Autoritățile județene își fac deja planuri pentru omolgarea ca pârtie de schi a derdelușului de la Molivișu, asta în condițiile în care zona nu dispune de infrastructura necesară. Șoseaua care urcă spre domeniul schiabil din nordul județului pare mai degrabă un drum forestier, fiind îngustă și neasfaltată. Ca să nu mai vorbim de lipsa unei telegondole care să urce turiștii în vârful pârtiei, instalația de transport pe cablu zăcând și astăzi într-un depozit din comuna Arefu.
Reconfigurare a pârtiei pentru evitarea suprapunerii cu proprietatea familiei Bârlă
La finele anului trecut, în cadrul unei conferințe de presă, vicele CJ Argeș-Simona Brătulescu anunța cu surle și trâmbițe că se fac demersuri pentru omologarea pârtiei de schi de la Molivișu. Numai că pârtia există mai mult pe hârtie, în teren fiind realizată doar în proporție de 38%. În realitate, la Molivișu e doar un derdeluș pe care s-au făcut demonstrații de schiat, cu câțiva ani în urmă, în mandatul fostului președinte Florin Tecău, cu mult înainte de returnarea finanțării europene în valoare de 400.000 de euro din cauza nefinalizării la termen a investiției. De atunci și până acum, proiectul schiabil Ghițu-Molivișu s-a confruntat, pe rând, cu numeroase probleme care au blocat finalizarea lui, cum ar fi lipsa finanțării, datoriile mari către furnizori, constatarea unor defrișări ilegale pe o suprafață de 9.000 mp, urmate de reîmpăduriri la fel de suspecte sau montarea unuia dintre stâlpii telegondolei pe un teren privat aparținând familiei fostului președinte al ADI Molivișu, Pavel Bârlă. De altfel, aceste ultime aspecte constituie și obiectul unei plângeri penale înaintate Parchetului de pe lângă Judecătoria Curtea de Argeș de către actuala conducere a CJ Argeș. Cert este că, proiectul a fost stopat pentru o perioadă, continuarea lui necesitând o reconfigurare a pârtiei de schi pentru ocolirea terenurilor aflate în proprietatea familiei Bârlă.
Președintele ADI Molivișu: „Pârtia nu a fost niciodată finalizată. La ce facem omologare?”
Pentru a afla mai multe amănunte despre demersurile făcute pentru omologarea pârtiei de schi l-am contactat pe Gabriel Dică, președintele ADI Molivișu. Acesta spune însă că nu se poate vorbi de o omologare atâta timp cât pârtia a fost realizată doar în proporție de 38% și nu i s-a făcut recepția finală. „Eu nu știu de nicio omologare. Omologarea se poate face după ce există cu adevărat pârtia, după ce se face recepția ei. Nu avem pârtie, dar facem omologare! La ce facem omologare? Pârtia este acum într-un stadiu de conservare și facem un studiu de fezabilitate pentru reconfigurarea ei. Din cauza problemelor de acolo au fost niște blocaje care nu ne-au permis să facem alți pași până nu am cerut documente la toate forurile decizionale, că pe vorbe, așa, nu mai face nimeni nicio treabă. Trebuie să existe documente. Această reconfigurare înseamnă să evităm zona care este sub aspectul dosarelor penale. Pârtia nu a fost niciodată finalizată și în momentul de față încercăm să redăm o viață proiectului inițial, având în vedere că s-au investit niște bani și județul Argeș pierde niște bani prin faptul că nu are proiectul ăsta terminat”, ne-a declarat Gabriel Dică (foto). Acesta mai spune că asfaltarea drumului de acces către pârtia de schi „înseamnă bani foarte mulți” și că, pentru moment, prioritară este montarea instalației de transport pe cablu. Ne-am interesat și de ce nu a fost construit mai întâi drumul de acces și abia apoi executate lucrările la pârtia de schi. „Întrebați-l pe dl Dârzan (n.red. – fostul manager de proiect), că poate știe dânsul mai bine ce-au gândit când au fost cumpărate instalațiile? Cumpărăm mobilă și o lăsăm în ploaie… Haideți să facem mai întâi acoperișul și apoi restul!”, e de părere Gabriel Dică.
Datorii de aproape 500.000 de lei
L-am mai întrebat pe președintele ADI Molivișu și la ce anume au fost utilizate sumele uriașe alocate de Consiliul Județean Argeș, anul trecut, proiectului schiabil. „Pentru deblocarea situației financiare, pentru că am preluat ADI cu datorii de câteva sute de mii de lei. ADI Molivișu ajunsese în impas, avea datorii de aproape 500.000 de lei. Alocarea de 600.000 lei de la Consiliul Județean a venit pentru deblocarea situației, ca să putem să facem în continuare proiectul. Au fost bani de funcționare. S-a mai scris în presă că am luat bani de deplasări și bani de plimbări pe la București. Da, m-am dus la București, dar la Tribunal, la proces. ADI avea vreo 7-8 procese pe rol cu toți furnizorii care nu au mai fost plătiți și trebuia să țin piept la toți, printre care și dl Dârzan, care avea și el niște procese. Și el acuză că nu a primit suficienți bani. Cei 600.000 lei au fost alocați de CJ pentru a nu pierde o investiție care se dorește a fi promițătoare și pentru că oameni de bună credință au încercat să facă un proiect și, din păcate, uite că nu toată lumea a vrut acest proiect. O parte au vrut proiectul, o parte au vrut doar bani pe proiectare”, mai spune Gabriel Dică.
Lucrările ar putea fi reluate în cursul acestui an
Ne-am mai interesat și în ce stare se află instalațiile de transport pe cablu achiziționate în urmă cu aproape trei ani și depozitate la Arefu. „Mda! Ce să vă zic? Sunt în condiții foarte bune și avem și un act adițional prin care Doppelmayr, furnizorul de echipamente, o să ne permită prelungirea garanției. Imediat după ce va fi pusă în funcțiune o să ne dea un nou termen de garanție. Instalația este depozitată la Arefu, într-o zonă îngrădită, ca să fie în continuare sub observația noastră”, susține președintele ADI Molivișu. Acesta ne-a mărturisit că în cursul acestui an lucrările ar putea fi reluate pe șantierul de la Molivișu. „Intenționez ca, până în prima jumătate a anului, să fac licitația pentru montarea instalației de transport pe cablu. Dar totul ține și de alți factori: de buget, de finanțare, avize, acorduri, tot ce înseamnă autorizarea șantierului. În stadiul actual, toate primăriile și-au plătit cotizația la zi. Există o seriozitate din partea tuturor asociaților și de-asta mă bazez pe termenele acestea de licitație”, ne-a mai declarat Gabriel Dică.
Maria Dinu, administratorul judeţului: „Punerea în funcţiune a instalaţiei va dura mult mai puţin decât obţinerea avizelor”
Am solicitat un punct de vedere și administratorului Județului Argeș referitor la demersurile inițiate de CJ Argeș pentru omologarea pârtiei de la Molivișu, deși aceasta e departe de a fi finalizată. Maria Dinu ne-a explicat că se fac pași pentru ca pârtia de schi să poată fi pusă în funcțiune imediat ce va fi gata. „Ca să omologăm pârtia trebuie să îndeplinim niște condiții: să existe pârtia, să ai oameni, curent electric, toalete. Pentru omologarea ei – că pârtia de la Molivișu se va face – unul din pași este să ai acolo două echipe de salvamontiști, adică patru oameni. Noi putem să o facem mâine, dar nu îi putem da drumul dacă nu îi avem. Instalația nu a fost încă montată pentru că a trebuit regândit proiectul din cauza problemei penale cu o bucată de teren. A trebuit să refacem proiectul și să o luăm de la capăt cu obținerea avizelor și a autorizațiilor. Punerea în funcțiune a instalației de transport pe cablu va dura mult mai puțin decât obținerea avizelor”, ne-a declarat Maria Dinu.
0 Comentarii