Web Analytics

Defrișările ilegale nu sunt oprite! Petiție pentru un SUMAL 2.0 funcțional, eficient și corect

de | 10.02.2021 19:37 | Actualitate, Dezvăluiri, Economie, Politica si Administratie

Asociația Industriei Lemnului – Prolemn, Asociația Producătorilor de Mobilă din România – APMR Comunitatea Forestierilor – Fordaq, Asociația Administratorilor de Păduri – AAP, Federația Proprietarilor de Păduri și Pășuni din România – Nostra Silva, Federația Sindicatelor Silva, Federația Sindicatelor din Ocoalele Silvice Private Carpatisa, alte organizații și operatori economici din domeniul forestier, industria de prelucrare primară a lemnului, industria mobilei, proprietari și administratori de păduri au lansat o petiție adresată Consiliului Suprem de Apărare a Țării, domnului Florin Cîțu, Prim-Ministrul României, Doamnei Anca Dragu, Președintele Senatului și Domnului Ludovic Orban, Președintele Camerei Deputaților. Se face referire și la argumente care au legătură cu siguranța națională.

Citește și: Directorul Armand Chiriloiu de la Silvic – prins în offside cu ciocanul de marcat

Prin această petiție, semnatarii solicită revizuirea în regim de urgență a HG 497/2020 și a aplicațiilor SUMAL 2.0 pornind de la practicile europene, cu respectarea Regulamentului European 995/2010, cu concentrarea urmăririi trasabilității masei lemnoase la prima punere pe piață, astfel încât sa fie construit un sistem funcțional și eficient de combatere a tăierilor ilegale și care să nu împovăreze cu costuri administrative inutile operatorii economici.

Necesitatea urgenței revizuirii actului normativ este dată de blocajele induse de operaționalizarea SUMAL 2.0 la 31 ianuarie 2021, în prezent întreaga ramură a economiei forestiere funcționând la maxim o treime din nivelul normal de activitate.

Citește și: Managementul Direcţiei Silvice Argeş este unul „deficitar şi permite plata în avans a unor lucrări neexecutate”

Costurile de implementare sunt enorme

Pentru sectorul forestier și industria lemnului, costurile induse de măsurile disproporționate „pentru combaterea tăierilor ilegale” impuse de statul român sunt uriașe:

  • doar telefoanele mobile pentru implementarea SUMAL 2.0 – minim Android 10 si 4 GB RAM – pentru 100.000 utilizatori costă 25 de milioane de Euro!
  • funcționarea la 1/3 din capacitate a sectorului forestier și industriei lemnului,  cu  150 000  angajați, pentru o săptămână, însemnă costuri de 100 de milioane de Euro.
  • măsurarea redundantă a lemnului impusă de SUMAL 2.0 și întregul sistem de suprareglementare, de minim 6 ori, costă minim 2 Euro/m3/ măsurare. Costul pentru sectorul forestier/industria lemnului este de minim 200 de milioane de Euro/an.
  • în prelucrarea lemnului putem avea si 14 operații care trebuie reflectate în SUMAL 2.0 (pentru un producător de frize de parchet, de exemplu), operații care necesită măsurare pentru a fi reflectate on-line în SUMAL, în mod absolut inutil pentru combaterea tăierilor ilegale
  • Nu se pot emite avize de transport de la pădure din zone fără Internet, pentru că nu se pot încărca pozele transportului pe serverul SUMAL 2.0. Fără soluție – blocaj al exploatării.
  • Proprietarul de pădure/cumpărătorul de masă lemnoasă pe picior care exploatează masa lemnoasă prin prestație de exploatare nu are drept de a emite avize, avizele fiind emise de către Ocolul Silvic. Se creează o situație hilară și fără ieșire, în care la beneficiar apare marfa livrata de ocolul silvic, în fapt materiale lemnoase care nu sunt ale ocolului. SUMAL 2.0 creează o realitate paralelă, artificiala, față de situația reala. Fără soluție.

Citește și: Cum au dispărut 3.000 mc cherestea de export de la fabrica din Domneşti

Și mai sunt alte multe, foarte multe, argumente în sprijinul obligării instituțiilor statului să rezolve problema defrișărilor ilegale, o pată urâtă pe fața României.

 

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii