Un depozit cu muniţie folosită în Al Doilea Război Mondial a fost descoperit în curtea Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu”, din Iași. Depozitul în care se presupune că se află sute de proiectile şi muniţie de război este situat la câteva zeci de metri de căminul internat al Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu”.
Citește și: Un tânăr de 19 ani prins cu 205 km/h pe o şosea unde viteza admisă este de 70 km/h
Depozitul cu muniţie de război a fost descoperit în timpul efectuării de lucrări de reparare şi consolidare a şcolii, scrie presa locală. De la începutul anului şcolar actual, în septembrie 2023, cei 830 de elevi şi 150 de profesori şi personal auxiliar de la Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” din Iaşi au fost relocaţi în sălile de clasă ale Colegiului Tehnic „Gheorghe Asachi”. „Depozitul se pare că era unul bine organizat. Proiectilele au fost descoperite la mai puţin de 50 de metri de căminul Colegiului Pedagogic ‘Vasile Lupu’. Nu erau doar proiectile pe care le mai găsim de altfel şi în timpul altor lucrări pe care le efectuăm. De data aceasta se vede foarte bine că e o cantitate foarte mare de proiectile neexplodate, din cel de-al Doilea Război Mondial. Sunt sute, chiar mii de proiectile care fac parte dintr-un depozit. Se pare că sunt de provenienţă germană. Vom face tot ceea ce e posibil pentru siguranţa tuturor celor de acolo, inclusiv a constructorilor. Vom convoca o şedinţă a Comitetului Local de Urgenţă”, au declarat șefii municipalității. La faţa locului au fost chemaţi pirotehniştii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU).
În căminul Colegiului „Vasile Lupu” sunt cazaţi 195 de elevi şi învăţau 121 elevi de şcoală primară. S-a decis suspendarea cursurilor din unitatea de învăţământ şi evacuarea căminului Colegiului până luni.
Ce obligații ai dacă găsești elemente de muniție
Cetăţenilor li se reamintește faptul că, în cazul descoperirii elementelor de muniţie, trebuie să apeleze de urgenţă numărul unic 112, semnalând descoperirea acestora şi să asigure securitatea locului respectiv până la sosirea echipajului pirotehnic. „De asemenea, se interzice ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau locuinţe, comercializarea acestora prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase, lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă, introducerea muniţiilor în foc, topirea elementelor metalice de muniţii, tăierea muniţiilor cu ferăstrăul, scule electrice sau prin sudură, folosirea muniţiilor pentru improvizarea diferitelor unelte, demontarea focoaselor sau a altor elemente componente sau folosirea, pentru joacă, de către copii, a unor muniţii, cum sunt: grenadele, proiectilele şi focoasele sau alte elemente din componenţa acestora”, anunță autoritățile.
Citește și: Accident cu două mașini și trei victime. Aproape de Pitești
0 Comentarii