Web Analytics
scris miercuri, 19.02.2025

Cum vrea UE să îi încurajeze pe tineri să practice agricultura? Comisia și-a prezentat viziunea

Cum vrea UE să îi încurajeze pe tineri să practice agricultura? Comisia și-a prezentat viziunea

Miercuri, 19 februarie, Comisia și-a prezentat Viziunea pentru agricultură și alimentație, o foaie de parcurs privind viitorul agriculturii și al alimentației în Europa. Această foaie de parcurs pregătește terenul pentru un sistem agroalimentar atractiv, competitiv, rezilient, orientat spre viitor și echitabil pentru generațiile actuale și viitoare de fermieri și operatori agroalimentari. Comisia anunță că în 2025 va propune și un pachet cuprinzător de simplificare a actualului cadru legislativ agricol, împreună cu o strategie digitală a UE pentru agricultură, pentru a sprijini tranziția către o agricultură pregătită pentru digitalizare.

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a declarat: „Fermierii noștri ocupă un loc central în sistemul de producție alimentară al UE. Datorită muncii lor zilnice, grele, toți avem alimente sigure și de înaltă calitate. Cu toate acestea, fermierii noștri se confruntă cu provocările tot mai mari ale concurenței globale și ale schimbărilor climatice. De aceea, astăzi oferim o strategie cuprinzătoare care face agricultura mai atractivă, mai rezilientă și mai durabilă.”

Creditele pentru carbon și natură – surse complementare de venit

Viziunea se centrează pe transformarea sectorului agricol într-unul atractiv pentru noua generație. „Agricultura trebuie să aibă stabilitatea necesară pentru a încuraja tinerii să intre în profesie, inclusiv prin venituri echitabile și printr-un sprijin public mai bine direcționat. De asemenea, acestea trebuie să fie sprijinite în mod activ pentru a profita de beneficiile inovării și ale noilor modele de afaceri, inclusiv de creditele pentru carbon și natură, ca surse complementare de venit. Comisia se angajează să se asigure că fermierii nu sunt obligați să își vândă în mod sistematic produsele sub costurile de producție și va lua măsuri concrete în acest scop, inclusiv prin revizuirea Directivei privind practicile comerciale neloiale. Comisia va prezenta, de asemenea, o strategie de reînnoire a generațiilor în 2025, cu recomandări privind măsurile necesare atât la nivelul UE, cât și la nivel național/regional pentru a aborda barierele din calea accesului tinerilor și al persoanelor noi la profesie”, transmite reprezentanța Comisiei Europene în România.

Citește și Ce se întâmplă cu Argeş Mall? „Administrarea rămâne tot la Prime Kapital. Sunt aceiaşi acţionari, doar procentele se schimbă în companie”

Viziunea răspunde, de asemenea, solicitărilor fermierilor, cetățenilor și societății în general privind o mai bună aliniere a standardelor de producție pentru produsele importate, pentru a garanta că standardele ambițioase ale UE nu conduc la un dezavantaj concurențial, în conformitate cu normele internaționale. „Din acest motiv, Comisia va începe să ia măsuri în 2025 pentru a evalua impactul unei mai mari coerențe a standardelor în ceea ce privește pesticidele periculoase interzise în UE și bunăstarea animalelor. În plus, aplicarea riguroasă și controalele riguroase ale standardelor de siguranță alimentară rămân o prioritate nenegociabilă. Comisia își va consolida accentul pus pe creșterea animalelor pentru a promova viitorul pe termen lung al sectorului”, se mai arată în comunicat.  

Se dorește ca agricultura să fie un sector adaptat exigențelor viitorului. „Fermierii ar trebui recompensați pentru adoptarea unor practici ecologice. În acest context, Comisia va analiza cu atenție orice nouă interdicție privind utilizarea pesticidelor în cazul în care nu sunt disponibile alternative într-un termen rezonabil și va simplifica accesul la biopesticide pe piața UE”. De asemenea, va fi pregătită o strategie privind reziliența în domeniul apei pentru a răspunde nevoii urgente de utilizare mai eficientă a apei.

Sprijin pentru tinerii fermieri și cei aflați în zone vulnerabile

Concluziile arată că viitoarea politică agricolă comună va fi mai simplă și mai bine direcționată, sprijinul fiind direcționat mai mult către fermierii care se implică activ în producția de alimente, cu un accent deosebit pe tinerii fermieri și pe cei care practică agricultura în zone care se confruntă cu constrângeri naturale. Vor fi favorizate stimulentele, mai degrabă decât condițiile.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită