O delegație a Comunității Montane Iezer Muscel, condusă de președintele Leonard Soare, a participat, în perioada 11-14 februarie la o conferință internațională care s-a desfășurat în orașul Szekszárd din Ungaria.
Evenimentul a făcut parte din proiectul Grundtvig „Gestionarea Conflictului-Conștientizarea medierii” având ca parteneri Downpatrick Twinning Partnership, Irlanda de Nord, Marea Britanie (coordonator), Listowel Downpatrick Linkage Group, Irlanda, Primăria Michalowice, Polonia, Consiliul Local Szekszárd, Ungaria iar din România, Argeș, Asociația Comunitatea Montană Iezer Muscel. Obiectivul general este unul de mare actualitate, urmărind creșterea abilităților participanților în gestionarea și medierea conflictului bazată pe exemple de bune practici și transferul de cunoștințe în toate țările partenerilor. Întâlniri în cadrul proiectului au mai fost organizate până acum la Downpatrick în Irlanda de Nord, în mai 2014, în România, la Godeni, unde se află sediul CMIM, în perioada 28 august-1 septembrie dar și în Polonia, la Michalowice, între 8 și 11 decembrie 2014 urmând ca în acest an să mai aibă loc și întâlnirea de la Listowel.
Gazdele din țara vecină au pregătit un program încărcat cu întâlniri de lucru la primăria Szekszárd discuțiile concetrându-se în jurul temei conflictului cu exemple concrete și modalități de rezolvare și tehnici potrivite la nivelul fiecărei țări după parcurgerea programului de instruire, participanții putând fi beneficiarii unor abilități care să le permită gestionarea unui conflict în mod pozitiv și constructiv, indiferent că este vorba despre situații familiale, la locul de muncă, interetnice, naționale sau intenaționale (vezi creșterea gradului de conflict în Europa!). Pe agenda de lucru au mai fost vizite la muzeele de istorie și de ceramică de la Pecs dar și a obiectivelor turistice și arhitectonice locale. Dar pentru că unde se pot oamenii împrieteni mai bine decât în fața unui pahar de vin de calitate și dat fiind specificul zonei renumite în vinificație, gazdele au inclus și un tur al cramelor din localitate, investițiile uriașe ale producătorilor zonali fiind din fonduri private sau europene dar și încurajate de către administrația locală care a construit un adevărat brand, ba chiar temple în toată regula închinate „zeului Bachus”. De altfel primarul localității, Ács Rezső, însoțit de dr. Ágnes Madarassy și Attila Berlinger, inimoșii reprezentanți unguri ai proiectului, nu a ezitat să petreacă o seară în compania delegațiilor la o degustare de produse tradiționale.
Alina Crângeanu