activitate acolo, dacă nu există acceptul celor de la APM, prin activitate înţelegându-se dezafectarea locaţiei.

Termene pentru transportul deşeurilor

Garda de Mediu Argeș a precizat recent faptul că Global Eco Center nu mai are voie să colecteze, depoziteze şi să trateze deşeuri după ce a intervenit anularea autorizaţiei de funcţionare. În plus, firma lui Tofan trebuie să prezinte un grafic cuprinzând termene de expediţie a deşeurilor deţinute şi stocate pe fosta platformă industrială, însă, aşa cum am precizat, administratorul de la Global Eco Center susţine că încă nu a primit acceptul în scris pentru dezafectarea depozitului.

Primarul Andrei: „E treaba Ministerului Mediului”

Consiliul Local Câmpulung a adoptat recent o hotărâre prin care a interzis depozitarea sau incinerarea deşeurilor periculoase pe raza municipiului muscelean. Referitor la posibilitatea ca şi administraţia să intervină în cauza legată de Global Eco Center, primarul Călin Andrei spune că nu se poate acţiona în paralel cu autoritatea în domeniu. „Totul depinde acum de Ministerul Mediului, în condiţiile în care s-a emis o dispoziţie de anulare a autorizaţiei de funcţionare a firmei respective”, susţine acesta.

Global a pierdut procesul cu amenda de un miliard

Înainte de a ajunge în instanţă pentru atacarea dispoziţiei APM, Global Eco Center a fost implicată într-un proces cu Garda de Mediu, după ce a contestat o amendă de 100.000 de lei primită în aprilie 2013. Judecătoria Câmpulung a respins ca neîntemeiată plângerea firmei din Iaşi, iar pe 7 mai 2014 Tribunalul Argeş a considerat că este nefondat apelul declarat de Global Eco Center.
Cătălin Ion Butoiu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii