Web Analytics

O delegaţie argeşeană merge din nou la Guvern. Se va reporni Arpechim?

de | 20.06.2019 13:38 | Economie

Mihai Georgescu, fostul director general al Arpechim, va merge săptămâna aceasta din nou la Guvern pentru a primi răspunsul la soluția avansată acum nouă luni: aceea a funcționării combinatului în sistem integrat: petrochimie plus rafinărie.
„Noi am lucrat cu Academia Română, cu Academia de Științe Tehnice, cu care am făcut niște materiale, pe care, de-a lungul timpului, le-am trimis președintelui Iohannis și tuturor prim-miniștrilor, de la Cioloș încoace. Să vedem acum ce se va întâmpla. Speranța este ca cineva, o firmă serioasă, să preia rafinăria. Fostul director de la Oltchim, Constantin Roibu, are un solicitant pentru rafinărie, un investitor străin… Excelent ar fi fost să poată s-o preia statul, să avem și noi măcar o rafinărie românească, pentru că aceasta era cea mai bună rafinărie din România când au oprit-o. De la Guvern ar putea să caute un investitor sau să preia statul rafinăria și pe urmă, să vedem cum facem să o pornim”, a declarat, pentru Jurnalul de Argeş, fostul director general al Arpechim.

„Numărul de salariați e dramatic. Este toată lumea într-o așteptare”

Mihai Georgescu vorbeşte nu doar de aşteptările sale, ci şi de ale celor care încă mai lucrează aici. „La Petrochimie nu se întâmplă nimic deocamdată, numărul de salariați e dramatic de mic. Au mai rămas 200-300 de lucrători, din 12.000 câți aveam până în 1990. E toată lumea într-o așteptare. Nu știu ce vor să facă OMV-iștii acolo, pentru că nu cred că sunt interesați să pornească o rafinărie concurentă pentru Petrobrazi. Ei sunt numai pe partea de întreținere, pentru că instalațiile trebuie întreținute: se bagă azot, ca să nu ruginească conductele prin interior, precum și pe partea de pază”, mai spune Mihai Georgescu.

Vinovată moral a fost privatizarea asta

Fostul director al Arpechim face referire și la faptul că grupul OMV (actualul proprietar Arpechim) analizează posibilitatea de a dezvolta la scară largă activităţi petrochimice la Petrobrazi, rafinărie care este modernizată, creşterea pe partea de produse petrochimice făcând parte din strategia companiei austriece pentru perioada 2018-2025.
Mihai Gheorgescu mai spune că, pentru salvarea industriei petrochimice argeșene, lucrurile trebuie să se miște cât mai grabnic, înainte ca Petrochimia să fie valorificată sub formă de fier vechi, teama sa cea mai mare. Fostul șef al Arpechim crede că încă se mai poate corecta un parcurs care a pornit cu stângul.
„Nu s-a demolat încă nimic. Vinovată moral a fost privatizarea asta și contractul care s-a încheiat, pe care l-am văzut și eu, pentru că privatizarea asta s-a făcut când eram în al doilea an de activitate la Petrom. În contract se spunea că Arpechimul este eligibil. Eu termenul ăsta nu prea l-am înțeles și am zis să mă uit și eu într-un dicționar român-român să văd ce înseamnă asta. Eligibil înseamnă ceva care se poate menține, dar se și poate elimina. Deci contractul acesta care s-a încheiat a fost foarte prost. Negocierea a făcut-o Ministerul Economiei de la acea vreme. Acum trebuie făcut ceva (…) Eu am rămas cu sufletul acolo. N-am niciun câștig, de nicio formă, dar acolo am trăit o viață întreagă și mi-am dedicat anii, zi și noapte. Sper să pot vorbi săptămâna asta, după treaba cu moțiunea, când se mai liniștesc cumva lucrurile…”, mai spune Mihai Georgescu.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

1 Comentariu

  1. „O delegaţie argeşeană merge din nou la Guvern. Se va reporni Arpechim?”
    Mihai Georgescu a fost ceva, candva, acum este caduc/senil si bine-ar face sa se plimbe prin parc sau pe unde vrea el. Auzi la el, sa mai repornesti o ruginitura ? Cum sa-l mai repornesti pe mort, „caci mort e cel murit” ?!
    …. Curatenie generala si altceva in locu-i, un aeroport de exemplu.