Web Analytics
scris miercuri, 31.07.2024

Cum a fost la Făgăraş Fest, ediţia a V-a

A cincea ediție a festivalului itinerant care își propune să evidențieze valorile naturale și culturale ale comunităților de sub Munții Făgăraș s-a desfășurat la finele săptămânii trecute tot pe versantul nordic, în satul Sebeșu de Sus, din comuna Racovița, undeva pe Valea Moașei din județul Sibiu.

Cum a fost la Făgăraş Fest, ediţia a V-a

Începutul a fost în seara de vineri, 26 iulie, cu un concert COMA și proiecția filmului documentar ”Wild Transylvania”, regizat de irlandezul John Murray și narat de actorul Jeremy Irons, seară încheiată cu turul nocturn cu și despre lilieci. Care a continuat și după asfințitul de sâmbătă!
A doua zi, sâmbătă, până s-au pregătit bunătățurile din roadele munților Făgăraș, tururile ghidate și o excursie la cascadele de pe Valea Moașei au întețit pofta de mâncare, dar și cea de jocuri educative pentru copii, cum a fost ”Exploratorii Munților Făgăraș”, or de obișnuita deja tombolă cu premii Quiz România Sălbatică. Iar prânzul a adus și relaș la umbră, în cadrul sesiunilor de comunicări și dialoguri Carpathia Talks, cu specialiști ai Fundației ”Conservation Carpathia”. În timpul festivalului s-a discutat despre dreptul la natură, despre intervenția omului asupra pădurii, despre cum se ajunge la armonie și prosperitate pentru oameni și natură în Făgăraș și despre invazia plantelor străine, deseori dăunătoare ecosistemelor locale.

De interes a fost și una dintre noutățile de la Făgăraș Fest, atelierul de reciclare creativă al Roxanei Puriș. Tururile botanice, de observare a păsărilor și a insectelor, concursurile au continuat și în ultima zi, duminică, 28 iulie, atunci când se părea că dinspre poalele Făgărașului încă urcă pe munte, pe marginea Vâlcelului plin de cascade, muzica de sâmbătă seara oferită de artiștii locali, de Hanu´ cu Bragă, Lupii lui Calancea și Surorile Oșoianu.

Așteptata reîntoarcere în Muscel

Făgăraș Fest este organizat de Fundația ”Conservation Carpahia” și Propark – Fundația pentru Arii Protejate, în cadrul proiectului ”Crearea unei zone de natură sălbatică în sudul munților Carpați, România”, implementat de ”Conservation Carpathia”.
La anul va fi din nou sărbătoare a oamenilor și muntelui, dar încă nu se știe unde. Ieșirea din sfera prejudecăților a unor primari musceleni ar putea face ca Făgăraș Fest să revină la sud de masivul muntos, în Argeș, acolo unde s-au organizat primele ediții, cele de la Voina-Lerești și Nucșoara. Cele de după pandemie s-au regăsit în Sibiu, la Avrig și Porumbacu.
Cătălin Ioan Butoiu

Citește și De la „Casa Castorului” la Sătic, cu alertă de urs, în căutarea plantelor invazive

Citește și Încă şase zimbri în pădurile din Făgăraş

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Lasconi a lipsit de la școală

Treburile națiunii au făcut ca să se scrie din nou istorie la Câmpulung, în sensul că prima zi de școală a fost marcată fără prezența primarului la...