Web Analytics

Dedicată Zilei Internaţionale a Femeii. Expoziţia „Femei celebre“ – un omagiu adus feminităţii

de | 12.03.2020 13:07 | Cultură

Fiecare început de primăvară ne oferă prilejul să celebrăm frumusețea, gingășia și grația feminină. „Femeile sunt mereu frumoase“, afirma într-un interviu muzicianul și cantautorul finlandez Ville Valo, iar îndrăgita actriță Audrey Hepburn, la decernarea Premiului Oscar, întrebată fiind care este secretul frumuseții sale, se destăinuia: „Frumuseţea unei femei trebuie văzută în ochii ei, întrucât aceştia sunt poarta către inima sa, locul unde sălăşluieşte dragostea“.
Dintotdeauna, Femeia a fost o sursă de inspirație pentru pictori, sculptori sau muzicieni. Spiritul ei de sacrificiu, devotamentul și delicatețea sufletească i-au inspirat pe filozofi, poeți și dramaturgi, care i-au dedicat opere memorabile. Femeia, în toate ipostazele sale, Femeia-Mamă, Femeia-Mentor, Femeia-Om de știință sau Femeia-Om de afaceri, a fascinat întotdeauna, prin calitățile sale; prin răbdarea, intuiția și perseverența de care a dat dovadă pentru îndeplinirea visului său, în ciuda obstacolelor întâlnite în cale.

„Femei celebre“- expoziție dedicată Zilei Internaționale a Femeii

Organizată în holul instituției, de compartimentul Sala de Lectură a Bibliotecii Județene „Dinicu Golescu“ Argeș, expoziția „Femei celebre“ reunește câteva dintre cele mai impunătoare personalități feminine care au dominat prin spiritul lor epoca în care au trăit, influențând în mod decisiv istoria: Regina Maria a României- prima femeie membră a Academiei Franceze de Arte Frumoase, Regina Elisabeta – supranumită „Regina poetă“, Ileana – principesă de România și arhiducesă de Austria, Elena, Regina – Mamă a României, Elena Văcărescu- prima femeie membru de onoare al Academiei Române, Iulia Hasdeu – copilul precoce ale literaturii române, Hariclea Darclée – supranumită „privighetoarea Carpaților“, prima soprană din lume care a avut vreodată un rol principal într-un spectacol de operă, Ecaterina Teodoroiu – eroina de la Târgu Jiu, Nadia Comăneci – prima sportivă din lume care a obținut nota 10 la un concurs olimpic de gimnastică și Maria Tănase – regina cântecului popular românesc.
Gabriela Tomescu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii