Este un automobil fabricat de Grupul Dacia-Renault, deci e şi al lor, al francezilor. Dar este un mister ceea ce se întâmplă cu modelele Dacia în Franţa, acolo unde an de an se depăşeşte recordul de vânzări. Iar subiectul a fost dezbătut în prestigioasa publicaţie „Le Monde”, sub titlul „De ce au Daciile atâta succes?”.
„În 2016, fără să-şi fi reînnoit gama, constructorul român fondat în 1966 şi preluat de Renault în 1999 şi-a bătut recordul de vânzări în Franţa, depăşind bariera a 100.000 de unităţi înmatriculate şi ajungând pe locul 5 în topul mărcilor. Iar Sandero, de regulă, ocupă prima poziţie la maşini comercializate către persoane fizice”, se arată în articolul din ziarul francez. Autorul remarcă faptul că nu marca în sine, Dacia, este notorie în Franţa, ci denumirea modelelor: Logan, Duster, Sandero.
„Daciile sunt, în felul lor, maşini «antisistem». Într-o vreme în care se caută maşini sofisticate, Dacia se impune, probabil, datorită excelentului raport preţ-prestaţii”, se mai arată în articol.
Automobilul fabricat la Mioveni este cea mai ieftină marcă de pe piaţa franceză, inspiră mai degrabă robusteţe decât farmec, nu-ţi oferă senzaţii deosebite atunci când îl conduci, dar oferă un remarcabil confort la deplasările pe distanţe mai lungi – acestea sunt caracterizări menite să explice de ce Dacia ţine ştacheta ridicată pe piaţa auto din Franţa. Şi astfel, se mai menţionează în „Le Monde”, Dacia a devenit treptat maşina preferată a celor care nu excelează în a-şi etala automobilul şi a celor de condiţie medie sau care nu doresc să cheltuiască prea mult pentru un vehicul. Şi s-a format, în timp, şi o comunitate a posesorilor de Dacia care, vară de vară, se adună la picnicuri imense în Paris, Nantes şi Lyon, având şi sprijinul constructorului, dar şi al unui fan-club. Iar acolo, cei care doresc să probeze o maşină Dacia, vor afla din partea şoferilor de Logan numai laude la adresa mărcii.