Daţi un leu pentru Pedeleu!

de | 1.03.2012 20:37 | Dezvaluiri

# Procurorii DNA au aflat în anchetă că Dobrinoiu strângea bani pentru fundaţia prezidată de senatorul Mircea Andrei # Democrat-liberalii au folosit şi anul trecut organizaţia non-guvernamentală „Solidaritatea creştină”  pentru a colecta fonduri pentru partid din Învăţământ. Radu Nistor, avocatul lui Ion Dobrinoiu, a declarat că banii aduși de către omul de afaceri Florin Păun erau destinați campaniei electorale a PDL, iar pentru acești bani clientul său ar fi urmat să elibereze o chitanță. „Banii erau pentru o fundație care acționează pe lângă PDL și fuseseră dați pentru a fi folosiți în campania electorală. Pentru acești bani urma să se dea o chitanță, dar persoana care trebuia să elibereze chitanța (Laura Dicu, secretara senatorului Mircea Andrei, n.red) nu a fost în acea zi acolo. Banii au fost lăsați la Direcția Silvică Argeș, urmând ca a doua zi persoana de la fundație să elibereze chitanța. Nu a fost un flagrant, iar dimineața procurorii au găsit banii în biroul lui Dobrinoiu”, a susținut avocatul Radu Nistor. Declarația lui Radu Nistor, cum că Dobrinoiu ar fi luat banii pentru viitoarele campanii electorale ale PDL, n-a fost însă pe placul lui Mircea Andrei, care a parat penibil în conferința de presă de la partid cu explicația că   „omul se apără cum poate”. În realitate, atât Dobrinoiu, cât și omul de afaceri Florin Păun au recunoscut în fața anchetatorilor că banii reprezentau o donație către o fundație a PDL și erau bani pentru campania electorală. Prin urmare,  nu avocatul Radu Nistor a băgat PDL-ul în acest scandal, ci însuși Dobrinoiu și denunțătorul său, care au declarat în ancheta de la DNA, independent unul de altul, adevărul: acela că suma de 12.000 lei reprezenta, de fapt, bani pentru partid. Fundația  folosită pe post de bidon electoral al PDL Argeș se numește ”Solidaritatea Creștină” (vezi și facsimil) și este prezidată de însuși senatorul Mircea Andrei. Iar printre membrii fondatori se numără aproape întreg staff-ul PDL Argeș, președinte, prim-vicepreședinți, directori de deconcentrate și primari.

Gabriel Bratu, unul dintre giranții operaţiunii „Bani pentru partid”

Democrat-liberalii s-au folosit la greu de Fundația „Solidaritatea creștină” și în 2011 pentru a aduce bani la partid. De altfel, Jurnalul de Argeș a dezvăluit, în februarie anul trecut, că șefii PDL ai instituțiilor deconcentrate din Argeș s-au transformat în dealeri pentru formularul 230, cel prin care persoanele fizice sau juridice pot direcționa 2% din impozitul anual pe venit către orice organizație non-guvernamentală doresc. Tupeu, nu glumă, mai ales că articolul publicat de ziarul nostru făcea referire la presiunile pe care Gabriel Bratu, șeful ISJ Argeș, le exercita, indirect, e adevărat, asupra profesorilor din județ. Acțiunea s-a declanșat la începutul anului trecut, imediat după revenirea din vacanţa de iarnă, atunci când directorii de la şcolile şi liceele din Piteşti le-au împărţit cadrelor didactice două hârtii, împreună cu precizarea binevoitoare că „sunt de la domn’ general Bratu”. Nu este vorba despre înscrisuri oficiale, cu număr de înregistrare, antet sau vreo ştampilă a Inspectoratului Şcolar Judeţean. Pur şi simplu, profesorii, cărora Guvernul Boc tocmai le ciuntise 25 % din salariu, au primit un bileţel în care sunt trecute datele şi contul bancar al Fundaţiei „Solidaritatea Creştină” al cărei preşedinte şi fondator este nimeni altul decât Mircea Andrei, senator şi preşedinte al PDL Argeş. Iar cea de-a doua hârtie era formularul 230 privind redirecţionarea unei sume de până la 2% din impozitul anual în conturile bancare ale organizației non-guvernamentale a capilor democrat-liberali din Argeș. Cu alte cuvinte, profesorii erau „invitaţi” să pună umărul, ca să nu spunem să cotizeze, la asigurarea confortului financiar al organizaţiei judeţene a PDL pentru că, trebuie ştiut, pe lângă senator, în fundaţia Solidaritatea Creştină sunt membri fondatori majoritatea celor din staff-ul PDL Argeş. Pentru a spulbera orice interpretare rău voitoare, hârtiile cu pricina poartă un titlu inert, deloc agresiv: recomandare. Însă cum afacerea „Bani pentru partid” purta girul inspectorului general Gabriel Bratu, este inutil să spunem că profesorilor li s-au lăsat puţine şanse de negociere.

Biroul lui Dobrinoiu era plin de formularele de donaţie

De altfel, din surse apropiate anchetei, am aflat că la percheziția din biroul lui Dobrinoiu, anchetatorii au descoperit în fișetul acestuia peste 150 de exemplare cu formulare de donație către fundația Solidaritatea Creștină. Iar acest lucru vine să confirme varianta lui Dobrinoiu din anchetă, cum că era vorba de bani pentru partid.
Practic, planul diabolic de strângere de fonduri ticluit de capii PDL Argeş a inclus toate instituțiile bugetare din județ, dar și multe firme private care au fost astfel „invitate” să strângă un leu pentru pedeleu.
Neluţu Dinu

Acest articol este despre:

Distribuie!

Articol scris de Jurnal de Arges

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii

Ultimele articole

Film în premieră la Cinematograful ”București”
Film în premieră la Cinematograful ”București”

Sâmbătă, 9 iulie 2022, ora 18:00, la Cinematograful de artă ”București” va fi proiectat, în premieră, filmul „Copilul teribil”, cu Oliver Masucci, Hary Prinz, Katja Riemann, Felix Hellmann și Anton Rattinger în rolurile principale, în regia lui Oskar Roehler. Filmul a...

Petre Daea va prelua Ministerul Agriculturii
Petre Daea va prelua Ministerul Agriculturii

Petre Daea va prelua Ministerul Agriculturii, în urma demisiei lui Adrian Chesnoiu. Conducerea PSD a votat, miercuri, în şedinţa Consiliului Politic Naţional, ca acesta să fie titularul de la Agricultură, au precizat din Partidul Social-Democrat, pentru news.ro. PSD...