Web Analytics
scris marți, 25.06.2024

Demnitarii care stau în case de protocol, scutiți de plata chiriei și a întreținerii

O ordonanță de urgență adoptată de guvern prevede că demnitarii și aleșii care stau în locuințe de protocol ale Regiei Autonome Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat” (RA-APPS) nu vor mai plăti nici măcar chiria și întreținerea. Costurile acestea le revine în integralitate ministerelor şi instituţiilor publice în care îşi desfăşoară activitatea persoanele beneficiare.

Demnitarii care stau în case de protocol, scutiți de plata chiriei și a întreținerii

Cu alte cuvinte, tot statul va plăti din bugetul public costurile cu chiria, cheltuielile de întreţinere pentru energie, gaze, apă, canal, amortizarea şi uzura mijloacelor fixe şi obiectelor de inventar, taxele şi impozitele pe clădiri şi terenuri. Până acum, aceste cheltuieli erau suportate de beneficiari. Ordonanța de urgență a intrat în vigoare la 13 iunie.

Ordonanța mai dă dreptul directorului general al RAAPPS să atribuie imobilele de protocol prin contract de locațiune la cererea persoanelor fizice sau juridice, în vederea desfășurării unor activități cu caracter ocazional, precum organizare de evenimente, târguri, expoziții, filmări, activități sportive, culturale, de agrement, conform destinației imobilului. Închirierea imobilelor se va putea face pe o perioadă de cel mult 30 de zile.

Citește și: Premieră: românii care se întorc acasă din Occident, mai mulți decât cei care pleacă din țară

Noul act normativ prevede la alineatul 1 că pot beneficia de locuinţe de protocol, la cerere, cu plata chiriei prevăzute de lege, persoanele care îndeplinesc următoarele funcţii publice: vicepreşedinţi ai Senatului şi ai Camerei Deputaţilor, miniştri şi asimilaţi ai acestora, precum şi preşedintele Consiliului Legislativ şi avocatul poporului. Proiectul menționează că pentru persoanele care ocupă funcțiile menționate, atribuirea locuinţei de protocol se face, la cererea acestora, cu aprobarea Secretariatului General al Guvernului şi se pune la dispoziţie acestora de către RA-APPS, împreună cu dotările aferente, pe bază de contract de închiriere și prestări servicii încheiat cu persoanele beneficiare, în limita fondului locativ existent. În varianta veche, atribuirea locuinţei de protocol pentru persoanele îndreptățite se făcea prin decizie a primului-ministru şi se punea la dispoziţia acestora de către RA-APPS pe bază de contract de închiriere. Ordonanța de urgență prevede că atribuirea locuinţelor de protocol se poate face numai dacă demnitarii nu deţin în proprietate exclusivă sau în coproprietate în localitatea în care îşi desfăşoară activitatea o alta locuinţă care să corespundă criteriilor aprobate prin hotărâre a Guvernului.

Citește și: Fostul președinte al Băncii Europene de Investiții, cercetat de procurorii UE conduși de Kovesi

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Mașină răsturnată pe A1

Accident pe Autostrada București-Pitești. O autoutilitară s-a răsturnat, sâmbătă, la km 78, pe...

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită