# Declară Valentin Bănică, preşedintele Colegiului Medicilor Argeş.
# Dle Bănică, ce salariu are un medic rezident în România?
– În România, un medic rezident este plătit cu 1200 de lei. În ultimul timp sunt solicitate multe cereri de plecare în străinătate, în Franţa, Germania şi Anglia. Aceste ţări ne iau specialiştii gata pregătiţi. Media salariului unui medic rezident, în afară, este undeva între 4000 şi 10.000 de euro. Faţă de salariul dat în România este o diferenţă enormă. Dar cauzele plecării medicilor din România în alte ţări sunt, în primul rând, condiţiile de muncă, imposibilitatea de a se dezvolta profesional şi doar după acestea urmează condiţia materială.
# În Argeş, câte certificate de plecare în afară s-au făcut anul trecut?
– De regulă, noi semnăm în medie două certificate de plecare pe lună. În Argeş sunt cam 25 de plecări pe an. În România, în jur de 2000 de medici pe an fac cerere de plecare, dar nu pleacă toţi, că unora nu le convine sau nu reuşesc. În orice caz, jumătate sigur rămân acolo, pentru că țările pe care vi le-am spus au o foame fantastică de cadre bine pregătite, pentru că nici medicii lor nu se pregătesc ca noi.
„Colegiul Medicilor nu rezolvă cazuri de malpraxis”
# Este Colegiul Medicilor responsabil de rezolvarea cazurilor de malpraxis?
– Colegiul nu rezolvă cazuri de malpraxis. Malpraxisul are o conotaţie mai mare. Apare odată cu demonstrarea că un medic a greşit, iar prin greşeala lui a creat un prejudiciu unui cetăţean, iar acesta trebuie să-şi recupereze prejudiciul. Colegiul Medicilor nu face altceva decât să analizeze abateri ale medicilor de la regulile practicării profesiei medicale. Astea ţin efectiv de specialitate sau chiar de relaţia dintre medic-medic sau medic-pacient.
# În Argeş există mai multe cazuri de malpraxis. Unele decizii sunt în curs de desfăşurare, altele s-au definitivat. Ce părere aveţi despre cazul domnului doctor Pletea, care a condus la despăgubiri de 500.000 de euro?
– Sentinţa l-a găsit pe domnul dr. Pletea vinovat. Acesta a fost sancţionat prin închisoare cu suspendare, prin interzicerea dreptului de a practica profesia de ginecolog. Dr. Pletea a fost găsit vinovat, îşi ispăşeşte la ora actuală pedeapsa, este un cetăţean care poate să fie compătimit, că nu are din ce să trăiască, şi să-şi vadă de familie. Decizia a fost a justiţiei şi nu poate să fie pusă la îndoială.
„Se pare că Spitalul Județean nu a fost bine reprezentat la un moment dat”
# Cum vi se pare suma primită drept despăgubire de către familia Balaș?
– Suma de 500.000 de euro este aberantă pentru un asemenea caz. Nu ştiu cum s-a ajuns la o asemenea sumă, eu cred că aici a existat o fisură, dar nu în ceea ce priveşte justiţia, ci în ceea ce priveşte instituţiile care au fost amestecate. Se pare că spitalul nu a fost foarte bine reprezentat în acest proces, la un moment dat.
# Existând acest precedent în Argeş, ar putea exista pe viitor şi alte cazuri asemănătoare, care să ducă la despăgubiri uriaşe.
– Nu putem să ştim acest lucru, instanţa este suverană. De altfel, după cum ştiu, judecătorul a justificat această sumă mare pentru a descuraja eventuale greşeli ale medicilor, sau oricum ceva asemănător. Mi se pare aberant de mult această sumă, comparativ cu veniturile şi condiţiile în care se lucrează în România, ca medic.
„Coplata nu e altceva decât o înţelegere care trebuia pusă în aplicare cu FMI, iar în rest nu are nicio valoare”
# Începând cu 1 aprilie va intra în vigoare şi coplata pentru serviciile de spitalizare.
– Vă spun eu care este realitatea, pentru că văd că nu are curaj să spună nimeni acest lucru. Această coplată nu este altceva decât o urmare a înţelegerii cu FMI, cu cei care dau bani ţării. În rest, nu are nicio valoare. Acei 5 lei vor fi plătiţi de foarte puţine categorii de oameni, pentru că ceilalţi sunt scutiţi. Oficial, se spune că această coplată completează veniturile, însă este o minciună. Suma plătită este atât de mică, încât nu are nicio valoare pentru buget și pentru sporirea veniturilor. Singura măsură a fost să pună populaţia să plătească. S-a găsit această soluţie, ca fiecare pacient să plătească la externare între 5-10 lei. Dar la această măsură sunt scutiţi pensionarii şi persoanele cu handicap, minorii, cei internaţi în regim de urgenţă. Practic, ştiţi cine plătește? Exact cei care plătesc şi sănătatea toată ziua, adică salariaţii. Această coplată nu e altceva decât o înţelegere care trebuia pusă în aplicare cu FMI, care asigură un împrumut României. Această soluţie este una de compromis, pentru că coplată trebuia introdusă peste tot, şi la medicul de familie şi la ambulator, la farmacie, aşa se face în unele ţări.
# În continuare, persistă în spitale, ideea de şpagă pentru favorizarea unor servicii medicale. Mulţi pacienţi se plâng că doctorii le cer bani în plus.
– Nimeni care trăieşte în România nu contestă că n-ar exista asemenea cazuri. Aceste afirmaţii trebuie dovedite şi, dacă se dovedesc, trebuie oprite. Consider că totul porneşte de la condiţiile de muncă. Atâta timp cât spitalele, şi în general doctorii din România, fac un număr mult mai mare de internări decât este prevăzut, şi decât se pot face cu banii şi cu timpul existent, atunci se creează condiţii pentru şpagă, pentru corupţie. Spitalul Judeţean este plătit de Casă pentru 20 de mii de internări pe an, o cifră care nu ştiu dacă este exactă. Bine, dar el face 27 de mii. Păi, cu ce tratezi diferenţa? Nu există bani pentru plata de utilităţi suplimentare, nici pentru materiale sanitare, nici pentru medicamente. Pacienţii au în permanenţă impresia că, dacă nu dă ceva medicului, acesta poate să aleagă. Se creează această impresie, care uneori poate fi şi adevărată. Teoretic, medicul nu trebuie să fie pus în acest impas, de a alege. Dacă se prezintă trei bolnavi cu aceeaşi boală, ei trebuie trataţi cu aceleaşi medicamente, în aceleaşi condiţii. Dar acestea trebuie asigurate de furnizor, instituţie, societate, guvernul care conduce. În România totul este subfinanţat.
# Și ce măsuri ar trebui luate în această privinţă?
– Ne trebuie exact ceea ce ministrul actual încearcă să facă, şi anume un pachet de bază de servicii medicale. Acesta poate constitui un avantaj pentru sistem pentru că va face economii, va avea nişte cheltuieli clare, dar va fi totuşi un mare dezavantaj pentru pacienţi. Pachetul bazal înseamnă un număr de servicii pe care ţi le poate da, ca cetăţean, pe baza asigurării de stat. Nu te mai duci, ca acum, ori de câte ori vrei la medicul de familie. Va fi ca în străinătate. Pacienţii vor pierde din servicii pentru că pachetul bazal trebuie să fie acoperit în totalitate de toată lumea şi atunci medicul nu mai este pus să aleagă, din cinci indivizi, pe cine tratează. Problema este că, din cei cinci oameni, unii care au o boală mai aparte s-ar putea să nu se simtă bine. Astfel, aceştia vor ajunge la tratamentul care li se potriveşte numai dacă vor avea asigurare suplimentară sau dacă vor putea să plătească. Atunci vor primi ceea ce le trebuie, lucru pe care lumea încă nu îl înţelege. A doua problemă a sistemului este preţul real mediu pe serviciul medical. Trebuie să facem nişte preţuri reale medii ale serviciului medical. Să fie un preţ real care să acopere cheltuielile furnizorului. Toţi privaţii fac contract cu Casa, dar iau coplată. Lumea trebuie să-şi dea seama că România este statul care dă cei mai puţini bani pe cap de locuitor pentru sănătate din Europa.
Interviu realizat de Alex Vlaicu