De ce Cristian Gentea nu va fi niciodată om politic

de | 23.12.2010 17:46 | Opinii

Dacă am face un sondaj de opinie nu pe stradă ci chiar printre jurnaliştii de pe domeniul politic, sunt convins că nu toţi ar şti să răspundă la întrebarea cine este preşedintele PSD Piteşti. Sunt luni bune de când Cristian Gentea conduce partidul pe hârtie, dar până săptămâna trecută nu l-am văzut în spaţiul public altfel decât în calitatea sa de consilier local. Singura lui apariţie ca politician s-a consumat la bilanţul de sfârşit de an al organizaţiei municipale a social-democraţilor. Mult prea discret sau mult prea şters?
PSD Piteşti, ca, de altfel, şi PSD Argeş, nu încurajează apariţia şi dezvoltarea în rândurile lor a unor lideri de opinie. Fără excepţie, toţi cei care în ultimii ani au ajuns în funcţii de conducere în partid, parlamentari sau consilieri judeţeni şi locali, sunt fie oamenii lui Constantin Nicolescu, fie oamenii lui Tudor Pendiuc. Nu s-au impus pe picioarele lor, ci exclusiv pentru că sunt în graţiile unuia sau ale altuia dintre greii partidului.
Cristian Gentea nu face excepţie de la regulă. Nu-i pun la îndoială calităţile, dar nu datorită acestora este preşedinte al PSD Piteşti. A urcat în ierarhia formaţiunii fiindcă aşa au vrut Tudor Pendiuc şi Cornel Constantin Ionică. Cei doi sunt în spatele lui şi îi ghidonează mişcările. Gentea nu are libertatea să decidă şi nici să iasă cumva în evidenţă. A crescut şi va sta mereu în umbra „părinţilor” săi politici. Nu îi va contrazice niciodată.
Îşi acceptă, fără comentarii, condiţia. Pe Cristian Gentea nu-l veţi auzi exprimând opinii politice, realitate extrem de ciudată pentru un preşedinte de partid. Nu va avea discursuri de ţinut minte şi nici acţiuni senzaţionale. Munca lui va fi una de rutină, organizatorică, birocratică. El numără noile adeziuni la partid şi verifică tabelele cu cei care pot aduce voturi în alegeri. Probabil că este un bun activist, dar nu va fi şi un bun om politic. Nu pentru că n-ar avea atributele necesare, ci pentru că nu este lăsat să fie.
Ca retorică publică, PSD Piteşti nici nu pare că face politică. Tudor Pendiuc a imprimat organizaţiei o imagine mai degrabă neutră din acest punct de vedere. Partidul este votat nu din considerente politice, ci mai ales datorită popularităţii primarului. Cristian Gentea s-a aliniat logicii dictate de primar şi nu se afişează ca om politic. El trebuie să fie un soldat disciplinat al armatei de partid care lucrează, abil şi meticulos, fără gesturi spectaculoase, pentru menţinerea la putere a PSD în Piteşti.
Într-un alt partid, PNL, de pildă, Cristian Gentea ar fi avut posibilitatea să se exprime ca politician. În PSD, nu. Partidul lui Tudor Pendiuc şi al lui Cornel Constantin Ionică nu este unul în care democraţia să dea pe dinafară. PSD Piteşti este mai puţin o formaţiune politică şi mai mult un aparat de lucru în mâinile şi la discreţia lui Pendiuc şi Ionică.
(Mihai Paul Codunas)

Acest articol este despre:

Distribuie!

Articol scris de Jurnal de Arges

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii

Ultimele articole

Mioveni. Trei tineri au fost reținuți pentru trafic de droguri
Mioveni. Trei tineri au fost reținuți pentru trafic de droguri

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Pitești, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Pitești, au desfăşurat o acţiune de prindere în flagrant delict şi două percheziţii domiciliare, la locuințele a două...

5 sfaturi de siguranță pentru iluminatul cu LED-uri
5 sfaturi de siguranță pentru iluminatul cu LED-uri

Instalarea oricărui bec sau utilizarea oricărui șir de lumini poate avea partea sa de pericole. De la electricitate la incendiu, există o mulțime de factori care trebuie luați în considerare înainte de a decide pur și simplu să înlocuiți un bec. LED-urile sunt grozave...


Loading RSS Feed