Web Analytics
scris miercuri, 28.05.2014

Denunţul interlopului „Ţaganu” aruncă în aer justiţia din Argeş

# DNA dă iama în judecători! S-a declanşat operaţiunea „Şpaga de 50.000 euro la Tribunal” # Primii arestați și învinuiți că ar fi traficat o șpagă de 50.000 euro către un magistrat de la Tribunalul Argeș pentru a obține eliberarea lui „Țaganu” sunt avocatul Aurică Cocaină din Baroul Argeș și omul de afaceri muscelean Constantin „Țil”  Popescu.

Denunţul interlopului „Ţaganu” aruncă în aer justiţia din Argeş

Marțea trecută, pe 20 mai, lovitură de teatru! Doi oameni cunoscuți în mediile juridice și de business  din Argeș au fost ridicați de către procurorii DNA Pitești. Este vorba de avocatul Aurică Cocaină și de omul de afaceri Constantin „Țil” Popescu, acționar la hotelul Muntenia din Pitești  și patron al celui mai cunoscut restaurant din Câmpulung – „Ciobănașu”. Cei doi au fost  acuzați de trafic de influență și complicitate la trafic de influență. Procurorii anticorupție suspicionează o mită de 50.000 euro, dată de către  un interlop din Călărași, Costel Vlad, zis și Țaganul, pe filiera Țil Popescu – avocatul Cocaină, cu destinatar final un judecător de la Tribunalul Argeș, dintr-un complet de trei magistrați.  Din primele informații, completul format din judecătorii Irina Lazăr, Ioan Fundătureanu și Gheorghe Neacșu de la Secția Penală a Tribunalului Argeș ar fi intrat în vizorul DNA după ce a admis cererea de înlocuire a măsurii de arestare preventivă a interlopului Țaganu cu obligația de a nu părăsi țara, asta în contextul în care acesta era recidivist și fusese condamnat la 14 ani de închisoare de către Judecătoria Curtea de Argeș.

Procurorii anticorupție mai suspicionează că Țaganu ar fi fost pus în libertate la două zile după ce familia acestuia ar fi plătit judecătorului o șpagă de 50.000 de euro, prin intermediul afaceristului „Țil” Popescu și mai apoi al avocatului Cocaină. Din câte am aflat, unul dintre martorii cheie din dosarul care i-a trimis pe cei doi, avocatul Cocaină și „Țil” Popescu, pentru 24 de ore în spatele gratiilor, a fost chiar Nuțu Cămătaru, audiat de două ori, anul trecut, la DNA Pitești.

Filmul procesului de la Curtea de Argeș, în care Țaganu a primit 14 ani de pușcărie

Vlad Costel, zis „Ţaganu”, a ajuns la judecată la Curtea de Argeş după ce a comis mai multe furturi în cinci judeţe ale ţării, fapta săvârşită în judeţul nostru fiind ultima înainte de trimiterea în instanţă. Astfel s-a făcut că, pe rolul instanţei argeşene, a intrat un singur dosar având ca obiect toate infracţiunile. Atunci când procesul a început, toţi cei 13 inculpaţi, printre care și „Țaganu”, se aflau în stare de arest.
Pe 11 mai 2010, în dosarul penal nr. 431/216/2010, aflat pe rolul Judecătoriei Curtea de Argeş, completul de măsuri speciale a constatat legalitatea măsurii arestării preventive dispusă şi menţinută faţă de inculpaţii Samoilă Marian, Albu Alexandru-Ionuţ, Năstase Nicolae, Eftimie Iulian, Vlad Costel, Dobre Ion, Pletea Gabriel-Marius, Bratu Marinică, Căciularu Eugen, Copăcianu Raul şi Ruja Matei. Alţi doi – Vlad Neluţu şi Vlad Doru – erau judecaţi în libertate. După ce şase dintre inculpaţi au cerut înlocuirea arestării preventive cu altă măsură, pe 1 iulie 2010, instanţa a dispus menţinerea lor în stare de arest preventiv până la o nouă verificare. Pe 26 august s-a luat o hotărâre asemănătoare, doar unul dintre cei acuzaţi scăpând de arest. Completul Arestaţi-penal al Judecătoriei Curtea de Argeș a menţinut măsura arestării preventive şi la termenul din 21 octombrie. În termen de 24 de ore, toţi cei arestaţi au atacat încheierea de şedinţă prin recurs la Tribunalul Argeş, acolo unde, surprinzător sau nu, pe 26 octombrie, s-a decis admiterea acţiunii doar în cazul unui singur inculpat: Vlad Costel, zis „Ţaganu”. Acesta a fost eliberat şi i s-a impus doar măsura obligării de a nu părăsi ţara. „Ţaganu” fusese arestat în baza a două mandate emise de Judecătoria Curtea de Argeş (în septembrie 2009) şi Judecătoria Sector 5 Bucureşti (pe 4 noiembrie 2009).
Pe 16 mai 2011 a intervenit condamnarea lui Vlad Costel. „Ţaganu” s-a ales cu un total de 47 de ani de închisoare pentru comiterea a cinci infracţiuni, rămânând să execute pedeapsa cea mai grea, una dintre cele două de 12 ani, plus încă 2 ani. La data pronunţării sentinţei, condamnatul era arestat în altă cauză. Hotărârea Judecătoriei Curtea de Argeş a rămas definitivă pe 21 decembrie 2011.

Pentru ce a fost condamnat „Ţaganu”

Vlad Costel a primit pedepse pentru săvârşirea unor furturi sau tentative de furt calificat, în condiţii de întrunire şi a unor circumstanţe agravante precum comiterea faptelor împreună cu un minor. Instanţa a ţinut cont şi de starea de recidivă în care se afla „Ţaganu”. Faptele s-au petrecut la Curtea de Argeş (noaptea de 17 spre 18 septembrie 2009), Călăraşi (noaptea de 31 iulie-1 august 2009), Tulcea (noaptea de 9 spre 10 septembrie 2009), Giurgiu (noaptea de 8 spre 9 septembrie 2009) şi Focşani (noaptea de 7 spre 8 septembrie 2009). Ce s-a întâmplat în acele nopţi? La Călăraşi, spre exemplu, „Ţaganu” şi alţi cinci indivizi mascaţi cu cagule (unul era Vlad Neluţu, fiul său minor) au spart mai multe magazine de unde au sustras lei, valută şi bijuterii în valoare totală de 257.000 lei. La Focşani s-au adunat nouă infractori mascaţi, au intrat într-o casă de amanet, dar au fugit când s-a declanşat alarma. În incintă se aflau circa 73.000 de lei. La Giurgiu, cinci din gaşca celor 13 au furat 400 de grame de bijuterii din argint, iar prada de la Tulcea a însumat 425.000 de lei. Spargerea din Argeş s-a produs la o casă de schimb valutar din Curtea de Argeş în favoarea căreia instanţa a admis despăgubiri de 6.500 de lei. Cei şapte care au dat spargerea au fost prinşi, şase fiind arestaţi imediat, adică pe 19 septembrie 2009. „Ţaganu” era unul dintre ei şi avea în spate o condamnare pentru lovituri cauzatoare de moarte, fiind şi cercetat pentru trafic de persoane în Spania.

Fiul lui „Ţaganu” a fost prins în 2012, ginerele a primit 25 de ani de închisoare

Vlad Neluţu, fiul minor al lui „Ţaganu”, a primit şase ani de închisoare pentru faptele comise în 2009. Numai că a ajuns târziu după gratii, în 2012, după ce a petrecut opt luni în străinătate. Pe numele lui fusese emis mandat european de arestare, astfel că pe 27 august s-a predat la IPJ Călăraşi, fiind încătuşat de poliţişti. La acea dată, tatăl „Ţaganu” se afla deja în închisoare.
Şi ginerele lui Vlad Costel a fost o ţintă a poliţiştilor. Tudor Aurelian Constantin, zis „Tarzan”, a fost condamnat anul trecut la 25 de ani de închisoare, el fiind considerat „mâna dreaptă” a lui „Ţaganu” în „activitatea” de trafic de persoane în Spania.

A rămas cu 9 ani de închisoare

După schimbarea legislaţiei penale, „Ţaganu” a beneficiat de reducerea pedepsei. Pe 10 martie 2014, Judecătoria Piteşti a analizat sesizarea depusă de o comisie constituită la nivelul Penitenciarului Colibaşi privind pe condamnatul Vlad Costel. În loc de 14 ani, „Ţaganu” a ajuns la 9 ani de închisoare, din această pedeapsă fiind deduse perioadele executate (un an şi o lună între septembrie 2009 şi octombrie 2010, plus timpul scurs de la încarcerare, adică din 4 ianuarie 2012 şi până la data micşorării pedepsei).
„Ţaganu” nu este mulţumit de cei 9 ani, aşa că a contestat sentinţa Judecătoriei Piteşti, însă mai are de aşteptat până la soluţionarea cauzei. Şi Parchetul a făcut contestaţie faţă de reducerea pedepsei, iar de această dată Tribunalul Argeş a reacţionat rapid şi a respins cererea procurorilor. Dacă datele cauzei nu se vor schimba, Vlad Costel poate fi eliberat în anul 2020.

„Ţil” Popescu a intrat la mijloc în relaţia dintre infractor şi avocat

Prieten şi client al avocatului Aurică Cocaină, Constantin „Ţil” Popescu este un binecunoscut om de afaceri argeşean, fiind patron al Restaurantului „Ciobănaşu” din Câmpulung, acţionar la Muntenia SA şi implicat de-a lungul timpului în activitatea mai multor firme. Perioada de glorie, ca putere şi influenţă, i-a revenit afaceristului „Ţil” atunci când a manageriat soarta echipei de fotbal ARO Câmpulung. Relaţiile cu persoane de calibru, precum chestorul şef de poliţie Nicolae Berechet şi actorul Florin Călinescu, i-au făcut pe mulţi să creadă că el poate deţine cheia rezolvării unor probleme. Deopotrivă om cu un temperament coleric şi tip dispus la ajutorarea celorlalţi, Constantin Popescu a intrat la mijloc în relaţia dintre infractorul Vlad Costel şi avocatul Cocaină, el fiind acuzat că ar fi intermediat traficul de influenţă. „Ţil” a dat astfel de belea, la fel ca prietenul şi partenerul său de afaceri, belgianul Vital Mathieu Odile Raedschelders. Acesta a ajuns în atenţia DNA în august 2012, în urma unui denunţ al lui Sorin Paul Costescu, condamnat la închisoare în Dosarul Zahărului, iar potrivit unor surse „Ţil” a intrat în cauză în mod identic, după sesizarea lui Vlad Costel „Ţaganu”, cel care acum se află închis la Penitenciarul Colibaşi.
Şocul intrării în vizorul procurorilor DNA nu este uşor de suportat de către Constantin Popescu, mai ales că anii anteriori nu i-au fost prea buni din punct de vedere familial și al afacerilor. În 2009 şi-a pierdut unul dintre fii, în vârstă de doar 21 de ani, iar unele dintre firmele prin care a derulat afaceri au fost afectate de procese, inclusiv la Tribunalul Comercial. Apoi a trecut şi prin divorţul de soţie… Bucuria i-a fost adusă de fetiţa pe care o are cu actuala sa parteneră de viaţă şi de faptul că deţine în continuare cel mai renumit restaurant din Muscel – „Ciobănașu”.

Material realizat de Cătălin Ion Butoiu

 

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Blocaje la Kaufland Câmpulung

Nu a trecut un an de când se căuta director pentru Kaufland Câmpulung și s-au ițit provocări diverse. Mai ales că nu a scăzut nici afluența celor...

Câmpulungul fără cap(ete)

Plecarea Elenei Lasconi la războiul contra sistemului a lăsat Câmpulungul pe mâinile acoliților care luni de zile au trebuit să se lupte pe plan...

Surplus de taxiuri la Câmpulung

De peste două decenii se chinuie administrația din Câmpulung să adapteze numărul autorizațiilor taxi atribuite în vederea efectuării acestui tip de...