Frauda „Mesaj de la șef”, fraude cu facturi, phishing sau fraude cu investiții și cumpărături online sunt doar câteva dintre infracțiunile cibernetice întâlnite și în țara noastră și asupra cărora avertizează și Poliția Română.
Citeşte şi: Producător de vaccinuri anti-Covid, chemat în instanță să dea explicații despre cazurile de tromboză apărute după vaccinare
Frauda de tip „mesaj de la șef” a devenit o practică din ce în ce mai frecventă în mediul cibernetic, punând în pericol afacerile companiilor. Această formă de înșelătorie implică infractori care pretind a fi manageri de vârf din cadrul unei companii ce solicită angajaților autorizați fie să efectueze plăți sau să facă transferuri către conturi controlate de ei, fie să achite facturi false.
Impactul poate fi major pentru companii, determinând pierderi financiare semnificative. În acest context, Direcția Națională de Securitate Cibernetică a elaborat un ghid care cuprinde informații despre cum funcționează aceste atacuri și ce se poate face în astfel de situații.
Ce-i de făcut: potrivit avocatnet.ro, angajatorii trebuie să implementeze proceduri de verificare a legitimității plăților solicitate prin e-mail și să stabilească reguli de raportare a tentativelor de fraudă, în timp ce angajații trebuie să respecte strict procedurile de securitate în cazul plăților și achizițiilor, să verifice cu atenție adresele de e-mail când primesc solicitări de informații sensibile sau transferuri de bani și să evite publicarea de date despre conducerea, securitatea sau procedurile firmei.
0 Comentarii