Web Analytics

Dan Manu, despre Cetatea Poenari: ”Perla turistică a județului Argeș”

de | 28.03.2018 11:03 | Actualitate

poenari

Președinte CJ Argeș, Dan Manu, vicepreședinte Ion Mînzînă, directorul Muzeul Județean Argeș, Cornel Popescu, directorul Direcției de Investiții a CJ Argeș,  Sorin Ivașcu și echipa de proiect Cetatea Poenari au oferit astăzi detalii despre proiectul „Conservarea şi Consolidarea Cetăţii Poenari Argeş”, proiect al cărui  contract de finanţarese ridică la10,77 milioane lei, din care 9,65 mil lei reprezintă fonduri UE  nerambursabile, iar 1,12 mil. lei, contribuţia Consiliului Judeţean Argeş.

În cadrul proiectului, fortăreaţa lui Vlad Ţepeş va beneficia de câteva lucrări importante.n Proiectul vizează suprafaţa de 1.897 mp, mai exact suprafaţa construită a cetăţii şi calea de acces.

„Una dintre ele se referă la protejarea donjonului cu un acoperiş transparent ce va fi montat pentru a opri acţiunea apelor meteorice şi a zăpezii asupra interiorului acestuia.
De asemenea, va fi realizată o porţiune  interioară din lemn a planşeului unuia dintre etaje pentru ilustrarea mai clară a dispoziţiei etajelor în cadrul turnului. Proiectul vizează şi realizarea în cadrul refacerii curtinei de sud a unei porţiuni din drumul de strajă. Totodată se va realiza o reabilitare şi tencuire parţială a cisternei de apă, pentru o imagine mai elocventă a acesteia”, a precizat miercuri, Cornel Popescu, directorul Muzeului Judeţean, instituţie de care aparţine cetatea.

Va fi construită  şi o pasarelă din lemn din zona intrării în donjon, către est, în lungul zidului median din cărămidă, pentru a putea utiliza spaţiul dintre zidurile de piatră în vederea expunerii unor replici ce pot ilustra parţial viaţa din Cetate.

 

„De asemenea se va interveni şi pentru stoparea umidităţii ascensionale în masivele de zidărie”, mai spune directorul Muzeului Judeţean Argeş.

„În şedinţa precedentă am preluat  în administrare aproape patru hectare de la Consiliul Local Arefu”

Potrivit estimărilor specialiştilor muzeului, doar datorită acestor intervenţii, se aşteaptă o creştere cu cel puţin 10% a numărului de vizitatori, care, la acest moment, se ridică la 80.000 de persoane, anual.

Creşterea ar putea fi însă mult mai mare, pentru că, în paralel cu proiectul amintit, se va realiza şi o nouă cale de acces către forăreaţă, dat diind faptul că,
în momentul de faţă, la Cetate Poenari se poate ajunge doar parcurgând cele1.480 de trepte, nu tocmai uşor de urcat.

„Apreciem obiectivul ca perlă turistică a județului Asrgeș (…). Consiliul Judeţean Argeş are în vedere şi construirea unei noi căi de acces – lift, funicular sau telecabină, în funcţie de soluţiile oferite de specialişti –  către Cetatea Poenari. Investiţia ar urma să fie realizată din fondurile bugetului judeţean şi are drept scop accesul mai facil la cetate şi implicit creşterea numărului de turişti. În şedinţa precedentă am preluat  în administrare aproape patru hectare de la Consiliul Local Arefu, în acest scop”, a precizat miercuri, preşedintele Consiliului  Judeţean Argeş, Dan Manu.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii