Web Analytics
scris duminică, 03.12.2023

Cum se pedepseşte corupţia în Biserica Ortodoxă Română. Ce păţeşte un „simoniac”

Cancelaria Sfântului Sinod prezintă măsurile canonice împotriva corupţiei şi afirmă că în Biserica Ortodoxă Română nu se justifică sub nicio formă actele sau tentativele de corupţie.

Cum se pedepseşte corupţia în Biserica Ortodoxă Română. Ce păţeşte un „simoniac”

Citeşte şi: Emil Constantinescu: „România arată cum arată sufletul şi mintea noastră”

Potrivit unui comunicat al Cancelariei Sfântului Sinod, preluat sâmbătă, 2 decembrie, de basilica.ro, Regulamentul autorităţilor canonice disciplinare şi al instanţelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române precizează:

Simonia (corupţia) este fapta prin care, în schimbul unor valori (bani, bunuri sau avantaje), ori prin prietenie, nepotism, influenţe sau presiuni politice şi de orice natură, se obţine o hirotonie, eparhie, parohie, funcţie, distincţie sau avansare clericală, precum şi admiterea, notarea, absolvirea sau promovarea în învăţământul teologic preuniversitar, universitar şi postuniversitar” (art. 15 alin. 1);

Simoniac este atât cel care pretinde ori impune mita sau folosul necuvenit, cât şi cel care oferă, acceptă, mijloceşte sau patronează acestea (art. 15 alin. 2)”.

Conform sursei citate, corupţia în rândul BOR se sancţionează astfel: în cazul clericilor, cu destituirea din slujirea clericală sau caterisirea, în funcţie de gravitatea faptei; în cazul mirenilor, prin retragerea binecuvântării (aprobării scrise) chiriarhale de a desfăşura o anumită activitate în Biserică; în cazul monahilor, cu excluderea din monahism şi interdicţia de a purta haina monahală.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită