Web Analytics
scris sâmbătă, 21.09.2024

Cum pot vota românii prin corespondenţă la alegerile din acest an

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunţat publicarea „Ghidului alegătorului prin corespondenţă – alegerile pentru Preşedintele României din anul 2024” şi a „Ghidului alegătorului prin corespondenţă – alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2024”.

Cum pot vota românii prin corespondenţă la alegerile din acest an

Citeşte şi: Două cutremure în România, sâmbătă dimineaţă

Termenul-limită până la care cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate se pot înregistra ca alegător prin corespondenţă este 10 octombrie pentru alegerile prezidenţiale şi 17 octombrie pentru alegerile parlamentare.

Români care vor să voteze prin corespondenţă pot găsi informaţiile necesare pe www.mae.ro, la secţiunile Alegeri pentru Preşedintele României (https://www.mae.ro/node/64180), respectiv Alegeri pentru Senat şi Camera Deputaţilor (https://www.mae.ro/node/64181).

De notat că alegătorul îşi poate exercita dreptul de vot prin corespondenţă (prin intermediul serviciilor poştale) o singură dată, la fiecare scrutin, sub sancţiunea legii penale.

Poate vota prin corespondenţă cetăţeanul român cu drept de vot care are domiciliul sau reşedinţa legal stabilită în străinătate şi care s-a înscris în Registrul electoral (www.votstrainatate.ro) cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă.

Citeşte şi: Producția auto națională: +8,7% în primele 8 luni. Dacia și Ford, în cifre

Potrivit antena 3.ro, înregistrarea se realizează prin înscrierea într-un formular online, aflat pe site-ul www.votstrainatate.ro, gestionat de Autoritatea Electorală Permanentă, a următoarelor date: nume, prenume, cod numeric personal, adresa de domiciliu sau reşedinţă şi adresa de e-mail, precum şi opţiunea de transmitere în ţară sau la reprezentanţa diplomatică a votului exprimat prin corespondenţă, la care s-au anexat copia scanată sau fotografia actului de identitate şi a documentului care dovedeşte dreptul de şedere, eliberat de autorităţile străine. Actele de identitate emise de autorităţile române trebuie să fie valabile la data exercitării dreptului de vot.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Lasconi a lipsit de la școală

Treburile națiunii au făcut ca să se scrie din nou istorie la Câmpulung, în sensul că prima zi de școală a fost marcată fără prezența primarului la...