Web Analytics
scris joi, 04.07.2024

Cum să publici gratuit în România?

Ca să își vadă tipărit, în sfârșit, după mulți ani de așteptare, romanul „Apendicele lui Kempis”, istoricul și scriitorul piteștean a plătit la editură 8700 lei. Din salariu, noua generație de oameni de afaceri nu mai dă sponsorizări, cum se întâmpla acum 30-20 de ani. În contul acestor bani, a primit 10 exemplare gratuit, restul revenind editurii. Nu ești Liiceanu, nu ai editură, nu ai notorietate, să fii lăudat prin reviste (of, se aranjează și cronici multe!)

Cum să publici gratuit în România?

Dar dacă nu ai bani pentru edituri, cum publici? Pe piață e inflație de cărți, dovadă că mulți scriitori o duc bine (slujbe, pensii mari). Mai ales dacă ești tânăr și dornic de afirmare.
Există o singură soluție. Sunt câteva edituri (din miile existente) care organizează concursuri de manuscrise. O asemenea editură e Universitas.
Ei bine, anul acesta, locurile 1 și 2 la concurs au fost câștigate de doi tineri scriitori argeșeni. Este vorba de Cristian Meleșteu, care a luat locul al doilea, cu romanul „Luntrea cu fluturi”, și de Andrei Ungureanu, care a luat premiu 1, cu romanul „Gava nebunul”.

Dacă este foate bine cunoscut Cristian Meleșteu, un cuvânt despre Andrei Ungureanu. E născut (în 1992) și trăiește la Câmpulung. Debutează în 2021 cu volumul de proză scurtă „Povestiri și întâmplări din țara fumului’’. Câștigător în 2022 al marelui premiu al concursului „Primul roman’’ organizat de Editura Litera, pentru volumul ,,Nașterea eroului’’, cu publicarea operei.
A publicat în numeroase reviste literare precum Ficțiunea Opt Motive, Mezomorf, Tribuna, Caiete Silvane, Euphorion, Argo, Liternautica etc. Al doilea roman, „Gava nebunul’’, este, cum am spus, în curs de publicare.
Editura se va ocupa și de lansare. Așadar, la ora actuală, avem sigur doi scriitori ce își vor lansa romanele la Târgul de carte „Gaudeamus” din toamnă. Felicitări!
Morala? Merge și fără pile, dacă ai valoare, iar juriul e corect!

Citește și Petre Ţuţea sau credinţa la gradul superlativ

Citește și Teatrul de varietăţi din Piteşti

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită