# Luni, 8 septembrie, omul de afaceri Cătălin Chelu a fost condamnat definitiv la 6 ani de închisoare pentru că a vrut să-i dea mită 1 milion de euro fostului şef al Poliţiei Române.
Luni 8 septembrie, omul de afaceri Cătălin Chelu a fost condamnat definitiv, de Curtea de Apel Bucureşti, la şase ani de închisoare în dosarul privind tentativa de mituire a fostului secretar de stat în Ministerul de Interne Dan Valentin Fătuloiu. Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a menţinut prin decizia luată sentinţa dispusă, în primă instanţă, de Tribunalul Bucureşti. Prin aceeaşi măsură, CAB a dispus ca omul de afaceri să nu mai poată ocupa vreo funcţie în cadrul vreunei societăţi comerciale pentru o durată de cinci ani.
Instanţa a dedus din pedeapsa de şase ani a lui Cătălin Chelu durata reţinerii şi a arestului preventiv executate de omul de afaceri, din 20 noiembrie 2010 până în 11 februarie 2011. Totodată, instanţa i-a condamnat pe Niţache Ştefan Badea la patru ani de închisoare cu executare, pe Gabriel Constantinescu şi pe Cristi Antonel Bunu la câte şase luni de închisoare cu suspendare. Am stat de vorbă pe marginea acestui caz cu chestorul Dan Fătuloiu, cel care a plătit cu funcţia gestul său de a denunţa tentativa de mituire cu un milion de euro din partea afaceristului Cătălin Chelu.
„Prin decizia luată, justiția a înlăturat orice suspiciune care plana asupra mea”
# Cum comentaţi decizia finală a Curţii de Apel Bucureşti ? Consideraţi că vi s-a făcut dreptate?
– Justiţia şi-a făcut datoria, a judecat obiectiv şi prin decizia luată a înlăturat orice suspiciune care plana asupra mea şi care era generată de o campanie de deningrare comandată, aşa cum se precizează în rechizitoriu.
# Din câte se ştie, în cursul anchetei aţi fost chiar ameninţat. V-a fost vreodată teamă ?
– Nu, pentru că eu sunt un poliţist cu experienţă, foarte pasionat de această meserie, am coordonat în cariera mea multe acțiuni la nivel național și internațional care au condus la destructurarea și tragerea la răspundere penală a multor grupări de crimă organizată şi mi-am asumat totdeauna riscurile profesiei.
# Este clar că la acest moment aţi fost sacrificat fără drept de apel, fiind practic „linşat” pentru curajul dumneavoastră de a face denunţul. Intenţionaţi ca, la acest moment, după decizia finală a magistraţilor, să acţionaţi în sensul reabilitării imaginii dumneavoastră publice ?
– Da… aş avea multe de spus cu privire la acest caz dar deocamdată aştept să se soluţioneze şi dosarul aflat la DICOT unitatea centrală, în care au fost conexate cauzele ce au făcut obiectul mitei, respectiv cele 48 dosare pentru care trebuia să intervin eu pentru a fi lăsate la structurile teritoriale, dar şi altele. În acest dosar, conform comunicatului de presă al DIICOT, „s-a dispus începerea urmăririi penale faţă de învinuiţii Chelu Călin Cătălin, Rimar Cezar, Rimar Doina Lilioara şi Constantinescu Gabriel, din municipiul Galaţi, precum şi faţă de alte 12 persoane, pentru săvârşirea infracţiunilor de iniţiere, constituire a unui grup infracţional organizat, utilizare de informaţii privilegiate, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, evaziune fiscală şi spălarea banilor. În fapt, s-a reţinut că învinuitul Chelu Călin Cătălin, împreună cu membri ai familiei sale, au constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat şi alte persoane, acţionând în scopul obţinerii de beneficii financiare substanţiale prin eludarea dispoziţiilor legale referitoare la tranzacţiile efectuate pe piaţa de capital şi convertirii în lichidităţi a plasamentelor deţinute la diferiţi emitenţi – societăţi comerciale ale căror acţiuni sunt tranzacţionate pe BVB – Secţiunea RASDAQ. Pentru realizarea acestui obiectiv, învinuitul a înfiinţat peste 168 de societăţi comerciale tip S.R.L., mare parte cu sediul în municipiul Galaţi, şi 10 asociaţii non-profit, pe care le-a utilizat pentru a achiziţiona instrumente financiare şi a dobândi o poziţie de control în cadrul mai multor emitenţi de valori mobiliare. Cu titlu de exemplu, în decursul perioadei 2001-2008, prin grupul de firme controlate de către membrii grupării, au fost achiziţionate, prin intermediul unei singure case de brokeraj, titluri emise de SIF – uri în valoare cumulată de peste 780.000.000 RON, din care s-au încasat dividende în sumă de 760.000 RON şi s-a retras din conturi suma de 154.000.000 RON”.
# Pare un sistem de tip mafiot de tipul celor pe care le-aţi studiat foarte bine, graţie funcţiilor deţinute de-a lungul vremii, şi împotriva cărora aţi combătut.
– Nu putem vorbi de un sistem mafiot, ci de grupări de criminalitate economico – financiară care prin forţa financiară pe care o au reuşesc să influenţeze de multe ori decizii ale unor persoane din structurile statului.
# Acum, că s-a tăiat una dintre tentaculele „Caracatiţei”, să ne aşteptăm să cadă mai multe capete ?
– Aşa cum am spus, se află în curs de cercetare un dosar foarte complex de criminalitate economico-financiară care poate să conducă la identificarea unei grupări organizate ce va implica foarte multe persoane.
# Este vorba şi despre oameni politici ?
– Nu ştiu, procurorii au toate datele necesare pentru extinderea cercetărilor.
Alina Crângeanu