Web Analytics

Dacia Electron, modelul experimental dezvoltat la UPIT

de | 21.12.2017 11:41 | Actualitate

dacia e 1

Proiectele de cercetare realizate începând cu anul 2002 de către inginerul Dănuț Gabriel Marinescu – conferențiar universitar doctor la Universitatea Pitești,  directorul Centrului de Cercetare Ingineria Automobilului (CCIA) și coordonatorul Laboratorului Sisteme alternative de propulsie – Vehicule Electrice si Hibride,  sunt construite pe baza unor modele Dacia de serie, din care unele, în colaborare cu Renault Technologie Roumanie.

În 2017, în cadrul Centrului de cercetare „Ingineia automobilului” în parteneriat cu mediul economic, profesorul a realizat  proiectul „Vehicul Electric din clasa compact” denumit Sandero ELECTRON și a reușit implementarea unui sistem de încărcare inductivă (Wireless) pe conceptul ELECTRON, ceea ce i-a adus nominalizarea la Gala 10 pentru Argeș, organizată, luna aceasta, de CJ Argeș.

Mașina electrică este construită pe un autoturism Dacia Sandero Stepway, pe care echipa care a lucrat la proiect a înlocuit sistemului clasic de propulsie cu un nou sistem electric  conceput în  laboratorul „Sisteme alternative de propulsie – Vehicule electrice și Hibride” din cadrul centrului.

„Propulsarea vehiculului este realizată de un motor asincron cu puterea maximă de 32 kW alimentat de la o baterie litiu-ion cu o tensiune de 250V”, arată Conf. dr. ing Dănuț Gabriel Marinescu.

 marinescu

Încărcarea bateriei de tracțiune se poate face în mod clasic prin cablu de la o priză de 16A/32A și prin inducție (Wireless).

Mașina atinge 110 Km/h și va fi testată oficial anul viitor. În ciuda faptului că este realizat pe o mașină a mărcii,  proiectul nu are nicio legătură cu niciun viitor produs Dacia.

Trebuie precizat că sitemul experimental de alimentare inductivă implementat pe Dacia ELECTRON a fost realizat de un colectiv de cercetători de la ICMET Craiova și INDAELTRAC Craiova, coordonat de Prof.dr.ing. Andrei Marinescu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii