Web Analytics

Da, avem cultură şi mecenat la Piteşti!

de | 1.06.2017 15:19 | Opinii

Îmi voi nota cu siguranță ziua de 25 mai într-un calendar al amintirilor subiective legate de viața cultural-artistică a Piteștiului. Joi, 25 mai a fost ziua în care am constatat definitiv și irevocabil că avem cultură la Pitești, că avem motive să vorbim despre municipiu și ca despre un oraș în care arta și muzica au din nou un loc de prim-rang. Primul motiv este deschiderea Galeriei de Artă Ilfoveanu, un spațiu ce rivalizează cu galerii similare din Europa de Vest. Un spațiu ce va dinamiza fără doar și poate peisajul cultural din Pitești și din județ. Noua galerie de artă, unde marele pictor Sorin Ilfoveanu, soția și cei doi băieți expun sute de lucrări, este în același timp și o dovadă că mecenatul nu este o specie pe cale de dispariție în Argeș. Iar omul de afaceri Gheorghe Badea și fiii săi Silviu și Cătălin au dovedit pe deplin că susțin arta cu fapte, cu investiții importante. Cu investiții ce vor dăinui. Câți oameni de afaceri din județ se mai pot lăuda că sprijină cultura precum familia Badea?
Sunt multe lucruri ce mă bucură legat de Galeria de artă Ilfoveanu, un spațiu multifuncțional, o adevărată casă a artei. Mă bucură și faptul că aici vor fi organizate ateliere de creație pentru copii și că implicit vor fi promovate și motivate tinerele talente.
Și, ca într-zi de Renaștere, nu italiană, ci argeșeană pentru cultură, tot pe 25 mai a mai fost un eveniment special, la doar câteva sute de metri de Galeria Ilfoveanu. Filarmonica Pitești, cea mai tânără din țară, a sărbătorit printr-un concert de gală 10 ani de existență plini de reușite. 10 ani în care Filarmonica Pitești a devenit instituția de cultură cu cea mai mare audiență de public. Iar aici meritul major este cel al inepuizabilului și foarte pasionatului director Jean Dumitrașcu, omul care merită multe epitete justificate pentru modul în care a reanimat peisajul cultural din Pitești.
Avem cultură la Pitești. Avem și mecenat. Și da, le voi spune cârcotașilor că este extrem de important să avem cultură, să avem artă, să nu le mai lăsăm undeva în spate de tot în clasamentul preocupărilor și finanțărilor. Cultura este o carte de vizită esențială pentru orice oraș de pe lumea asta.
Și, după mai mulți ani în care la Pitești s-a simțit mai mult miros de pavele, acum începe să se simtă și un aer proaspăt de cultură.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii