Dan Andronic, 15 iulie 2025

Dacian Cioloș sursă: arhivă EvZ
Dacian Cioloș este numele vehiculat pentru șefia SRI. Sau SIE. Nu contează, se pare…
Cioloș este un personaj politic extrem de interesant, cunoscut drept fost prim-ministru al României (2015–2017), comisar european pentru agricultură și dezvoltare rurală (2010–2014), precum și lider al unor formațiuni politice reformiste. Ultima din ele REPER. Dar și cu conexiuni puternice în zona de influență a Franței. Am scris despre părți din biografia sa mai puțin cunoscute în 2018, o să o fac din nou astăzi. Mai ales că președintele Nicușor Dan îl consideră un candidat cu potențial de a conduce unul din cele două servicii de informații românești. SRI sau SIE.
Puțini știu că Dacian Cioloș provine dintr-o familie cu rădăcini adânci în satele din nord-vestul României. S-a născut pe 27 iulie 1969, în Zalău, județul Sălaj, însă și-a petrecut copilăria în satul Pericei, o localitate transilvăneană puternic influențată de multiculturalismul zonei. Mama sa era învățătoare, iar tatăl era în anul 1989 maior la Miliția județului Sălaj. Contactul cu agricultura, însă, nu a fost doar teoretic, ci practic.
Dacian Cioloș avea pasiunea pentru politică de mic
În 22 noiembrie 1986, când era elev în clasa a XII-a B la Liceul Agroindustrial din Șimleu Silvaniei, Dacian Cioloș era secretar al comitetului U.T.C. (Uniunea Tineretului Comunist) al unității de învățământ. Avea o funcție cu responsabilități organizatorice și ideologice, specifică epocii ceaușiste. Propagandă și fidelitate față de regimul comunist, asta se cerea la acea vreme, dar UTC era o rampă de lansare dacă aveai de gând să reușești în viață. Iar Dacian Cioloș era un tip ambițios, după cum vom putea vedea.
Termină liceul și pleacă în armată, fiind încorporat în trupele de Securitate, la Cluj-Napoca. A făcut parte din dispozitivul de militari de Securitate care au izolat casa Doinei Cornea, cunoscuta dizidentă. Imediat după Revoluția din 1989, ca student al Facultății de Horticultură din Cluj-Napoca, Dacian Cioloș a locuit în complexul studențesc Hașdeu. În 1990, în contextul efervescenței ideologice naționaliste a acelor ani, a participat la constituirea Asociației „Junimea Vatra Românească”, o organizație de tineret afiliată Uniunii Vatra Românească, structură neguvernamentală de orientare naționalistă, cu elemente de extremă dreaptă.
Vatra Românească se definea ca ”o asociație social-culturală și de atitudine civică, care își propune renașterea spirituală a poporului român și instrumentarea unui climat democratic pentru toți fiii patriei”
Cioloș și aventura PUNR
Partea naționalistă a politicii i-a plăcut atât de mult încât a devenit membru de partid în PUNR, formațiune naționalistă (Partidul Unității Naționale Române) condusă la acea vreme de ultranaționalistul Gheorghe Funar. Și acolo a avut o ascensiune fulminantă! La primul congres al tineretului, în iulie 1995, Dacian Cioloș este ales președinte al organizației de tineret a PUNR, devenind membru al Biroului Executiv al partidului.
La acel moment absolvise Facultatea de Horticultură a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca. Obținuse diploma de inginer horticultor în anul 1994. Ulterior, și-a aprofundat studiile în Franța, unde a urmat un program de masterat la École Nationale Supérieure Agronomique și Université Montpellier I. A continuat cu studii doctorale în cadrul Institutului Național de Cercetări Agronomice (INRA), afiliat École Nationale Supérieure Agronomique din Montpellier, specializându-se în politici agricole și dezvoltare rurală.
După absolvirea masteratului, Dacian Cioloș a efectuat stagii ca agro-economist la Comisia Europeană (1997 și 1999), contribuind la pregătirea programului SAPARD. Între 1998 și 1999, a coordonat un program de dezvoltare rurală în județul Argeș, în cadrul unei cooperări franco-române. Din 1999 până în 2001, a gestionat proiecte de cooperare agricolă între Franța și România, iar între 2002 și 2003 a fost manager pentru agricultură și dezvoltare rurală la Delegația Comisiei Europene în România.
Cariera lui Cioloș ia altă turnură
În anul 2000 se căsătorește cu Valerie Cioloş – Villemin. Nepoata unui personaj extrem de cunoscut și influent în Franța. Este vorba de Michel Barnier, fostul ministru de externe al Franţei (31 martie 2004 – 31 mai 2005), europarlamentar și comisar european de două ori. Ultima dată pentru piața internă și servicii (9 februarie 2010 – 1 noiembrie 2014). Și, cu voia dumneavoastră, prim-ministru al Franței (5 septembrie 2024 – 13 decembrie 2024).
Cu o asemenea recomandare nu trebuie să ne mirăm că Dacian Cioloș are un parcurs meteoric în România. Consilier al ministrului Agriculturii (2005), ministru al Agriculturii (2007-2008) în Guvernul Tăriceanu, comisar european pentru Agricultură (2010-2014).
Confruntat cu perspectiva caragielească : Si eu mă-nțeledzi tocmai acuma să remâi pe dinafară… fără coledzi! si cât p-ați, neicusorule, să nu m-aleg… nu rămâne fără coledzi. Chiar dacă premierul Victor Ponta refuză să-l numească din nou comisar european și o preferă pe Corina Crețu. Devine la 1 iulie 2015, consilier special al preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
Premierul lui Klaus Iohannis
Și cu prima ocazie favorabilă, este nominalizat prim-ministru după căderea guvernului Ponta, în Guvernul Meu, marca Klaus Iohannis (2015-2017). Apoi doar europarlamentar între 2019 și 2024. În 2025 devine consilier onorific al președintelui interimar Ilie Bolojan.
Despre atuurile sale în politica internă sunt puține lucruri de zis. Sintetic, deși crează și conduce structuri politice (USR, PLUS, REPER) nu reușește să fie un politician eficient, să ia voturile necesare, rămânând într-o zonă periferică. Dar magia sa stă în altă parte…
Traian Băsescu ne lămurește
Cel mai bine a exprimat-o un fost șef al statului. În 2019, Traian Băsescu citat de DIGI24 spunea că Dacian Cioloș este doar un executant de mandat al președintelui Franței, Emmanuel Macron, și nu are dreptul să gândească singur. „Mă enervează ce a făcut Macron, iar el – noi îl vedem pe Cioloș ca exponent – e un executant al mandatelor date de Macron. (…). Nu o să reînnoiască Macron, pentru că nu este în stare să o reînnoiască Franța. Reformele acute de care are nevoie Franța nu au reușit la el acasă și vine prin Cioloș să reformeze UE! Sper să nu fie reformată după viziunea lui”, spunea atunci Traian Băsescu, citat de Mediafax.
Apoi Traian Băsescu a completat: „Nu credeți că are dreptul să și gândească, când îl are șef pe Macron! Cioloș lucrează pe mandat dat de Macron. Cioloș este executant de mandat”.
Cam asta scriam și eu în 2018: “Plecat din funcția de președinte al Organizației de Tineret a PUNR direct la o bursă în Franța, Dacian Cioloș devine un favorit al administrațiilor prezidențiale din Hexagon. Este omul care primește susținerea directă a trei președinți ai Franței, Sarkozy, Hollande, Macron, în cariera sa, atât de bătător la ochi încât îți pui întrebarea dacă a depus vreun jurâmânt pe tricolor, iar în fundal se auzea Le Marseillese”. Măcar să știm și noi pe mâna cui intrăm…
Citește și:
0 Comentarii